måndag 11 augusti 2025

Ny kniv - Vulture Blades Smar 8

Jag lovade att det skulle komma mer från Vulture Blades och nu är det dags. Anledningen till att jag kikade extra på den här specifika modellen kallad Smar 8 är att den tillhör en typ av kastknivar som brukar kategoriseras som "Arrow"-typ. Namnet är inte särskilt långsökt givet formen på kniven.

Mitt intresse för den sortens knivar kommer sig av att mina första riktiga kastknivar** för No Spin var just av den varianten. Det var således med dem jag lärde mig kasta den disciplin som jag senare specialiserat mig inom.  

Smar 8 skiljer sig dock rätt mycket från de knivarna kan snabbt konstateras. Materialet är inte detsamma men framförallt är modellen mindre, lättare och mer lika originalet. De har också en helt annan utformning på spetsen för övrigt. Därför skall det bli spännande att se hur de uppträder! Jag misstänker att de kommer ha god penetrationsförmåga trots att de är nätta. 

Vulture Blades Smar 8



I konkreta siffror innebär det en kniv som är 210 mm lång, 8 mm tjock och 30 mm bred som mest. Det ger en vikt kring 190-195 gram. Enligt min våg, emellertid endast 183 gram. 

Tämligen lätt med andra ord. Om man kan dela in No Spin-knivar i tre grova kategorier baserat på vikt så tenderar jag att dra mig mot mitten/lätt numera. Det vill säga helst inget över 260 g men heller inte under 200 g normalt sett. Men det finns alltid undantag och jag misstänker att de här knivarna kommer att vara utmärkta för precisionskastning på framförallt kortare avstånd, säg 3-5m. Men det återstår att se. 

Första testdagen! Smar 8 och en kopp kaffe



Annars kan konstateras att finishen på knivar från Vulture Blades är skyhög. Fin ytbehandling, riktigt fint slipade spetsar och på de modeller som har hål är de snyggt fasade och polerade. Det märks att det läggs ned en del tid och arbete på produkterna från det här företaget. 

Materialet är för övrigt samma Durostat 500 som återfinns rakt igenom sortimentet. Om det vet jag inte så mycket mer än att det är ett stål med hög kolhalt. När det gäller kastknivar gäller det att härda dem väl och därefter med hjälp av värmebehandlingen sänka hårdhetsgraden. Det som är bra när det gäller vanliga knivar är det inte när det handlar om kastknivar. Är kniven för hård blir den också sprödare och riskerar att gå av. Den detaljen är definitivt en vattendelar mellan enklare kastknivar och finare diton. 

Nu återstår bara att testa de här knivarna och det kommer jag att göra både länge och hårt, var så säkra! Därefter skall ni få ta del av vad jag tycker om dem!



/ J - back to the throwing roots


En av de första namngivna modellerna kallades just för det och formgavs av den tyske knivkastaren Thomas "Tom Tom" Hampich

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar