torsdag 23 november 2023

Ny kniv - Zitoon Knives Commemorative Dagger


De måste medges att det beställdes ytterligare en kastkniv när det sist begav sig. Den återfanns i samma paket som de nya NoReload knivarna från Zitoon Knives jag nyligen presenterade här.  

Det är ett märke som för övrigt snabbt seglat upp som en favorit av flera skäl. De främsta är den mycket höga kvalitén ställt i relation till priset. De är inte helt billiga men väsentligt lägre prissatta än många andra knivar av motsvarande kvalitet. Sedan är formgivningen excellent!

Den här kniven är lite speciell och inköpt för ett specifikt ändamål. Namnet är Commemorative Dagger eller Dague commémorative på franska och den har ett mycket distinkt utseende. 

Zitoon Knives Commemorative Dagger


För alla er som kan er knivhistoria är förlagan till den här kastkniven mycket välbekant. Det är förstås den berömda brittiska kommandokniven från andra världskriget signerad Fairbairn och Sykes jag talar om. I det här fallet är det en löst hållen tolkning då den inte är tredimensionell så att säga. Eller rättare sagt den saknar egentligt handtag och är gjord i ett stycke som synes. 

Materialet är som vanligt med knivar från det här företaget svenskt Hardox. Längden på kniven är strax över 29 cm, tjockleken 6 mm och det ger en totalvikt kring 220 gram. Inte särskilt tung men med den är formen blir penetrationen utmärkt ändå. 

Jo, jag har faktiskt smygtestat kniven...den är grym!


Vad gäller ändamålet som jag nämnde inledningsvis så handlar det om halvrotationskastning, military half spin och instinctive half spin både över- och underhand, back-hand och med "fel" hand. Ja alla typer helt enkelt. Den här typen av knivar är generellt utmärkt för både det och precisionskastning. Jag är säker på att den kommer att motsvara mina förväntningar. 

Kniven är i det här fallet en hyllning till dagen D och kopplingen är inte särskilt långsökt då Zitoon Knives återfinns i Normandie. Det är även så inskriptionen på kniven lyder "D-Day Normandy" .


Zitoon Knives



/ J - korar dagens bokstäver, Z och D

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar