onsdag 15 april 2020

Ny kniv - Al Mar Quicksilver Slimline Ultralight

I mitten av nittiotalet satt jag som så många andra knivfantaster i Sverige och bläddrade i Fällknivens kataloger. De var då inte tillverkare av egna knivar utan återförsäljare. Ett av märkena de sålde var Al Mar. Både namnet och loggan klingade exotiskt och de knivar som presenterades var långt från moraknivsmentalitet. 

En av knivarna jag kikade på var deras toppmodell SERE. Den var helt galen i mina ögon  en "stridskniv" och mycket dyr. En annan lika galen modell var döpt till Quicksilver. Ja eller den mindre modellen var inte så extraordinär men den större kallad Jumbo var det. Den hade ett fjorton centimeter långt blad och mätte in på runt 30 cm öppen! Det var i en tid då Cold Steel ännu inte hade översvämmat marknaden med fällbara sablar. 

Riktigt så stor är inte den moderna efterföljaren med samma namn. Men nästan, den har ett 5" eller 12,5 cm långt blad. 


Al Mar Quicksilver Slimline Ultralight

Det här är en riktigt elegant kniv som andas stilett och italienska knivar. Något som förstärks av de dubbla fingerskydden. En av dem agerar flipperfena. För det här är en synnerligen modern konstruktion. En flipperöppnad kniv med ramlås, stålförstärkning av låsarmen, översträckningsskydd, kullager och titanhandtag.

Öppningen är kvick, gången silkeslen och den stänger med ett lätt väsande. Eller ja, den är tyst men den skulle kunna ha glidit igen med det ljudet. Känslan när den gör det är också mycket god, tänk Mercedesdörr från 70-talet. 

Mycket kul kniv hur som haver!


/ J - ägnar sig åt nostalgitrippar

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar