söndag 19 april 2020

Knivrecension Maserin Gourmet

-  bestick på steroider

Ibland händer det att knivar som faktiskt är utmärkta knivar för dagligt bruk, alltså fickknivar, EDC eller vad du vill kalla dem har sitt ursprung i alternativa användningsområden. Det här är en sådan kniv. Den har sina rötter i en vana som vi inte har så mycket av i det här landet. Den att gå ut på restaurang och äta en stor köttbit. Något som uppenbarligen är vanligare i Italien där dagens kniv har sitt ursprung. Modellen heter passande nog Gourmet och kommer från Maniago-baserade Maserin

Maserin Gourmet


Ännu ovanligare med svenska mått mätt är kanske att ta med sig egna knivar för att de som tillhandahålls av etablissemanget är av sekunda kvalitet i restaurangbesökarens ögon. Men det var i alla fall grunden för den här kniven som är designad av Atti eller Attilio Morotti som han heter. 

Gourmet i sitt rätta element

Twitterversion: Maserin Gourmet, lyxbesticket som även fungerar som EDC-kniv


Blad


För att karva i en rejäl köttbit behövs förstås en viss räckvidd. Därför har den här kniven ett blad som mäter en hel decimeter på längden. Höjden på bladet är 21 mm och tjockleken blygsamma 2,8 mm. Ett långt, slankt och tämligen tunt blad med andra ord. Något annat hade varit överraskande med tanke på idén kniven är sprungen ur. 

Långt, slankt och elegant är bladet på Gourmet


Stålet är det inte alltför märkvärdiga AUS8. Men det är inte så illa valt med tanke på applikationen då det är tämligen motståndskraftigt mot korrosion. På senare tid har dock det japanska stålet bytts mot ett europeiskt 1.4116-stål av vad som kan utläsas på hemsidan.

Annars kan sägas att det här versionen av AUS8 återfinns någonstans mitt i klassen så att säga. Det har inte utmärkt sig vare sig åt det negativa eller positiva hållet.

Materialet är AUS8 och finishen en halvblank satin


Men så har jag inte skurit så värst många stekar med den. Men några har det faktiskt blivit. Mest någon rostbiff och så kyckling förstås även om det inte kan räknas dit.


I brist på t-benstekar har kniven fått skära högrev bland annat


Men faktum är att Gourmet inte alls är tokig som EDC-kniv. Förutom längden är den inte avskräckande rent utseendemässigt. Bladet är allroundbetonat med en spets som fungerar utmärkt att peta ut spetor ur fötterna med konstaterade min sambo häromdagen. Sen är geometrin utmärkt för att skära med i största allmänhet. I alla fall så länge du håller dig borta från alla tyngre sysslor, ni vet som att karva bort gamla heltäckningsmattor från 70-talet och drämma in kniven i brädfodringen på huset för att se om där finns torröta. Det här är inte den sortens kniv helt enkelt.

Med tanke på handtagets utformning så rekommenderas inte heller att sticka särskilt hårt med den här kniven. Då lär du skära dig förr eller senare. Men i övrigt en väl fungerande EDC-kniv. 


Handtag


Handtaget på Gourmet är även det en elegant historia. Materialet i den här versionen är naturlig ebenholts med sin mörkt bruna, nästan svarta yta. Annars finns kniven numera i ett flertal färgställningar. Både med naturliga träskollor och färgade diton. Materialet, det slanka formatet och den tunna ramen gör kniven mycket lätt. Särskilt som även back spacern är gjort i trä. Något mycket ovanligt som jag inte sett på många andra knivar. Totalvikten hamnar på låga 90 gram trots ett blad på en decimeter. 

Nästan svart ebenholts är materialet i handtaget


Konstruktionen är annars sedvanligt byggd på en stålram. Skollorna är dock heltäckande och för att kunna justera pivotskruven måste de därför tas bort. Skruvhuvudena till träsidorna är för ovanlighets skull anpassade för vanlig spårmejsel. Rent utseendemässigt ser det renare ut i det här fallet och den extra styrka du får med torx är helt enkelt överflödig. 


Även back spacern är gjord i trä vilket är ovanligt


Handtaget är långt för att kunna husera det likaledes tilltagna bladet och det gör att alla händer ryms med råge. Formen är oval i genomskärning eftersom träsidorna är välvda med en lätt markerad åskant på mitten. Sedan är formen på handtaget även en smula krökt. Sammantaget utgör det grunden för ett bedrägligt enkelt handtag som dock fungerar väl på grund av just det.

Alla grepp fungerar men det längst till höger är det som är mest optimalt


Sen är det förstås ingen tvekan om att kniven bäst hålles med ett pekfinger ovanpå bladet. Men även sabel- och hammargrepp fungerar väl. Inte så konstigt när det är förfinad pinne vi talar om. Det är heller ingen som helst tvekan om att den här kniven är inriktad på att skära med och att skära i material som inte bjuder alltför mycket motstånd. Det är framförallt dimensioner på ram, skruvar och lås som gör att kniven har sina begränsningar. 


Öppning och lås


Gourmet öppnas med en för tiden något så ovanligt som en front flipper. Vad menar jag med det? De är väl inte ovanliga inflikar vän av ordning. Men när den här modellen kom var de faktiskt det. Särskilt utanför kretsen av sydafrikanska knivmakare där trenden tog fart. Egentligen bygger de ju på det äldsta sättet att öppna en fällkniv som finns. Det är nämligen samma princip som återfinns på rakknivar och andra friktionsfällknivar. 

Den diskreta frontflipperfenan fungerar väl men allra bäst till att smyga fram bladet


Funktionen är god men är inget för den som gillar att "flippa" sina knivar. Det går men kniven är främst gjord för en lugn kontrollerad rörelse. Minns restaurangmiljön den är avsedd för!

Det gör också att man avstått från att förse flipperfenan med några räfflor eller liknande. Utseendemässigt går den väl ihop med kniven och den försvinner helt när bladet är utfällt 

En liner lock står för säkerheten


Låset är i det här fallet en enkel liner lock. Det är inte starkt nog för att jag skulle vilja hänga mig i det på sant Cold Steel-vis. Men det fyller sin funktion och hindrar bladet från att slå igen. Och i ärlighets namn räcker det. Det glider inte och det låser stabilt med hela låsarmens bredd. Men det är väl där som det kan kännas något klent eftersom den är tunn. Men det är ett rent visuellt baserat intryck. Det klarar till och med lättare spine whack utan att låsarmen rör på sig. 


Att bära


Eftersom det här är en kniv i sann gentlemans-anda så har den inget clip. Något som idag är så ovanligt att man får inleda ett sådant här stycke med att särskilt påpeka det. Istället levereras Gourmet med ett tunt och enkelt men fungerande läderfodral som skyddar ditt lyxbestick. 

Inga clip finns inom synhåll. På köpet får man ett renare utseende


Kniven är annars lätt att bära lös i en ficka. Den väger som sagt lite, klart under hektot och allt är mjukt och rundat på handtaget. Men som alla knivar som bärs löst och är så här långa så behövs endera en ficka som är stor nog för kniven att lägga sig på tvären, som en jackficka. Eller att den kilas fast på höjden. Mellantinget är besvärligt eftersom kniven då gärna vill hamna på tvären. 


Sammanfattningsvis

Frågan är då om allas vår Atti lyckats designa det ultimata porttabla grillbesticket? Det har han nog faktiskt. Den är diskret nog att kunna ligga vid en tallrik utan att någon höjer ögonbrynen. Den är också elegant att se på och smidig att hantera. En överlag riktigt sympatisk kniv får jag säga.

Men en liten brasklapp skall kastas in. Det är faktiskt inte bara ett bestick. Gourmet är inte oäven i de flesta EDC-sammanhang. Ett långt slankt blad ger mycket egg att arbeta med och spetsen får godkänt även den.

Materialen är dugliga nog särskilt givet grundtanken med kniven. Japanskt AUS8 är tämligen rostfritt och det är förstås en viktig egenskap i det här fallet. Trähandtaget är både snyggt och lätt och faktiskt rätt komfortabelt därtill. 

Maserin Gourmet för den som vill äta sin köttbit med stil

Gourmet är en intressant kniv på så vis att den har ett uttalat syfte som inte tillhör de vanligaste i dagens fällknivsvärld. Framförallt ett som inte är "high speed low drag tactical". Förvisso stämmer första delen av detta modeuttryck, kniven är enkel, avskalad och därmed effektiv. Men den är inte svart, dödlig och stridsorienterad. Eller möjligen delvis svart då. 

Atti och Maserin har istället åstadkommit precis det de ville uppnå. En snygg och sober design som skär bra och är att hantera och någorlunda lätt att bära med sig. En lyxversion av en "steak knife" men som klarar betydligt mer än så. 



Specifikation:

Längd utfälld: 220 mm
Längd hopfälld: 125 mm
Vikt: 90 g
Bladlängd: 100 mm
Godstjocklek: 2,8 mm
Bladstål: AUS8
Handtag: Ebenholts med backspacer i trä
Lås: Liner lock

Producerad av: Maserin, tillverkad i Italien


/ J - gourmet och en smula gormand

4 kommentarer:

  1. Ja den var riktigt fin, jag har en "KS5700 - Kershaw kai Folding Steak Knife", lite mindre med 8 cm blad.
    Den duger bra, men om jag hittar en "Gourmet" kan jag nog uppgradera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller knivar kan man knappt "uppgradera", utan mer "komplettera". Du behöver båda! :-)

      Radera
  2. Hmm; Böhler-Uddeholm N690Co hade setat fint som bladstål där. =D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jo...fast med tanke på grundtanken har jag inget emot AUS8 faktiskt. Däremot förstår jag inte skiftet till 1.4116. Även Cold Steel använder sig ju av det trots att det är riktigt enkelt. Används ju mest i enkla, framförallt Tyska, köksknivar. Det rostar inte men det är kan inte härdas speciellt hårt heller. Närmast diskbänksstål. Eller det kanske är att ta i men bra är det inte.

      Radera