torsdag 24 november 2022

Ny kniv - Brisa Kwaiken 90

Häromdagen  recenserade jag en kniv som lyckades charma mig trots att den egentligen på flera plan inte borde falla mig i smaken alls. Samma förutsättningar gäller för den här kniven. 

För det första så har den något som är tämligen uppenbart för den som kan sina knivar. En enormt tydlig tantospets. Något som faktiskt definierar hela kniven. Det avspeglas dessutom i namnet då Kwaiken är en japanskt inspirerad kniv. Hela namnet lyder Brisa Kwaiken 90. Finska Brisa har nämligen för vana att inkludera bladlängd i namnen på sina knivar. Mycket pedagogiskt så nu vet ni ungefär hur stor den är!

Brisa Kwaiken i utförande med Ivory-Micarta i handtaget
Brisa Knives Ltd Kwaiken 90


Utöver den distinkta spetsen så har hela kniven en svag kurvatur åt "fel" håll. Lite på samma vis som en Swayback* bland fällknivar. Ett utseende jag egentligen inte uppskattar. Jo, och sedan är bladet tjockt som tusan också. Hela fyra millimeter som skall ställas i relation till både längden och att bladet fått en skandinavisk slipning som ju gör att stålet förblir tjockt hela vägen fram till spetsen. 

Trots uppförsbacken föll jag pladask för kniven redan på bild. En smått galen idé, en Kwaiken-inspirerad kniv designad och tillverkad i Finland. Nu förenas i och för sig den här delen av världen med Japan i det att enkla avskalade formspråk är poppis i båda kulturerna. Ja, jag klumpar ihop Sverige med grannländerna i det sammanhanget. 

Och enkel är den, Kwaiken 90. Det är en fulltångekniv med skandinavisk slipning och utanpå den har man monterat ett par sidor av Micarta. De är skruvade med två stycken stadiga torx-skruvar. Det var allt.

Men så var det materialen, stålet är inget mindre än M390 och sidorna är gjorda av elfenbens-Micarta. På samma vis är det medföljande läderfodralet enkelt utfört men i fint läder. 

En recension följer, var så säkra! 





/ J - bejakar sin inre japan

* Icke att förglömma är "swayback" ett sjukdomstillstånd om det råder hos människor. Jag anser att det även gäller knivar. 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar