söndag 4 juli 2021

En knivkastares vedermödor

- eller konsten att trolla bort en kniv!

Hur någonting så stort som en kniv på tjugofem centimeter kan försvinna utan ett spår är märkligt. 

Den bakomliggande historien är enkel. Jag tycker verkligen om att kasta kniv men kan bara kasta på korta distanser i min diminutiva trädgård. Där gäller avstånd på 2-4 meter sedan tar grannens staket vid. Vad som återstår när man vill kasta längre eller experimentera är det stora gröna. Stället med alla träd även kallat skogen. Dit tar jag med mig en av mina portabla tavlor och kastar loss. Eller kastar ankare är kanske en mer adekvat liknelse då jag brukar stanna några timmar åt gången. 

AceJet Appache. De är vare sig så här fina i skicket eller tre nuförtiden


Så hade jag tänkt att det skulle gå till även den här gången, en solig lördag i juni. Som vanligt hade jag ett tema för träningen. Jo, jag får nog kalla det så eftersom jag är tämligen seriös i min ansats. Temat som gällde var "Instinctive Half spin" där jag även tänkte öva en del underhandskast av det slaget. Den vanliga uppvärmningen drogs igång och därefter började det övas på saker jag inte behärskar. Då händer det att man missar. Det gjorde det med kniv nr två den här gången. Jag träffade i kant på tavlan och kniven gav sig utåt i en vid båge snett uppåt och jag kunde se hur det fladdrade till i blåbärsriset några meter bort. Inget märkligt med det. Som vanligt tog jag ett riktmärke på nedslagsplatsen och gick omedelbart dit för att hämta kniven. Att genomföra något kast till för att därefter gå efter knivar har erfarenhetsmässigt visat sig vara en katastrof. 

Det här utvecklade sig åt det hållet också. Ingen kniv återfanns där jag tyckte mig sett en landning. Då vidtog det vanliga letandet som går till så att man viker undan blåbärriset med fötterna och i en cirkel utifrån nedslaget söker sig fram. Det hjälpte inte det heller. Åtgärd nummer tre är att vidga sökområdet då knivar ibland av farten och kraften "hjular" fram och kan återfinnas längs med en halvcirkel ytterligare några meter bort. Det tillvägagångssättet gav inte heller det något resultat.

Resultatet när desperationen satt in. Inte heller "magnettrålning" hjälpte

Högarna med mossa och jord är bortåt metern höga


Nästa steg är den desperata fasen. Då river man bort mossan med händerna utifall att kniven glidit under växtligheten och satt sig någon meter bort. Inte fan hjälpte det. Till slut hade jag gjort så på ett område om säkert 50 kvadratmeter. Sen vidgade jag det till ett område till över etthundra. Till saken hör att marken under är tämligen hård under mossan och kniven kan bara borra ned sig en liten bit. Det är trots allt ingen jordfräs och det mesta av kraften försvann redan vid den första snedträffen. Det söktes även vid basen på de omkringliggande träden då det en gång förut hänt att en kniv studsat upp och satt sig i ett annat träd. 

Till slut åkte jag hem och hämtade en kratta och tog bort mer än fem centimeter av det översta jordlagret inklusive avlägsnade allt blåbärsris med rötterna. INGEN KNIV! Dessutom genomsöktes högarna som trots allt skopats upp med händerna ytterligare en gång. Men det är svårt att missa en två och ett halvt hekto tung stålbit när jag kände och hittade små saker som en bit plast och toppen på en trettio år gammal Kalles kaviartub. Jag trampade även genom området barfota för att se om något kunde hittas. Kompletterande sökning gjordes också "orimligt" långt bort. Det vill säga på över tolv meters avstånd. En distans jag knappt kan kasta ens om jag försöker. 

Efter fem timmars letande eller däromkring hade jag blåsor i båda händerna, ont i kroppen men inte hittat något. Jag återvände på söndagen och dubbelkontrollerade högarna så jag inte förbisett något utan resultat. Goda råd är inte bara dyra, de är dessutom slut. Det är nog dags att ge upp hoppet om den kniven och köpa en ny efterom det var en favorit. Synd att man är pank. 

Jo förresten, i desperation laddade jag även ned några jäkla metalldetektorappar till telefonen. Det fungerade förstås inte heller. 


/ J - jordfräsen


PS. Sedan jag skrev den här texten har jag återvänt till platsen med en för ändamålet inskaffad neodym-magnet av det kraftigare slaget (den lyfter ca 30 kg) och "trålat" igenom området. Inte fan hjälpte det. Jag har även "testmissat" kast med olika kraft och vinkel och varje gång hamnar kniven ungefär där jag bedömde att det första nedslaget skedde. Allt till ingen nytta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar