måndag 14 november 2022

Ny kniv - Sencut San Angelo

Sencut har valt att kalla den här kniven San Angelo och den har ett par detaljer som gjorde att jag fastnade för den. Ja, förutom att prislappen är sympatisk. Det är en kniv som kan hänföras till "budgetsegmentet" även om jag inte gillar det uttrycket då uppfattningen om vad det är skiljer sig åt mellan olika individer. Men framförallt var det de flödande linjerna och inte minst en intressant bladform som jag föll för. 

En form som för övrigt verkar vakna till liv nu. Det finns en lång historia från Kina som slutar med vad som kallas "Shilin Cutter" som kännetecknas av ett stort lövformat blad.* Det har i dagarna släppts flera knivar som sneglar åt det hållet vilket är roligt.** Även det här Sencut-bladet drar åt det hållet fast med en mer blygsam framtoning.  

Fast vid närmare eftertanke visade det sig att bladet är närmast en karbonkopia på en annan kniv jag har. Med undantag för en något slankare form närmast handtaget är bladet identiskt med Viper Maremmano. En kniv som i sin tur är en modern tolkning av en klassisk Italiensk modell. Samma idéer kan uppstå på flera håll. Faktum är att bladtypen är rätt lik en "Canadian belt knife" också. 

Sencut San Angelo med svarta G10 sidor har modellbeteckningen S21003-1
Sencut San Angelo


San Angelo kan för närvarande fås i tre olika versioner. Den här med svart handtag har handtagssidor i G10. Gillar man inte svart finns kniven även att köpa med naturlig/jade G10 istället. Ni vet den där tonen som närmast är halvgenomskinligt grönvit. Alternativ två är att välja ett helt grönt handtag och då är materialet Micarta istället. 

I vilket fall får du en relativt stor kniv. Bladet är strax under nio centimeter (88 mm) långt och totallängden på kniven hamnar runt tjugo centimeter. Trots det ligger vikten under hektot med 96 gram. Det är inte illa för en budgetkniv! Förklaringen hittas i att modellen är slank och att Sencut har lättat ramen ordentligt. Sedan är G10 sidorna inte överdrivet tjocka och detsamma kan sägas om bladet som har en godstjocklek på 3 mm. 

Sencut San Angelo leveraras i en pappkartong samt ett tämligen välgjort förvaringsfodral i nylon
Kniven kommer med ett förvaringsfodral


Gemensamt för alla versionerna och för den delen de flesta om inte alla Sencut-modeller är att stålet är kinesiskt 9Cr18MoV. Det löper i det här fallet på fina keramiska kullager. Samma material hittas i detent-kulan. Låset är en liner lock och paketet rundas av med ett tämligen standardiserat deep ride-clip i stål. Öppnar bladet gör du med en flipperfena. 

Överlag ger den här kniven mycket sympatiska intryck allt från när jag packade upp den och även efter att ha känt och klämt på den ett par dagar. Nu skall den bara bäras och användas  så jag kan recensera den också. 





/ J 


* En känd tolkning av en sådan modell kommer från Spyderco och kallas Spyderco Lum.
** Ett sådant exempel är Fox Shinlin designad av Voxnaes.

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar