måndag 10 oktober 2022

Ny kniv - Camillus Vortex

Från inga till några stycken på kort tid skulle kunna sammanfatta  min nya bekantskap med Camillus. Tidigare har jag presenterat både en fastbladare och några fällknivar och här följer ytterligare en sådan. 
Den här modellen kallas Vortex och är något mindre "taktisk" i sin framtoning än Ti Tanto och framförallt CUDA och är inte inriktad mot "bushcraft" heller. 

Det här är istället en kniv som uttalat vänder sig mot EDC-segmentet. Eller en kniv för vardagsbruk helt enkelt. Nu vill jag väl hävda att de gäller de andra knivarna också men den här har ett mindre aggressivt utseende hur som haver.  

Camillus Vortex


Och apropå utseende så är det svart i det här fallet. Handtaget är av svart G10 och bladet svärtat med någon form av titannitridbeläggning. Den som åtföljs av de missvisande försäljningstexterna som hävdar att de gör stålet si och så många gånger starkare än andra stål.* Möjligen kan jag gå med på att det skyddar mot korrosion men inget annat. Nu är det inte helt nödvändigt då stålet är rostfritt i vilket fall som helst, eller korrosionströgt som det kanske borde hetat på svenska. Stålet är japanska AUS8. Ett inte helt modernt men fullt gångbart stål för prisklassen. Tyvärr har man enligt uppgift valt att hålla hårdheten till låga 56HRC. Om det stämmer lär inte eggen vara länge. Mer om detta i kommande recension. 

Bladet öppnas med tumknoppar och låser med en liner lock. Kniven är försedd med clip som kan repositioneras men bara på "fel" håll. Åtminstone tror jag de flesta kniventusiaster tycker det då det fäster runt pivotskruven och därmed innebär att kniven bärs med "spets uppåt". 

Handtaget är byggt kring en mycket kraftig stålram och är öppet i ryggen. I princip hela kniven är täckt av räfflor och knottror så fästet är bra. Återstår att se hur bra. Ibland kan det nämligen bli för mycket av den varan för min sak. 

Det gäller för övrigt hela den här kniven. Första intrycket är att den känns solid och välbyggd men kanske aningen klumpig. Vi kan uttrycka det så här, det har inte varit någon känd knivmakare eller formgivare i närheten av den här designen. Det är en designgrupp eller vad ett AI-program skulle hitta på om den skall göra en generisk EDC-kniv. Alla komponenter finns med men de är gjorda utan större finess är min uppfattning. Vi får se om den ändras över tid. 



Camillus Brand logo



/ J - inte helt såld

* Närmare bestämt hävdar de " The steel is bonded with Carbonitride Titanium to provide enhanced resistance to rust and corrosion while also making the blade up to 10x harder than untreated steel. This also in turn provides unparalleled edge retention regardless of how the knife is used." Som var och en förstår är det kvalificerat dravel. 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar