- Den perfekta fickkniven del 7
Internet och dess inflytande på knivvärlden skall inte underskattas. Nyheter och omdömen färdas snabbare än någonsin förr här liksom inom alla andra områden. Likasinnade möts på forum och utbyter erfarenheter och åsikter. Modeller som tidigare inte var kända kan här bli "instant classics" genom recensioner och samtal på platser som "bladeforums", "knifeforums" och youtube. Knivar kan sågas längs med fotknölarna eller höjas till skyarna. En sådan modell är dagens recensionsobjekt: SanRenMus "710", även kallad "poor mans sebenza" på diverse knivforum. På senare tid har den blivit tämligen omtalad.
Förlagan- Classic Sebenza. Foto: Knifeart
För att förstå bakgrunden till det uttalandet behövs lite kunskap om Chris Reeves "Sebenza" och den ikonstatus den kniven har i kretsarna av de som är intresserade av fällknivar. Av många är den ansedd att vara världens bästa fällkniv. Ett epitet som inte är helt fritt från kontroverser och förstås kan ifrågasättas och utmanas. Från ett amerikanskt perspektiv brukar framför allt tre knivar nämnas när det gäller yppersta klass och kvalitet bland det som brukar kallas för "midtech", dvs icke customknivar men som tillverkas i relativt små volymer av förstklassiga material. Den heliga "treenigheten" är CRK Sebenza, Hindererar XM och Strider SMF. Nu finns det förstås fler och märken som italienska ER (Extrema Ratio) och japanska Rockstead och kanske svenska Fällkniven med flera som gör minst lika avancerade knivar både sett till material, framställningsteknik och pris. Det kan nämnas att det inte är några billiga knivar vi talar om här utan priser runt fyrahundra till niohundra, dollar och lägg därtill tull, frakt och moms om du vill omvandla det till svenska priser.
Knivar med den statusen får liksom andra föremål och varumärken sina kopior och kloner*, se på klockor som Rolex till exempel. Men naturligtvis inspirerar de även till efterföljare i samma stil och tradition som närmar sig förlagan utan att vara en ren förfalskning. Det är i det facket jag vill placera SRMs "710" i relation till Sebenza.
Arketypen för fenomenet ifråga är Buck 110 som jag tidigare presenterat och den nisch som den skapat bland fällknivar.
Arketypen för fenomenet ifråga är Buck 110 som jag tidigare presenterat och den nisch som den skapat bland fällknivar.
San Ren Mu 710, dagens recensionsobjekt
En riktigt bra liten fickkniv
San Ren Mu 710 är en tämligen liten fällkniv som helt klart vänder sig till "EDC"-segmentet eller en fickkniv på ren svenska. Det gör att den om den skall jämföras med en CRK-kniv snarast hamnar i storlek av en "small Sebenza". Den hopfällda längden på 95 mm och vikten på under hektot gör att den lätt får plats i fickan om man vill bära den på traditionellt vis. Annars är den som de flesta moderna fickknivar utrustad med ett clip för att fästa vid lämplig ficka på byxan eller i jackan.
Blad
Det här är en liten fällkniv som skär förvånansvärt bra. Formen på bladet är inget extraordinärt utan en typisk droppoint med skålslipning och en v-formad slipfas. Det ger en kniv med buk och relativt tålig spets då den inte taperar så mycket. Den sekundära slipfasen är hög vilket ger att godset är tämligen tunt ut mot eggen vilket bidrar till de goda skäregenskaperna. Stålet är det i sammanhanget nästan standardiserade rostfria kinastålet 8Cr13MoV som är härdat till 57-58Hrc. Till en kniv som den här tycker jag att stålet är helt dugligt även om det inte tillhör något av "superstålen". Det är rosttrögt som sig bör och är enkelt att slipa eftersom det är relativt mjukt. Bladet löper lätt tack vare glidlager i brons vilket inte är helt vanligt i prisklassen.
Ett droppointblad med hög skålslipning
Handtag
Handtaget är helt i stål vilket förstås gör att den blir en smula tyngre än om det varit i något annat material. Men det gör den även ytterst hållbar och bidrar till det låga priset.
Handtag i stål med blästrat mönster sammanfogat med två distanser förutom pivotskruven
De blästrade partierna på sidan av skollorna är mest dekorativa och bidrar inte nämnvärt till ökat grepp. Handtaget är annars en ytterst rättfram design med en öppen konstruktion fasthållen av två insexskruvar förutom den justerbara pivotskruven. Kniven är således lätt att ta isär och rengöra.
Handtaget är bekvämare än det ser ut
Trots den relativt kantiga formen är ergonomin god vid den sortens arbete som den här storleken på kniv kan tänkas användas till. Det är inte direkt en kniv man hugger brasved med. Storlek, form och urtaget för pekfingret ger ett trefingergrepp där tummen faller naturligt på ovansidan. Bladryggen är försedd med "jimpings" som är riktigt bra och fungerar som det är tänkt och ger ett säkrare grepp.
Lås
Låsmekanismen är ett gott exempel på en väl utförd framelock-konstruktion i stål. Mina erfarenheter gör att jag föredrar det materialet framför titanvarianter som enligt mig har en tendens att slitas och utveckla glapp. Låset på mitt exemplar av SRM 710 låser ca 60 procent och har inte slitits något alls under den tid jag haft kniven. Bladet är helt utan glapp eller spel i någon riktning och låset är mycket lätt att frigöra. Ett utmärkt utförande trots prisklassen på kniven och därmed ett bevis på att bra hantverk inte behöver kosta skjortan.
SRM 710, ett exempel på en bra fungerande framelock-konstruktion i stål
Hål för fånglina, kanske inte helt nödvändig detalj enligt mig men går att fästa ett snöre i om man så önskar
Clip och tumpinnar
Clipet fungerar väl men några saker kan påpekas. Möjligen kan jag tycka att det är onödigt stort i relation till kniven och att det är en aning för styvt. Särskilt i kombination med de aningen utstickande tumpinnarna som har en tendens att fastna i fickans linning. Stålet i handtaget och den blanka ytan är dock snällt mot tyg och gör att spänsten i clipet inte upplevs lika negativt. Det går heller inte att byta sida på clipet så jag misstänker att det kan vara en nackdel om man är vänsterhänt. Spets nedåt och höger sida är det som gäller i det här fallet.
Ett väl fungerande om än något styvt clip
Tumpinnarna för enhandsmanövrering är riktigt bra. De sticker ut en bit utanför kniven vilket i kombination med urfasningen i handtaget gör dem mycket lätta att komma åt med båda händerna även om clipet är aningen i vägen för den vänsterhänte. Avståndet från pivotskruven till pinnarnas placering är lagom långt och gör kniven snabb och enkel att öppna, något som ibland missas på betydligt dyrare knivar. Formen på pinnarna gör att de "biter" bra i tummen och ger gott fäste vilket uppskattas när man fryser om fingrarna och är lite valhänt. De lättåtkomliga pinnarna för tyvärr det negativa med sig att de kan haka i när man ska hala fram kniven och kanske ännu mer när den skall stoppas tillbaks igen.
Effektiva "räfflor" som faktiskt ger fäste, vilket inte alltid är fallet.
Utseendemässigt är det en elegant kniv med drag från Sebenza som tidigare nämnts. Men det är en likhet som endast återfinns på ett ytligt plan. Tittar man närmare på de olika designelementen ser man att det skiljer en hel del knivarna emellan. Vare sig bladform eller handtag är identiska även om formspråket känns igen med det något fyrkantiga uttrycket med fasade kanter på skollorna, en spetsigare framdel på handtaget och avrundad bakre del.
Här "bröderna 710" sida vid sida, Enlan i bakgruden och SRM i förgrunden
Här "bröderna 710" sida vid sida, Enlan i bakgruden och SRM i förgrunden
Fit och finish är utmärkta och lägger man till pris i ekvationen så får man en ytterst prisvärd fickkniv. Det som saknas med den här som med många andra kinesiska märken och deras modeller är kanske lite egen karaktär och förstås prestige. Det är inte en kniv som man "skryter" om. Men den har skapat sig ett namn trots det. Till och med i sådan omfattning att den fått efterföljare i sin tur. Som exempelvis "Enlan F710"
Vad gäller mer originella knivdesigner från det stora landet i öster med de många människorna så återkommer jag med en presentation av några sådana vid senare tillfälle.
San Ren Mu 710, en kniv jag rekommenderar
Specifikation:
Längd utfälld: 165 mm
Vikt: 90 g
Bladlängd: 70 mm
Godstjocklek: 2,4 mm
Bladstål: 8Cr13MoV, 57-58HRC
Handtag: Stål
Lås: Framelock
Producerad av: SanRenMu, tillverkad i Kina
/ J - letar fynd bakom muren
* Jag kommer att diskutera begreppen förfalskningar, kopior, kloner och "inspirerad av" samt dess inbördes relation lite närmare i en annan text.