torsdag 15 juli 2021

Ny kniv - SOG Terminus XR LTE

SOG är ett av de där legandariska märkena som varit med sedan, om inte urminnes tider, så åtminstone väldigt länge. Många trodde nog emellertid att storhetstiden var helt förbi då de inte varit i ropet på ett tag. Men de farhågorna har nu kommit på skam. Det gäller särskilt segmentet fickknivar. Vad gäller fastbladare har de klarat sig bättre är mitt intryck. 

I nysatsningen ingick bland andra den här modellen kallad Terminus XR. Terminus var en mycket bra modell redan från början. Den snygga men framförallt effektiva bladformen kombinerades med ett mycket sympatiskt och ergonomiskt handtag. Sedan är SOGs version av ett lås med tvärgående bult "XR" mycket effektivt. 

Det här är emellertid lyxversionen av den kniven. Med tillägget "LTE" till namnet följer ett antal uppgraderingar. 

SOG Terminus XR LTE


Det är främst materialen det handlar om. I det här fallet mycket fina material då du hittar S35VN-stål i bladet som dessutom fått sig en beläggning av tålig TiNi. Det är det som ger den guldaktiga färgen för övrigt. Gillar man inte "bling" finns den även i grafitgrå. Handtaget är gjort av kolfiber istället för originalets G10. Dessutom har man på kuppen gjort sig av med ramen och valt att förlita sig på materialets inneboende styrka. Det spar en del på totalvikten. Inte minst som det här är en av få handtag gjort i massiv kolfiber som är lättad på insidan. Sammantaget ger det en viktbesparing på närmare 30% vilket är riktigt imponerande eftersom ursprungsmodellen inte var någon tungviktare den  heller. 

Terminus XR LTE är en mycket välbyggd kniv kunde jag mycket snabbt konstatera. SOGs XR-lås håller vad det lovar och är i det här utförandet extremt stabilt. Detsamma gäller handtaget som trots den låga vikten är styvt nog för att inte flexa.  

Och ja, det kan väl sägas att för den som gillar att leka med sina knivar kan den här kniven vara optimal då den kan öppnas på inte mindre än fem olika vis om man räknar in att smyga ut bladet med tummen och tvåhandsöppning. 

Kniven blev snabbt en favorit och en recension följer senare!




/ J - Studerar och observerar

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar