måndag 9 oktober 2017

Censur!


Det är märkligt och i mitt tycke obehagligt att så fort det händer något stort med slagsida åt det otäcka i världen så finns det alltid någon som vill slå mynt av det antingen för ekonomisk vinnings skull eller för karriären. 

I det här fallet tänker jag på kopplingen mellan terroristhandlingar som de som utförts i flera Europeiska städer det senaste året och masskjutningen i Las Vegas häromdagen och vår vardag. Otäcka händelser som naturligtvis berör och med rätta väcker starka känslor av olika slag. 

Något som irriterar mig däremot är när det i samband med dylika händelser dyker upp beslutsfattare på olika nivåer som skall visa handlingskraft. Det är inte sällan politiker det handlar om men det undantar sannerligen inte människor i andra maktpositioner heller vare sig det gäller den tredje statsmakten eller näringslivet.

Nä se Spyderco får man inte söka på. Morakniv går dock bra


Vad de gör är att de svingar vilt och genom att slå kraftfulla slag i luften utan någon som helst verkningsgrad visar de för sina anhängare att DE minsann gör NÅGOT. Sen spelar det ingen roll att resultatet på sikt mest är kränkande för den personliga integriteten eller på något sätt gör det krångligare för gemene man i vardagen. Men är du inte med oss är du emot oss som en amerikansk president uttryckte det. Och INGEN vill ju vara med terrorister så följaktligen är vi mot.  


Av det skälet kan man inte längre köpa och sälja knivar på Facebook eller surfa på vissa knivmärken i Växjö kommun längre. Bisarr koppling, jo tack jag vet.  


Jag är väl närmast att betrakta som en terrorist eftersom jag driver en blogg med inriktning mot fickknivar, hemska mig. Just av den anledningen fick jag nämligen för mig att jag skulle surfa in på ett knivforum på min lunchrast häromdagen. Men se det gick inte längre! Jag möttes av en informationsruta som upplyste mig om att jag försökt nå olämpligt material. Vad var det för hemskt jag försökt komma in på? Jo, knivföretaget Spydercos eget forum. Ni som är någorlunda insatta vet att de näppeligen tillhör de som propagerar för något märkligt, har militant inriktning eller på annat sätt är särskilt extrema. Vi talar för tusan om ett företag som till och med utvecklat en särskilt kniv för att hjälpa nödställda valar och delfiner loss ur fiskenät!

Men hela märket Spyderco är numera bannlyst i Växjö kommun. Det går inte ens att få en Googleträff på märkets hemsida. Däremot listas förstås alla återförsäljare vid en sökning och lika självklart går det att googla på undertrådar och på så sätt komma in på forumen bakvägen men det verkar inte de som blockerat sidan förstå. 

Frågan är emellertid varför just den här sidan och varför just det här märket? Alla andra verkar godkända av vad jag kunnat uttyda. Är det ordet "KNIV" som flaggat något så går det snart utför då både hantverkare som matlagningsintresserade lär få problem liksom den här sidan. Och då tar jag strid kan jag meddela. 

Någon dag senare var det dags för Facebook. Även här skall vi beskyddas från fickknivars hemska inflytande. Så nu får man i princip inte köpa och sälja eggföremål längre. Av det skälet pågår nu vilda diskussioner i de flera hundra knivgrupper som finns runt om i världen kring hur man bäst hanterar den uppkomna situationen. Tyvärr misstänker jag att det kommer bli så att man får återgå till de klassiska forumformaten igen. Från FB lär vi bli bannlysta med tiden vad det verkar även om bara tiden kan utvisa om det verkligen blir så. Men utvecklingen ser onekligen dyster ut och oavsett om vi är många tiotusentals så är vi en droppe i havet sett ur FBs perspektiv. 

Hoppas nu bara inte att korkade och ignoranta ansvariga i såväl Växjö kommun som på FB inser att små och stora lastbilar är ett väsentligt farligare och mer frekvent använda ting än knivar när det gäller att åstadkomma skada och sprida skräck. Då lär snart alla motorrelaterade sidor flaggas de med. 

Och det vore kanske för mycket att FB istället undersöker sig själva eftersom de är kända för att vara en plattform för kontakt och rekrytering av extremister av allehanda slag. Men det är för besvärligt att göra något åt.

Bättre då att besegra en väderkvarn till./ J - snart försedd med munkavle

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera