onsdag 18 oktober 2017

Knivrecension CRKT Batum Compact (Little Big Knives)

-  kniven som krympte


Att ändra storlek på populära knivmodeller är ett vanligt tillvägagångssätt idag och ett relativt enkelt sätt för knivtillverkare att bredda modellprogrammet. Oftast krymps en befintlig kniv för uppnå ett smidigare format och nå andra och större publiker. Inte minst de som är bosatta på adresser i världen där det råder lagar kring bladlängder. 

Sen finns exempel på där den mindre modellen presenteras först och sedan får växa till sig varpå den släpps i storebrorformat. Det är emellertid ovanligare. 

CRKT 5451 Batum Compact


Dagens kniv Batum Compact från CRKT är ett exempel på det förstnämnda. Kniven är ritad av den uppenbarligen mycket produktive Jesper Voxnaes från Danmark. Jag har recenserat andra knivar av honom här på bloggen som CRKT Pilar, Fox Tur samt Ansö-samarbetet Spyderco Pingo.

En kniv i klassen "Little Big Knives" med omissigenkänneliga drag av Voxnaes


Frågan är då hur den här kniven står sig mot andra knivar han formgett och inte minst andra knivar i klassen. Den är nämligen med sitt "choil" och sina krympta mått en kniv som kan räknas till klassen "Little Big Knives" och där är konkurrensen hård. Här återfinns storheter som Spyderco Techno och DPx HEAT till exempel. Men i ärlighetens namn är just den jämförelsen inte helt rättvis då det är knivar i helt olika prisklasser vi talar om och det skall vägas in. 

Twitterversion: CRKT Batum Compact - en Vox-kniv i budgetformat


Blad


Batum Compact bjuder på en deja vu-upplevelse i och med bladformen som går igen i stora delar av Voxnaes produktion. Formen är inte helt olik modeller som Fox Ravn eller Böker F3 för att nämna några. Det innebär ett knubbigt och i det här fallet litet blad gjort av relativt grovt gods.

Det rör sig om en droppoint med rak egg, mycket uttalad buk och en trubbig spets. Utseendet förstärks på det här bladet av en uttalad falskegg. Finishen är en blank satin vilket är en av mina favoritvarianter rent allmänt och CRKTs logotyp på bladet har krympts i motsvarande grad som kniven vilket undertecknad uppskattar.  

Liten knubbig droppoint med falskegg och nästan full flatslipning


Bladet mäter 62 mm på längden, 31 mm på höjden och tjockleken är hela 3,7 millimeter vilket definitivt är väl tilltaget för en så kort kniv. Om det kan man säga mycket men det ingår som komponent i de flesta av Voxnaes skapelser.

Stålet behöver knappt nämnas eftersom CRKT använder 8Cr13MoV i större delen av sin produktion. Tyvärr får jag väl säga eftersom jag inte är helt vän med det stålet generellt och särskilt inte i deras tappning. Jag tycker det är för mjukt och håller skärpan för kort tid och dessutom rostar det gärna. Jag har inget emot att ståla knivar men det gäller om jag är hemma i köket. Utanför hemmet släpar jag inte omkring på brynen. Jag hade därför mycket hellre sett ett annat stål även om det är budgetknivar vi talar om. Varför inte ett svenskt alternativ som 12C27 eller ännu hellre 14C28N?

Men, vart tog min spets vägen?


Hur stålet kändes i just den här kniven gick inte att uttala sig om inledningsvis eftersom sliparbetet var  erbarmligt dåligt. Kniven var slö helt enkelt. Eggen var dessutom ojämn i höjd och det fanns tendenser till flera vinklar i den. Dessutom "kantrade" eggen och blev brantare och därmed ännu slöare mot spetsen till. Och gudarna skall veta att den spetsen inte behövde bli trubbigare!

Vid första användning växte den initiala frustrationen ytterligare. Först försökte jag något så elementärt som att jobba mig in i ett paket korv. Det gick inte! Fick göra det pinsamma och sträcka mig efter en sax, kom på mig och valde en skalkniv från knivlisten istället. Nästan lika illa gick det med en ostförpackning strax därefter. Spetsen är värdelös men i det senare fallet gick det att skära längs med kanten vilket löste dilemmat.

Så här får en egg inte se ut! Notera även på första bilden hur svajig den är på motstående sida


Eftersom även handtaget har påtagliga problem har jag inte använt kniven särskilt mycket. Jag återkommer till varför. Den här kniven är sannerligen inte särskilt användarvänlig i originalskick. 


Handtag


Grundformen på handtaget var en av orsakerna till att jag alls köpte den här kniven. Det såg inbjudande ut på papper. Jag är svag för ett bra "choil" helt enkelt. På den punkten fick jag nästan rätt skulle det visa sig. Vid en snabb okulärbesiktning ser den nämligen ut att påminna om sin förträffliga kusin Pilar eller varför inte en Cold Steel Tuff Lite och andra knivar med integrerade "choils". Dessvärre upphör likheterna där skulle det visa sig.

Ett handtag som gör sig bättre på bild än i hand skulle det visa sig


Sättet på vilket Batum Compact är gjord påminner om dyrare framelockknivar fast i andra och enklare material. Det vill säga en konstruktion med en låssida i stål och en presentationssida i G10. Den är sedan hopsatt med ett mellanlägg i ryggen skruvat med hela tre, förvisso små skruvar. Sättet att sammanfoga kniven tillsammans med det grova bladet och stålet i låset gör att kniven andas "överdimensionerad"/overbuilt. Frågan är om den är det? Kniven har ett fånglinehål för den som önskar ett sådant kan tilläggas. En inte helt dum egenskap hos en liten kniv då många önskar något att lättare fiska upp kniven med. Sen har företeelsen att göra hela konstverk av fånglingor spridit sig och de entusiasterna skall ju ha sitt.  

Jämförelse av två "forward Choils" på två olika Vox-designade knivar från CRKT tillverkade i Kina. 
På den översta, Pilar är det rätt gjort. Där återfinns även en jämn och bra fakriksegg. 


G10-ytan är tämligen slät som den tenderar att vara på billigare knivar. Det är dock inget jag har något emot och särskilt inte i det här fallet. Hade bara handtaget fungerat som tänkt så räcker formen till för att ge tillräckligt grepp. Alla yttre hörn och kanter på den här kniven väl slipade och fasade så på den punkten får Batum Compact godkänt. Men det finns kanter som missats, flera stycken faktiskt. Det gäller dels insidan på G10-sidan men framför allt snittet som gjorts för att bilda låsarmen. Där är kanten skarp, nästan vassare än eggen faktiskt. 

Om handtagets ursprungliga form kan jag inte uttala mig om då jag inte äger eller har känt på den större Batum. Men här är det tyvärr inte särskilt bra. Det går nämligen knappt att hålla i kniven utan att använda urtaget för fingret. I annat fall blir handtaget för litet varpå kniven förvandlas till en trefingerskniv med långt avstånd mellan fingrar och blad. Greppas hela kniven  kunde det vara bekvämt om det inte vore för att jag skulle skära mig direkt om jag försökte använda kniven på det viset. Det "choil" som finns är helt enkelt för litet och då har jag inga jättehänder med korvfingrar kan påpekas. Ett nödgrepp kan åstadkommas om man bara stoppar in yttersta fingerleden på pekfingret i urtaget. Men då blir greppet synnerligen krystat istället. Tråkigt eftersom CRKT med "Pilar" visade att det inte är några problem att göra det rätt på knivar även i den här storleksklassen och att de behärskar konsten om de bara lägger manken till.


Öppning och lås


Batum Compact öppnas med ett hål för tummen. Inte Spydercos runda signaturvariant utan ett mer ögonlikt, som ett Byrd-hål vänt baklänges. Det och en oval är de former som Voxnaes brukar nyttja i sina knivar.

Hålet fungerar knappt och är därför ingen favorit i det här utförandet. Det är storleken kombinerat med formen som ställer till det. Det är svårt att snabbt och intuitivt fälla ut bladet. Visst går det men man får lirka in tumspetsen och tänka medvetet på vad som görs för att bladet skall öppnas med säkerhet varje gång. Det är även lätt att slinta då man inte får in så mycket av mjukdelarna i hålet och kanterna är fasade vilket gör dem hala. Då återstår ändå att se hur den här kniven fungerar i kyla och i väta.  

Ett något för litet hål, åtminstone om det förses med så rundade kanter


Låset är åtminstone en halv fröjd. Ett välgjort ramlås i stål som har fått sig ett tillskott av ett översträckningsskydd. Om det är nödvändigt på ett lås i stål kan väl diskuteras. Men det finns och fungerar.

Batum Compact låser stabilt i alla fall


Funktionen är klanderfri, kniven låser varje gång, utan tendens till seghet hos låsarmen eller att den glider i sidled ens vid hård belastning. Det finns heller inget vobbel i bladet. Det var den positiva biten.

Att släppa låset är däremot inte lika nöjsamt. Det går tack vare fasade kanter på låsarm och presentationssida. Men Batum lider tungt av tillägget "Compact" även här. Utrymmet inne i ramen för att komma åt låset är inte stort givet knivens format. Det gör att det behövs lite press för att få in fingertoppen och det biter därmed i mjukdelarna på tummen varje gång låset frigörs.


Att bära


Batum Compact är en liten kniv med mjuka yttre kanter och i avsaknad av vassa hörn eller utstickande flippers. Vikten är inte avskräckande den heller då den hamnar runt hektot. Därför är den här kniven rätt sympatisk när den befinner sig i fickan. Det är kanske där den gör sig bäst faktiskt.

Ett på tok för fullklottrat clip som för all del fungerar såvida inte det inte fastnar i byxorna vill säga


Clipet är enkelt, i stål och kan flyttas mellan ändarna på handtaget men inte till motstående sida. Det sitter stabilt förankrat med två skruvar och fästet är försänkt. Spänsten är god och det är ingen risk att man tappar kniven. Eller nästan ingen skall jag snarare säga. Det sticker upp en bit kniv ur fickan när den bärs och det är ett kort handtag vi talar om så en liten risk finns faktiskt. Ju mindre knivar desto djupare i fickan vill jag ha dem av just det skälet.   

En detalj som irriterar mig är när man som här har låtit förtunningen av låsarmen vara på utsidan av kniven och det hålrummet sammanfaller med clipets spets eller snarare kontaktyta. Det gör att kniven ibland fastnar i tyget på vägen upp ur fickan. Inte varje gång men tillräckligt ofta för att jag ska notera det och irritera mig på det.


Sammanfattningsvis


Voxnaex formspråk är lätt att känna igen. Även på avstånd går det att tala om vem som står bakom den här kniven. Bladets konturer, knivens generella proportioner och hålets utformning är tydliga tecken som avslöjar upphovsmannen och det är det bästa försäljningsargumentet för Batum Compact.

Hans knivar är lite av en framgångssaga för stunden och inte minst är modellen "Pilar" ett gott exempel på det. Även det en CRKT-produktion för övrigt. Den har blivit en markant succé och en kniv jag för övrigt varmt rekommenderar i budgetklassen. 

Men allt är inte guld som glimmar. Om storebror Batum kan jag inte uttala mig men i  fallet Batum Compact blev inte allt rätt. På olika forum sägs det inte sällan om CRKT att de "förstör" goda knivar när de får tag i dem. Så långt vill jag inte sträcka mig men vill ändå rikta viss kritik av det slaget åt deras håll. Genom att i ytterst få fall variera sin formula överhuvudtaget ser man inte till knivens tänkta användningsområde alls utan stöper alla i samma form.

Alla knivar kanske inte passar som stålframelocks försedda med 8Cr13MoV i bladet! Men det är den kostym alla knivar får när de hamnar i CRKT-stallet. 

Jodå, en kopp kaffe är den värd men inte så mycket mer


I fallet Batum Compact är det inte så mycket materialvalet som spökar utan utförandet. Jag har tre stora invändningar mot den här kniven. 
  • En återfinns faktiskt redan på designnivå och det är spetsen. Den är, ursäkta ordvalet, värdelös! Den här kniven är att betrakta som en kniv utan spets. Den är för trubbig från början och i det här utförandet slö och går därmed inte använda alls. Sen blir vinkeln på handleden mycket märklig om man faktiskt försöker jobba med den och när du väl lyckas få till det penetrerar den inget. Nä, ingen favorit för att uttrycka det milt. 
  • Den andra missen tror jag är ett resultat av formatändringen. Det blev fel när Batum fick tillägget "Compact". Jag har tidigare talat om att alla knivar inte lämpar sig för att krympa rakt av*. Det som hände i det här specifika fallet blev framförallt att det "fingerchoil" man behöver för att få plats med hela handen på kniven blev för litet och man riskerar att skära sig. Det här är en kniv som behöver modifieras för att fungera som tänkt. Jag har efter det jag började plita på den här recensionen funderat på att förstora hålet något och ta bort den vassa klacken vilket skulle förbättra ergonomin avsevärt. Frågan är om kniven är värd det arbetet?

Sen finns en annan viktig detalj som inte mådde väl av att minska i storlek och det är öppningshålet. Det är alldeles för fippligt att använda och därmed inte bra det heller. 

  • Den tredje invändningen rör exakt det som CRKT ibland får kritik för och det är själva genomförandet. I det här fallet brister såväl utförande som kvalitetskontroll. Det här är helt enkelt en dåligt producerad kniv! Det finns de som hävdar att det alltid är fallet när priset är så här pass lågt men det är en ståndpunkt jag inte delar. Moraknivar är alltid vassa oavsett prisklass och det finns gott om andra moderna fällknivar som likt den här är tillverkade i Kina som levereras med såväl egg som fasade kanter så upphovsland kan inte heller användas som argument. På mitt exemplar är snittet som gjorts för ramlåset så vasst att det går att skära sig på om du drar fingret eller handen längs med det. Men det är ändå eggen som är det stora sorgebarnet. Den som slipade den här kniven hade ingen bra dag på jobbet. Kniven är allmänt slö, eggen är ojämn i höjd och vinkel, den kantrar markant mot spetsen till och hälen utgör en lätt kälkbacke mot urtaget som påpekats är för vasst. Det går förstås att slipa om knivar men när det behöver göra med fabriksnya diton blir jag sur. Därtill är bladformen svår att följa. Men så brant buk är det mer komplicerat att behålla vinkeln korrekt så delvis förstår jag problemen som uppstått vid slipning.

Batum Compact, en kniv som kunde varit bra och kanske blir det om jobbet läggs ned på att slipa om bladet, modellera om ett choil och fila ned en mycket skarp kant

Så vad skall man då säga om den här kniven? Enligt mig är Batum Compact en kniv för den som uppskattar Voxnaes formspråk och vill ha det till ett budgetpris. Men tyvärr gör utförandet att jag utifrån det här exemplaret inte kan rekommendera den.

Jag vill nog trots det hävda att kniven i grund och botten är en sund design och jag vill tycka om den mer än jag gör. Utseendet tilltalar mig, ergonomin skulle efter modifiering troligen bli god, materialen är normala för prisklassen och den låser stabilt och bra. Vad man tycker om bladformen är personligt men vill du likt mig ha en kniv med spets så överväg andra alternativ. Den var trubbigare än jag kunde avgöra utifrån bilder.

Men Batum Compact kunde verkligen tjäna på att levereras i bättre skick till köparen så har du möjlighet att antingen känna på kniven själv eller be säljaren besiktiga den så rekommenderar jag det förfarandet.

Har du inte det tycker jag du skall köpa en Pilar istället! Då får du Jespers eminenta formspråk och på köpet en mycket bättre kniv. 



Länk till tillverkarens hemsida

Specifikation:

Längd utfälld: 157 mm
Längd hopfälld: mm
Vikt: 102 g
Bladlängd: 62 mm
Godstjocklek: 3,7 mm
Bladstål: 8Cr13MoV, HRC 58-60
Handtag: stål med presentationssida i G10
Lås: ramlås i stål

Producerad av: Columbia River Knife & Tools, CRKT, tillverkad i Kina.



/ J - inte imponerad

* OKC RAT2 eller Buck Vantage till exempel. Ett bättre förfarande är oftast att göra som Spyderco gjort med Delica kontra Endura. En krympt version men som inte är identisk.

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar