måndag 2 januari 2017

Eld



Bränt barn skyr elden sägs det. Man får hoppas det. Vanligen skriver jag om vassa föremål företrädesvis knivar i det här forumet. Idag skall den traditionen frångås och det skall istället talas om eld. Mest om att den bör undvikas. 

Kära vänner, bekanta och obekanta undvik eld. De uttjatade råden är viktiga. Blås ut ljusen när ni lämnar rummet så ni inte glömmer dem när ni åker hemifrån. Glöm inte heller alla dessa förbaskade laddare och transformatorer som är så viktiga idag. Mobiltelefoner, paddor, bärbara datorer och inte minst lampor. Alla tarvar de mat, ström och alla står de bakom en stor del av bränder i hemmet. 

Anledningen till inlägget är en annan fara som dessvärre av någon anledning fortfarande är tillåten trots att de inte fyller någon funktion alls mer än att skrämma folk, demolera ett otal brevlådor, spränga sönder ett par händer per år samt bränna ned byggnader. 


Smällare. Varför finns de?


Resterna av Sandsbro Skolas gymnastiksal klockan 02.30. Bara för smällares skull



Inatt brann mina bonusbarns skola ned på grund av att några tonåringar tagit sig upp på taket och lekt med smällare en gång för mycket. Om det kunde ni läsa även i alla riksmedia under natten och morgonen . Gymnastiksal, bibliotek, expeditioner, skolsköterskemottagning, slöjdsalar och inte minst musiksal är borta. En tredjedel av skolan brann ned. Flera avdelningar av Värends räddningstjänst inblandade hela kvällen och natten. Allt för att någon tycker att det är kul när det låter högt. 

Mitt förslag? Förbjud allt vad smällare heter. De fyller ingen jävla funktion över huvud taget. Till skillnad från fyrverkerier är de inte ens något att titta på. Uppenbarligen räcker det inte med åldersgräns på dem eftersom trettonåringar är i  besittning av kraftfulla pjäser nog för att tända eld på omgivningen. 

Begränsa för övrigt fyrverkerier till offentliga sådana och förbjud allt vad privata raketer heter inom tätbebyggt område. På vissa håll är det redan så av vad jag förstått. Det har spårat ur fullständigt. Det är framförallt ungdomar och/eller komplett berusade människor som krigar vilt med dem. Eller för att vara mer sansad i tonen allt för många av den varan för att det skall var tryggt i vilket fall. 

Men skall man hantera dem så se åtminstone till att du har ålder alternativt förnuftet i behåll och se till att den nyktre i sällskapet är den som står för arrangemanget. 

Det här var ju inte alls vad jag ville att det första inlägget för året skulle handla om. Men så kan det bli. 

Nu är det bara hoppas att tonen för resten av året blir en annan. God fortsättning på er alla!


/ J - antipyroman 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar