fredag 6 maj 2016

En fundering kring kloner

Ämnet "kloner", kopior, förfalskningar - kärt barn har som bekant många namn, är ofta på tapeten av olika skäl. Inte minst i forum och på diverse FB-sidor. Det föranledde följande fundering från min sida:

Varför silas det så mycket mygg och sväljs kameler i sammanhanget? 



Minns någon den här "Sebenzakrossaren"? Den här tiodollarskniven rev upp en smärre storm
 i det vattenglas som amerikanska knivforum utgör

Jag vill vara tydlig med att jag inte på något vis förespråkar idéstöld rakt av. Vad jag däremot noterat är att vissa märken rör upp mycket mer känslor  än andra när de är inblandade. Det märks vilka som har en "fanclub" helt enkelt. 

Och av någon anledning anses kinesiska övertramp i sammanhanget vara värre än västerländska plagiat. 

För att förtydliga kan jag ta ett exempel. SanRenMu, för övrigt inte direkt kända för att kopiera något till skillnad från sina landsmän och konkurrenter från Ganzo, släppte sin modell "710" (numera 7010) för ett par år sedan.  Den fick snabbt epitetet "fattigmansSebenza" i många kretsar. 

Därefter gick Sebenzaklanen i luften och det skreks i högan sky om att det var en kopia och att kineserna därmed stal både pengar och arbetstillfällen från USA. Jag personligen tycker inte ens den här lilla kniven är särskilt lik en Sebenza förutom det övergripande stilen. Tvärtom har den betydligt färre likheter med sin påstådda förlaga än många andra modeller har sinsemellan. Ett dagsfärskt exempel på knivar i samma stil men som inte kopierar varandra är kompisarnas Voxnaes och Ansös modeller Amicus (CRKT) och Aurora (Böker) som inte är helt olika enligt mig.

Samarbete, inspiration, liknande tankar eller stöld? Sådant beror alltid på vem som tillfrågas. 

Men jämförs just SRM 710 med CRK Sebenza sida vid sida kan sägas att den inte har samma mått och är gjord i andra och förstås enklare material. Den har helt annat mönster på sidorna, annan bladform och utformning på slipfasen. Tumknopparnas form skiljer sig, clipet är inte det minsta likt och den har hål för fånglina som inte ser ut som Sebenza och så vidare. 

Det ENDA som är likt är rundningen på främre delen av handtaget och hur avslutet på handtagsryggen kröker sig. Den är heller inte märkt "CRK" så i mina ögon är den möjligen inspirerad av en liten Sebenza men oerhört långt borta från att var en kopia eller klon. 

Men på amerikanska forum skreks det från vissa skribenter om "bojkott" och att ekonomin var i gungning. Råkade man lägga upp en bild på en kinesisk kniv blev man i princip påhoppad.

Allt blir enligt mig extra fånigt när de två aktuella knivarna inte exakt lirar i samma division när det gäller pris heller och därmed inte konkurrerar om samma målgrupp. Det är skillnad på 10 dollar och 400 dollar. 

Samma tongånger hörs inte i samma utsträckning när kända amerikanska märken som exempelvis SOG gör exakt samma sak fast lite tydligare. De hade exempelvis inget emot att  plagiera Spydercos Endura och snickra ihop en egen "Sogzilla". De är ju som genom en ren slump tämligen lika. 

Ett annat flagrant exempel som jag tagit upp tidigare är helylleamerikanska Cold Steel, ja förutom att de aldrig tillverkats i good old US of A då utan alltid gjorts i Japan och numera Taiwan. De är extremt glada i att stjäla modeller rakt av från kända märken som exempelvis Okapi, Opinel och Hackman bara för att nämna några. Ingen vill bojkotta dem, i alla fall inte av den orsaken. 

Varför är måttstockarna så olika?

/ J - kopierar mig själv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar