lördag 3 juli 2021

Ny kniv - ANV Z400

Ibland behöver man något dolkaktigt i sitt liv. I alla fall om man som jag uppskattar den typen av estetik. En sådan tingest kommer från Tjeckien och märket Acta non verba Knives eller ANV som de också kallas. Jag har tidigare presenterat en annan något mindre extrem kniv från dem kallad Z200. Den var helt klart mer inriktad på "EDC" än vad den här kniven kanske ser ut att vara vid första anblick. 

Modellen kallas Z400.

ANV Z400


En fällkniv med estetik hämtat från dolkar från Tjeckiska ANV


Precis som föregående kniv är den här en tekniskt tämligen avancerad sak. Bladstålet är inte det vanligaste utan här har man använt sig av Sleipner. En stål från Uddeholm som enligt dem själva är har högt nötningsmotstånd, högt motstånd mot flisning och går att härda mycket hårt (över 63 HRC). Här har ANV dock valt att hålla det till mer modesta 58HRC. En hårdhet som kanske är vanligare i knivsammanhang. I övrigt kan sägas är det ett rätt påtagligt blad. Det är 3,5 mm tjockt och mäter en decimeter på längden. Därutöver är formen som sagt symmetrisk, något som understryks av en genomgående skåra i bladet. 

Totallängden på kniven mäts till 23 cm. En tämligen stor fällkniv med andra ord. Handtaget kan som ofta hos ANV fås i ett flertal varianter. Dels i G10 i ett par olika färger (Black, Coyote, Olive) samt som här i aluminium. Låset är i alla varianter en liner lock. Öppningen av bladet sker med hjälp av en flipper och kniven kommer med ANVs eget "loop over deep ride wire"-clip. Ett clip jag kommit att uppskatta även om det kunde varit lite styvare. 

Aluminiumhandtaget, frånvaron av ram och den öppna konstruktionen gör att totalvikten hamnar på låga 110 gram. 

Överlag en mycket välbyggd kniv som jag har all anledning att återkomma till




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar