- Designersamarbeten X, Laconico
Det har numera blivit tämligen vanligt för tillverkare i knivbranchen att samarbeta med customknivmakare och designers på olika vis. Spyderco var ett företag som var tidigt ute på det området men även de andra stora drakarna som Benchmade, Kershaw och ZT gör samma sak. CRKT är ett exempel på ett företag som har gjort sig ett namn genom att i princip bygga hela sitt sortiment på det förfarandet och även Böker är kända för sina många samarbeten.
Dessvärre känns resultatet inte sällan som en kompromiss oavsett om det beror på för enkla material, brister i tillverkning och kvalitetskontroll eller andra faktorer. Det har ofta varit fallet med särskilt CRKT enligt mig. Det är sällan man känner att designspråket och idéerna från de ursprungliga modellerna finns kvar i tillräcklig utsträckning i produktionsknivarna.
Men någonting är på väg att hända på det området och den här kniven är en av dem som visar vägen.
Men någonting är på väg att hända på det området och den här kniven är en av dem som visar vägen.
Kizer Ki3471 Gemini
"Gemini" är nämligen ett lysande exempel på när nästan allt blir rätt. Faktum är att den här versionen är mycket lik sin förlaga "Jasmin", en knivmodell formgiven av Ray Laconico och det finns de* som hävdar att den här kniven till och med överträffar originalet på ett flertal punkter. Att den i någon mån skulle vara en "bättre" kniv.
Kanske till och med bättre än sin förlaga
Resultatet av samarbetet är hur som haver en ytterst sober kniv med ett tillbakahållet formspråk, material i toppklass och inte minst utmärkt funktion.
Twitterversion: Gemini - Kanske den mest exklusiva kniven i prisklassen
Blad
En av mina många käpphästar är att blad skall hållas enkla om det inte är något särskilt man vill uttrycka med dem. Den hästen är både sadlad och tränsad i det här fallet. Här har vi ett dugligt droppointblad som mäter ett hår under åtta centimeter. Tack vare den eminenta slipningen är den faktiska längden på eggen densamma. Bladet utmärkts av en enkelhet som är såväl praktisk som estetisk. Inga utsmyckningar i form av skåror, mönster eller komplicerade slipningar. Det ger ett sparsmakat utseende som väl matchar prestandan.
Ytterst sparsmakad bladdesign ger en utmärkt grund för en fickkniv, åtta centimeters droppoint med full flatslipning
För att trimma den här kniven ytterligare så baseras bladet på ett riktigt kompetent stål, Crucibles pulverstål S35VN. Egenskaperna är väl dokumenterade och de flesta menar att det är ett mycket bra allroundstål. Men det återstår att se hur Kizer förvaltat egenskaperna genom härdning, geometri, slipning med mera.
Jag har ytterligare en kniv från Kizer, den tidigare presenterade "Ki4419A3 - Sunburst" med samma stål. Den har jag dock inte behövt slipa om än så det återstår att se hur det äventyret förlöper. Hårdheten på både den och föreliggande Gemini uppges vara 59-60 HRC.
Förutom härdningen är förstås geometrin viktig för hur en kniv faktiskt uppträder. "Gemini" är fullt flatslipad från en godstjocklek på tre millimeter. Utmärkta dimensioner för att få ett blad som skär bra i teorin. Men här har de varit en aning fega för att premiera hållbarhet. Bladet har något för mycket stål bakom eggen. I mitt tycke kunde den fått vara ännu lite tunnare där även om den får godkänt. Det påminner mig om att jag borde skaffa en mikrometer så jag kan ta reda på exakt hur det förhåller sig.
Själva fabrikseggen är någorlunda väl genomförd. Kniven skar papper med lätthet och kniven rakade hår med visst tryck när den kom. Eggen är jämnt slipad från häl till spets och symmetrisk utan större avvikelser.
Stål: CPM S35VN
Bladet har försetts med en stentumlad yta som sedan är halvpolerad. Den är väl utförd och den här ytbehandlingen gör att repor inte syns särskilt väl samtidigt som det skänker viss lyster. Ytterligare en faktor som känns konsekvent givet knivens övriga framtoning är de diskreta märkningarna på bladet. Bladstål, knivens namn i liten font och Kizers nya smakfulla logotyp är det som återfinns laseretsat på bladet. Deras gamla logga ger jag inte mycket för. Ray Laconicos namn återfinns på bladryggen vilket är ett stilrent grepp.
Handtag
Gemini har utan tvekan ett av de bästa titanhandtag jag varit i närheten av på en mindre kniv. Det som ger den känslan är en kombination av bra utseende och god ergonomi. Vid första anblicken ser det enkelt ut med sina rena linjer samtidigt som det är tämligen komplext med sina välvda former.
Handtaget känns naturligt att greppa och alla fattningar fungerar. Det känns att Laconico vet vad han sysslar med när han formger handtag.
Ett handtag lika enkelt och bekvämt som det ser ut
Det här är ett av fallen där produktionsvarianten överträffar förlagan. Det här här handtaget är faktiskt mer arbetat än "Jasmine" som faktiskt har raka sidor vilket förstås är enklare att framställa. Men den här formen i kombination med att precis allt är avfasat och rundat på den här kniven gör att den känns mjuk och behaglig i handen.
De enda färgklickarna utgörs av blå titananodisering på skruvar och clip
Färgskalan är även den sober för att matcha formen. Titangrått med ett par färgklickar i form av pivotskruven samt två skruvar i blåanodiserad titan. De har vanliga torxhuvuden vilket uppskattas. Tramset med specialskruvar som vissa tillverkare ägnar sig åt ger jag inte mycket för.
Konstruktionen är öppen men med ett litet ilägg av titan
Konstruktionen är öppen med två skruvar som sammanhållande punkter utöver pivotskruven. I bakänden finns ett litet mellanlägg i titan vilket stabiliserar kniven.
Det diskreta utseendet med den fint blästrande titanet ger en len känsla med visst kritlikt motstånd. Ytan ger någorlunda fäste men är känsligt för repor. På det området är tumlad titan bättre som på exempelvis ZT 0450. Men rent utseendemässigt föredrar jag den här varianten.
Det finns inte ett enda vasst hörn eller kant på hela handtaget. Gemini matchar på den punkten kvalitén på exempelvis Spyderco Sage 2 eller till och med den ikoniska CRK Sebenza.
Handtaget har dessutom försetts med ett relativt generöst hål för fånglina vilket jag kan tycka är en smula överdrivet på den här sortens kniv.
Öppning och lås
Utan tvekan har flipperfunktionen på de flesta knivar förbättrats även om det fortfarande finns varianter som knappt fungerar. Det här är inte en av dem. Gemini närmar sig perfektion även om den är lite hård att aktivera. Men en flipper blir knappt enklare och snabbare än så här. Utformningen gör att den går att använda vare sig man trycker den nedåt som en knapp eller om man drar den bakåt. Båda sätten fungerar lika bra.
Gemini och övriga knivar i Kizers senare produktion är försedda med något så avancerad som keramiska kullager mellan blad och handtag. Ett material som för övrigt även går igen i låsarmens "detent ball".
Avancerade lager, perfekt avvägt motstånd och en lagom stor flipper borgar för extrem hastighet och stor säkerhet. Det går knappt att missa att fälla ut kniven ens om man försöker.
En tydlig men mjukt rundad flipper som inte skär sig mot utseendet eller är i vägen i fickan
Bladet hålls sen på plats av ett ramlås i titan. Det är välgjort vilket kan ses bland annat på hur vinkeln mellan bladbas och låsarm utformats. Själva låset är titan men har försetts med ett stålinlägg som även agerar skydd mot översträckning av låsarmen.
Funktionen är utmärkt. Det går inte ens att locka fram något spel eller glapp i bladet ens genom att provocera kniven. Den är stabil helt enkelt.
Låset fungerar exakt som det skall
Den enda invändningen jag har mot funktionen är att den är aningen tung att släppa tack vare det bastanta fjädermotståndet i låsarmen. Det är tämligen lätt att komma åt den eftersom insidan på ramen är fasad för att fingertopparna skall nå dit. Men väl där krävs relativt mycket vilket inte är helt lätt visar ett test jag gjorde med min sambo.
En utmärkt detalj värd att framhålla är hur bladbasen är utformad för att passa mot stopp-pinnen. Den är rundad där vilket gör att kontaktytan blir större och därmed håller längre utan att skapa glapp i kniven. Det ger därmed längre livslängd åt låskonstruktionen. Ett annat sätt att förlänga hållbarheten är att förse knivar med roterande stoppinnar.
Att bära
Även på det här området briljerar den här kniven. Det är lätt att föreställa sig när man ser den. Gemini är inte mer än decimetern lång, väger in runt hektot och allt är mjukt format. Dessutom bygger den inte extremt på höjden vilket förstås gör att den tar upp mindre plats i fickan.
Lätt, tunn, slank och smidig i fickan - precis som det skall vara
Förutom en vidd på 32 mm är den därutöver slank och mäter inte mer än 11,2 mm på bredden vilket även det är anmärkningsvärt lite.
Ett välfungerande clip i anodiserad titan
Clipet är ett annat område som får väl godkänt men är för den skull inte perfekt. Materialet är anodiserad titan för att matcha de andra blå detaljerna på kniven. Formen är en så kallad "spring clip" vilket jag generellt föredrar framför skulpterade diton då de vanligtvis har bättre funktion. Det är diskret och snyggt med lagom spänst. Det i kombination med det lätt kritiga motståndet från den blästrade titanet ger ett utmärkt fäste mot kläder. Kniven sitter där som den skall utan att för den skull vara omöjlig att få fram med en hand.
Det jag inte gillar med det är att det i vissa vinklar kan kännas aningen vasst mot handen även om det inte är den värsta syndaren därvidlag jag träffat på. Men spetsen pekar en aning för mycket utåt för min smak. Något jag funderar på att åtgärda.
Sammanfattningsvis
Efter alla superlativ och goda vitsord kan man fråga sig varför jag inte kröner Gemini till "Den perfekta fickkniven" direkt. I all enkelhet beror det på att den är aningen för dyr. Där är jag väl inte helt konsekvent eftersom Benchmade 943 presenterades i samma serie och de ligger i ungefär samma prisklass, runt 170 dollar i USA. Även om jag nu faktiskt köpte min Gemini i Sverige från Knivshop.se. Av någon anledning var det här en av få knivar som inte dubblar priset på väg hit. Andra modeller av Kizer från samma säljare har betydligt högre påslag noterade jag.
För den som väntar på en billigare version så lär det vara på gång. De kommer att vara linerlock-versioner med G10 i handtaget istället för titan. Jag tror att det gäller såväl den här kniven som storebror "Intreprid" och eventuellt även modellen "Kane". Det kan ha fördelen att man vågar använda dem lite hårdare. Titanytan i det här utförande är en aning känsligt för repor om man nu bryr sig om sådant.
Annars uppfyller Gemini alla kriterier med råge för att kvalificera sig som en utmärkt fickkniv. Den är lätt att bära med låg vikt och mjuka former och ett bra clip. Den har superba material och framför allt en riktigt praktiskt format blad i ett utmärkt stål.
En diskret men ytterst kompetent fickkniv
Därtill är den ytterst elegant med ett sobert formspråk som tilltalar åtminstone mig. Sen kan det kanske invändas att det börjar finnas lite väl många musgrå flipperförsedda titanknivar på marknaden nu. Särskilt sen kategorin "kinesiska high-end"-knivar tillkommit.
Men frågan var om den är produktionsversionen till och med är bättre än originalet?
Sanningshalten i det uttalandet kan jag inte konfirmera eftersom jag aldrig känt på den kniven men jag kan säga att den här kniven från Kizer är en mycket kompetent fällkniv på alla områden.
Jag hittar inte mycket negativt att säga om den här kniven alls. Clipet kunde möjligen varit en smula mjukare i spetsen och låset lite lättare att släppa men annars inte mycket.
Både materialval och genomförande är utomordentligt. Det finns helt enkelt inget negativt att anmärka på vad gäller passning och byggkvalité. Då har jag ändå skärskådat den.
Modellen för den som vill ha en "mid-techkänsla till produktionsknivspris
Det här är en intressant kniv även på så vis att den är ett gott exempel på att produktionsknivar nu kanske har uppnått den kvalitetsnivå som krävs för att de på allvar ska kunna mäta sig med sina förlagor i både utseende och kvalitet. Det som saknas är förstås den personlighet och exklusivitet som följer med customknivar.
Kizers knivar byggs med alla moderna maskiner som tänkas kan och redogör till och med för vilka. De formligen pumpar ut nya modeller och utökar sina samarbeten med olika knivmakare kontinuerligt vilket ger allt mer att välja på. Några av de nya modellerna har också indikerat att Kizer nu börjar bli så etablerade att priserna kan höjas. Det verkar gå samma väg som Reate, även de från Kina. Så vill man ha tag i de här knivarna till dugliga priser är det nog läge att slå till nu.
Den här kniven är rätt för den som söker en fickkniv som andas lyx och flärd. En känsla av midtech med arbetat formspråk till överkomligt pris. På köpet följer avancerat stål, kullager och "detentball" i keramik och titan i handtaget. All modern teknik samlad med andra ord.
Sen får det inte mitt i allt teknikprat glömmas att det är en kniv som ligger bra i handen och skär riktigt bra i de flesta material.
Den här kniven är rätt för den som söker en fickkniv som andas lyx och flärd. En känsla av midtech med arbetat formspråk till överkomligt pris. På köpet följer avancerat stål, kullager och "detentball" i keramik och titan i handtaget. All modern teknik samlad med andra ord.
Sen får det inte mitt i allt teknikprat glömmas att det är en kniv som ligger bra i handen och skär riktigt bra i de flesta material.
Köp den däremot inte om du inte gillar det här moderna utseendet. Det börjar trots allt bli en smula strömlinjeformat nu. Konceptet "flipper, kullager, titan och framelock med stålinlägg" är knappast unikt längre. Köp den inte heller om du är ute efter en billigare kniv även om den trots prislappen är prisvärd enligt mig.
Specifikation:
Längd utfälld: 184 mm
Längd hopfälld: 105 mm
Vikt: 102 g
Bladlängd: 79 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: CPM S35VN, 58-60HRC
Handtag: titan, 6AL4V
Lås: framelock med stålinlägg
Producerad av: Kizer, tillverkad i Kina
/ J - letar efter superlativ
* Exempelvis "EverydayCommentary" i den här videon. Och här en jämförande video mellan originalet och "Gemini"
Förbaskat bra tester och genomgång av olika fällknivar. Hittade bloggen av en slump när jag sökte på Harnds, Enlan & Shirogorov fällknivar (vet inte vilken som gav träffen). Kommer att hålla koll på vad kommer framgent.
SvaraRaderaTack EH
Tack för de värmande orden! Jo, det finns en del knivrecensioner här. En passion jag har förutom det uppenbara då...cyklar! :-) Totalt har jag väl recenserat/presenterat någonstans mellan 70-80 knivar vid det här laget!
RaderaGlömde lägga till att jag lagt till din blog i min bloglista på Bitjärn.
SvaraRaderaTack själv. Alltid kul om någon gillar det man skriver! Sen är det bara bra om man inte är överens om allt. Svårt att lära sig något nytt och få nya infallsvinklar annars! :-)
SvaraRaderaHar sett Sukhoivideon innan men inte sett den på rea. Det mestra från CKF är häftigt men tillhör ju de lite dyrare knivarna så inget man köper i parti och minut.
Riktigt trevlig blogg! Har en gemini vanguard påväg, kan knappt vänta:)
SvaraRadera