tisdag 10 augusti 2021

Recension Viper Keeper

Viper Keeper är en originell kniv framförallt vad gäller utseendet. En Italiensk kniv från Maniago som bjuder på ett Bowie-knivsliknande blad. Eller egentligen är det väl tvärtom. Bowieknivar baseras på gamla jaktknivar tillverkade på olika ställen i Europa. I det här fallet betyder det ett slående clip point-blad och ett handtag försett med dubbla parerskydd vilket förstärker det generella formspråket. Ett utseende som är retrosnyggt i mina ögon. 

Viper Keeper


Keeper är en kniv som är formgiven av Silvestrelli, en designer som ofta förekommer i Vipers katalog . Det här var ett rätt tidigt samarbete dem emellan  och kniven har funnits med ett längre tag. Den finns även i ett flertal olika utföranden både vad gäller handtagsamterial och knivstål. Vill du ha ett mer robust utförande väljer du någon av Micarta-knivarna med D2 stål annars gör du som jag och går in för en mer elegant kniv med träskollor. Då kan man välja mellan ziricote eller som här pau santo. Med det valet följer även ett blad i rostfritt stål. Utöver de valen finns kniven även med några olika utförandnen på bladen såsom PVD-beläggning, satin eller stentumling. 

Made in Maniago
Viper Keeper bjuder på klassisk tidlös design 


Twitterversion: Viper Keeper, italiensk elegans parat med rustik känsla och ett praktiskt blad. Gott så!


Blad


Det Bowieknivsinspirerade bladet finns som sagt i två olika grundutförande. Knivarna med Micarta-handtag har fått ett blad i D2 stål samtidigt som den här och de andra versionerna med trähandtag har rostfria blad av N690-stål. Det är ett stål i mellanklassen som bjuder på ungefär samma egenskaper som VG-10. Det innebär att det är lättunderhållet, enkelt att slipa och svarar snabbt på strigel eller skärpstål. Det är även tämligen rostfritt. På minuskontot återfinns att det kan vara lite sprött och att det inte håller skärpan hur länge som helst. 

clip point-bladet hittas Maniagos kvalitetsstämpel samt designern Silvestrellis logotyp

Bladet är 96 mm långt och godstjockleken är 3,5 mm. Höjden är 31 mm. Harmoniska proportioner med andra ord. Den "klippta" delen av bladet är tydlig utan att vara extrem. Utseendet är dock förstärkt med en distinkt falskegg. 

Finishen i det här utförandet är en svart mycket fin stentumling som har en tämligen homogen färgskala. Som så ofta med knivar från Viper så är ryggen mjukt rundad. Kniven är märkt med Vipers logotyp, namn, ståltyp, designer samt Maniagos kvalitetsstämpel. Det låter som mycket text men det är diskret och smakfullt utfört. 

Fabrikseggen på det här exemplaret är bra, vass, jämn och symmetrisk. Dock kunde den fått vara ytterligare ett snäpp skarpare för min del. Sedan har bladet inget "sharpening choil" vilket gör att det redan från början finns en antydan till "kälkbacke" vid ricasson. Den är dock extremt liten men risken finns att den blir större desto mer kniven slipas om. 

Keeper bjudet på ett föredömligt välslipat stycke N690 stål


Att bruka Viper Keeper är en riktigt trevlig upplevelse. Det här är en av de där fällknivarna som skär mycket bra. Förutom slipningen och ett godkänt stål så bidrar geometrin till det. I praktiken är bladet fullt flatslipat. Godstjockleken på 3,5mm återfinns i princip bara vid ricasson sedan smalnar bladet av kraftigt vilket även ger en mycket tunn och effektiv spets. Jag skulle inte säga att den är delikat men det är definitivt inget du bryter eller bänder med heller. Då lär den gå av. Men i gengäld är kniven sympatisk att arbeta med. Det gäller även när man skär i kött. Nu jagar jag inte så att benskära en karré och strimla benfri kotlett är vad kniven gjort i den vägen. Men till det är den mycket bra även om jag som alltid hävdar att köksknivar är bättre. Men hur den känns gör trots allt att jag skulle kunna tänka mig den här kniven som jaktkniv så länge du håller dig borta från att skära i ben. 

Till mer vardagliga sysslor är Keeper utmärkt. Kartong är den som gjord för att skära och den adekvata spetsen penetrerar allsköns plastskräp med lätthet. Tyvärr består en hel del av vardagssysslor för knivar av förpackningsöppnande och avlägsnande av desamma. Fram för en mer plastfri värld! 

Eftersom man kommer nära eggens början med handen och handtaget är rejält går det även att ta i ordenligt med den här kniven när så behövs. Det är en bra början när man skall tälja sig en vandringsstav eller bara en grillpinne till korven. På samma vis biter eggen väl i såväl nylonsnören som hamprep. Men det tillägget att det krävs att man striglar eller stålar kniven med jämna mellanrum. N690-stålet klarar inte den sortens tuffare material utan lite hjälp. 



Handtag


Viper Keeper är enkelt och konventionellt konstruerad. Möjligen med undantaget att kniven har både en liten "back spacer" i vilken clipet för övrigt är fäst samt en distans som förstärkning. I övrigt är kniven öppen i ryggen. Det gör att det är enklare att "hålla kniven ren" som en del hävdar. Jag sätter det inom citationstecken då konstruktionen i det hänseendet inte spelar någon roll enligt mig. Viktigare är i så fall att kniven är helt slät på insidan vilket Keeper är. Det innebär att stålramen inte är lättad. I det här fallet gör det inte så mycket då den är så pass tunn som 1,5 mm vilket bidrar till låg vikt i vilket fall som helst. 

Keeper bjuder på ett rymligt handtag med skollor skruvade utanpå en stålram som är huvudsakligen öppen i ryggen


Utanpå ramen hittas skollor som kan fås i lite olika material. I det här utförandet i ädelträ som sedan polerats. Det ger en lyster och ett djup som förstärker träets ådring på ett snyggt sätt. Dessutom är det behagligt att hålla i. Men visst, det ger inte samma grepp som en ruggad Micartayta. Men det finns som sagt som alternativ. Skruvarna är värda att nämna då Viper har gjort det smarta att av utseendemässiga skäl hålla sig till små T6or för träsidorna. De är dessutom helt platta och därmed i nivå med sidorna vilket är snyggt utfört. När det gäller pivotskruven har de däremt kostat på sig en bastant T10. Det var det jag avsåg med "smart". Fina skruvar där det räcker och en grov där det behövs. 

De kraftigt formade sidorna har fått utmärkta skruvar som passar för ändamålet


I övrigt kan sägas att handtaget håller samma fina finish som jag är van vid från andra knivar från Viper. De kan det där med att runda av hörn och kanter. De är också en av få tillverkare som på sin hemsida uppger vilken stålkvalitet de använder i skruvar och ram. 

När jag undersöker hur kniven känns i hand framkommer vissa egenheter. En av dem är att det går att placera såväl pekfingret som tummen ovanpå bladet för extra stöd genom att sträcka sig över fingerskyddet som inte är så stort. Det är dock inte helt idealt. 

Kniven går att hålla i alla fattningar men är definitivt bäst i ett hammargrepp

Men med det sagt är det här utan tvekan ett av de bättre handtagen jag stött på i fällknivsvärlden. Så länge kniven hålls i ett hammargrepp vill säga. Handtaget är rymligt och materialet snällt mot handen. Särskilt som sidorna är mjukt rundade och rätt tjocka. Dessutom är även ramen fint rundad och slipad, något som är typiskt för Vipers sätt att tillverka knivar. Den detaljen återkommer på många modeller. 

Fingerskydden fyller sin funktion även om det räckt med ett ut rent praktisk synpunkt och den lilla "näbben" på handtaget gör att hande inte glider bakåt när man brukar kniven. Att kniven är hela 14 mm tjock bidrar till att handtaget fyller handen väl men är inget som syns tack vare de rundade formerna. Det enda som känns i handen är clipet och det bakre hörnet om man placerar en tumme bakom parerskyddet i en fattning för att sticka med. Annars är det här handtaget extremt bra.  



Öppning och lås


Viper Keeper är en av de där knivarna som har ett intressant öppningssystem. Egenligen är den inte tänkt som en flipper utan ett "slags" flipper där man delvis fäller ut bladet med pekfingret mot det övre fingerskyddet för att sedan slutföra rörelsen med tummen mot det nedre fingerskyddet. Ja, det går förstås även att greppa bladet med nypan och fälla ut bladet med två händer om så önskas. 

Det är emellertid bara ett sätt att göra det på. Troligen har det med laglighet i vissa jurisdiktioner att göra. Möjigen kan man på så vis hävda att kniven inte är enhandsöppnad eller åtminstone inte snabböppnad. Men efter att ha använt kniven ett tag och släppt pivotskruven en smula samt försett den med en droppe olja så flippar den dugligt. Inte den snabbaste på marknaden men stabilt och säkert. 

En "flipperfena" som bara delvis är tänkt som det men ändå fungerar


För att åstadkomma det så är inte de två fingerskydden helt symmetriska. Den övre, "flipperfenan", är mer tillbakalutad vilket ger bättre vinkel och därmed effekt på bladet. Den kan upplevas som lite hal mot fingret men det är en ren vanesak. 

Utöver det så agerar det undre fingerskyddet även "wave-funktion". Det innebär att om kniven bärs långt bak i fickan samtidigt som den dras en smula bakåt då den avlägsnas från densamma så hakar fingerskyddet fast i tyget och bladet fälls ut automatiskt. 

Således finns det tre olika metoder att öppna Viper Keeper på. 

Här bjuder Viper på ett mycket bra liner lock


Att Viper är mycket duktiga på att slipa och polera saker nämnde jag tidigare. På någon modell har de rundat av saker för mycket vilket gett ett klent lås med en tendens till att låsarmen glider. Men det gäller sannerligen inte den här kniven. 

Låset är en liner lock som är mycket stabil. Inte i själva konstruktionen då godstjockleken endast är 1,5 mm. Men i gengäld är den desto högre och inte lättad på något vis. Det är ett mått som inte sällan glöms bort men är lika viktigt för hur starkt ett lås av den här typen blir. Oftast ses bara till hur tjocka låsarmarna är och övriga dimensioner och geometri vilka också bidrar till slutresultatet missas i diskussionen.

Själva funktionen är mycket god och låset faller på plats varje gång kniven öppnas. Något synbart eller kännbart glapp finns inte heller i bladet, inte ens när bladet provoceras. Inte heller glider låsarmen när bladryggen utsätts för negativ press. Ett välbyggt lås som gör vad det skall med andra ord. 

Däremot kunde möjligen låsarmen vara något mer lättåtkomlig. Men i gengäld ger en sådan här placering av låsarmen ett säkrare lås vid vridande rörelser. Det finns alltid en teoretisk möjlighet att släppa ett liner-lås vid en sådan rörelse även om jag de facto aldrig upplevt det. På den här kniven är det definitivt ingen risk att så sker. 



Att bära


Somliga detaljer gör Keeper excellent i fickan andra drar ned helhetsbetyget något. Men överlag är det en kniv som är lättburen. På pluskontot återfinns låg vikt, rundade hantagssidor med polerad yta och ett deep ride loop over clip. 

Vikten är blygsamma 119 g enligt min våg och det är inte mycket med tanke på yttermåtten, det tämligen stora bladet och att ramen inte är lättad. 

Vipers tolkning av ett wire clip som fått en elegant infästning


Sedan bidrar förstås de mjuka handtagssidorna att kniven lätt glider på plats och är enkel att dra. Polerat trä ger inte mycket friktion och sliter inte på tyget i fickorna heller. 

Clipet låter kniven sitta mycket djupt i fickan. Så långt ned att inget sticker upp som synes på bilden nedan. Clipet är av wire-typ vilket ger ett diskret utseendet som tilltalar en del men inte andra. Däremot kan påpekas att materialet är klent vilket ger ett flexigt clip som lätt böjer sig ur position om det skulle få en smäll. Det kunde gott fått vara snäppet grövre enligt mig. 

Det sitter dessutom fast på höger sida och kan inte flyttas på något vis vilket förstås inge gagnar vänsterhänta. 

Ett loop over wire clip som låter kniven sitta djupt i fickan

På minuskontot hittas att handtaget trots allt mäter 116 mm på längden samtidigt som det är försett med en "näbb". Den och själva ryggsidan har rätt distinkta hörn vilka kan kännas när man stoppar ned handen i fickan. Där hittas även en annan detalj som kan störa något och det är förstås de dubbla parerskydden. De sticker ut och gör kniven bred precis där de återfinns. Rekommendationen är därför att kniven får sin egen ficka att husera i. Den kräver en smula plats särskilt som volymen ökas av att handtaget är 15 mm tjockt. 




Sammanfattningsvis


Viper Keeper är en knivmodell som varit med ett tag nu. Jag tror att det handlar om sju-åtta år när det här skrivs. Det innebär att den bevisat sin livskraft i dagens klimat där knivkataloger ändras från säsong till säsong och givna favoriter byts ut och försvinner i allt snabbare takt även hos de stora tillverkarna. Jag tror det kan förklaras med två saker. Den första är att Keeper har ett mycket tidlöst utseende som dessutom inte är helt vanligt hos fällknivar. Något som förstärks av att den nu också finns i en fastbladad version kallad Fate. Bladet sneglar som sagt åt Bowieknivshållet och de dubbla parerskydden förstärker det intrycket. 

Den andra förklaringen hittas i att det i grund och botten är en bra fällkniv. Den är välbyggd samtidigt som den skär bra. Men löken på laxen är i det här fallet att handtaget är så förbaskat bra. Ett riktigt bekvämt handtag som passar de flesta händer med lätthet. Det enda som skulle gjort det perfekt är om det passat till alla grepp och där är fingerskydden aningen i vägen. Men i övrigt har jag inte mycket att invända på den punkten. 

EDC kniv i det större formatet
Keeper kan nyttjas som större EDC-kniv

När jag ändå är inne på små saker som kunde förbättras kan nämnas att clipet kunde fått vara kraftigare. Det fungerar väl men det rör sig vilket repar träet och skulle det få den minsta smäll i sidled så är risken stor att det böjer sig ur position. En förbättring hade varit ett clip av samma typ men något grövre. 

Viper Keeper bjuder på tidlös design och ett vasst blad


I övrigt har jag mest gott att säga om Viper Keeper. Den är snygg, lätt, går smidigt att stoppa ned i fickan (nåja) samtidigt som bladet är effektivt och handtaget bekvämt. Den är dock inget för den som vill ha en flipperleksak på kullager. Den är inte byggd för det men det är inget jag saknar på den här modellen. Den är byggd för att vara en bra kniv som är sympatisk att se på och det är den!






Specifikation:


Längd utfälld: 212  mm
Längd hopfälld: 116 mm
Vikt: 119 g (vägd av mig, uppgiven 117-125)
Bladlängd: 96 mm
Godstjocklek: 3,5 mm
Bladstål: N690    
Handtag: Trä, pau santos
Lås: Liner lock

Producerad av: Viper by Tecnocut, tillverkad i Italien


/ J -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar