måndag 3 oktober 2022

Ny kniv - MKM Isonzo

Den här kniven är en mycket spännande bekantskap på mer än ett vis. För det första så kommer den från ett relativt nytt märke. Ett som trots det har en massiv erfarenhetsbank att gräva ur. Väsentligt mycket mer än vad andra kan ståta med i samma situation. Det här är nämligen en kniv från MKM eller Maniago Knife Makers som det står för. Varifrån de härstammar är inte så svårt att lista ut med det namnet. 

Bakom märket står i sin tur ett konsortium (Conzortio Coltellinai Maniago SRL) bestående av ett stort antal knivtillverkare med bas i den norditalienska staden.*

Sedan tillverkas själva knivarna av ett mindre nätverk kallat Mikita. I det hittas välkända och välrenommerade knivtillverkare som Lionsteel, Viper, Fox och Mercury. Därför är det inte så konstigt att detaljer i de olika modellerna gör att man kan spåra vem som tillverkat vad om man är lite erfaren. 

En för mig ny bekantskap, MKM - Maniago Knife Makers


Kniven levereras i ett kraftigt nylonfodral


En annan sak som är spännande med den här specifica kniven kallad Isonzo är att den nyligen släppts i ny version. Grundmodellen har funnits ett tag i MKMs katalog fast i ett enklare utförande. Den har handtag i FRN (fiberförstärkt nylon) och i bladet hittas N690 från Böhler/Uddeholm. 

Men i början av augusti släpptes den här lyxutgåvan av samma modell. Den har nu uppgraderats till ha Micarta i handtaget och bladstålet har bytts till M390. Därutöver har den fått detaljer i titan. 

Isonzo är en orgie i fina material som linne-Micarta, M390 och titan


Det tredje som fick mig att titta en gång till på den här kniven är dess uppenbara rötter vad gäller formgivningen. Ni som kan era knivar och har följt utvecklingen de sista åren kan inte ha missat CRKTs succé Pilar. Då vet ni också att mannen bakom den kniven är ingen mindre än den danske virtuosen Jesper Voxnaes. Även om ni inte kände till det sedan tidigare men tittar en gång till på Isonzo är släktskapet tämligen uppenbart. 

Det är inte fullt lika uppenbart om man väljer någon av de andra bladformer som finns att tillgå för den här kniven. Isonzo släpptes redan från början med tre olika bladkonfigurationer. En "cleaver" som  här, en mer ordinär drop point och så den mest extrema, en liten hawkbill. Jag satte cleaver inom citationstecken då jag anser att det är en modifierad sheeps foot

Designern bakom Isonzo är förstås Jesper Voxnaes


Isonzo är en liten fickkniv med en totallängd på under 15 cm, en vikt på kring 70 g och ett blad som mäter runt fem centimeter. 

En mycket intressant kniv som ger mycket goda första intryck. Välbyggd är bara förnamnet. Det är som sagt min första bekantskap med det det här specifika märket även om jag har många knivar från de ingående företagen. 

En recension följer, var så säkra!


Proudly made in Maniag


/ J - positiv

#knivesandbikes #knivigtvarre


* Till skillnad från en del andra märken så är det något man är stolt över och inte försöker dölja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar