Några lärdomar och komplett materialförteckning
Lärdomar kan komma i olika former här i livet. Den här gången är det på temat knivfodralstillverkning. Naturligtvis fanns det en hel del att lära sig. Jag var trots allt helt renons på kunskap inom området vilket var tämligen givet då jag aldrig arbetat i läder tidigare. Nu är jag något mer bevandrad på det området även om de praktiska kunskaperna inte matchar de teoretiska.
Men jag noterade under arbetets gång ett antal områden där jag behöver tänka till lite extra till nästa gång. Sedan lär det tillkomma en hel del nya punkter varefter jag fortsätter eftersom jag har tankar på att nyttja även andra tekniker och former på fodral. Här följer dock några punkter jag reflekterat över!
- Simultant behövs det både större och mindre marginaler vid tillskärning. Det kanske låter paradoxalt men det behövs material som kan slipas bort samtidigt som högre precision minskar det behovet. En svår avvägning som förenklas med större skicklighet misstänker jag.
- Det går åt mer lim än man tror. Tuben tog slut efter några fodral och ett par tester. Lim på burk är nödvändigt. Att Pattex fungerar utmärkt lärde jag mig också.
- Appropå lim så lärde sig nybörjaren att kontaktlim fäster fortare än ögat och det kräver större precision vid hopsättandet än jag trodde. Åtminstone flytande dito av det här märket. Den nya burken är av gelétyp så det återstår att se om den uppträder annorlunda.
- Tjockare läder är väsentligt mycket bättre för fodral, helst inte tunnare än tre millimeter. Det blir för sladdrigt annars. Kopplat till det kan nämnas att ett kantjärn måste vara av minst storlek nr 2 för att klara den tjockleken.
- Snåla inte på stål. Med det avses att fräscha blad till matt/brytbladskniven skall nyttjas! Annars är det mycket svårt att skära rakt och snyggt. Till nästa projekt skall jag testa att strigla det med jämna mellanrum, något jag faktiskt glömde bort att man kan göra.
- Ett 4 mm gaffeljärn ger en tät söm vilket inte är dåligt i sig. Hållbarheten blir god. Men möjligen kan man ändra det genom att sy genom vartannat hål men det i sin tur blir för långt av rent estiska skäl. Möjligen skulle 6 mm avstånd varit perfekt för den här storleken av fodral tänker jag mig.
- Det är enklare att sy en sadelmakarsöm med lite mindre och tunnare nålar
- Håltänger håller inte om man tar i ordentligt. Tydligen har jag mer kraft i nyporna än vad jag trodde. Huggpipor är att föredra. I samband med det har jag även lärt mig att en nylonhammare skall införskaffas för framtiden. Gummiklubban jag använder är för mjuk.
- Det är svårt att handslipa raka ytor med sandpapper. Det trots att jag lagt lädret mot ett plant underlag. Mest beroende på att underarbetet inte var helt rakt misstänker jag.
- Nästa gång skall det även användas finare sandpapper. Den här gången gick jag från grovt (80) direkt till kantbehandling. Nästa fodral blir det ett par steg som övergång mellan ytterligheterna.
- Jag lärde mig även att läder av enklare kvalitet har glesare fibrer och är svårare att slipa till en bra yta. Det tenderar till att luckras upp och bli svampigt, särskilt om det är tunt.
Verktyg med mera:
Papper, pennor, plastlinjal. Blyertspenna för skisser samt permanent tusch och vita färgpennor för markering på läder.
- Knivar, "mattkniv" + mindre brytbladskniv
- Stållinjal m baksida av kork för tillskärning
- Något att skära mot (skärbräda/skärmatta)
- Syrännejärn/syrill
- Gaffeljärns-set, 4 mm med 1,2,4,6 tänder
- Lädersyl
- Kantskärare
- Kantpolerare
- Håltång
- Huggpipor
- Syklämma (skruvstäd)
- Klubba/nylonhammare
- Nålar (x2 för lädersömnad)
- Plattång
- Penslar (för applicering av lim samt vatten)
- Svamp
- Tyg (för slutpolering av kant)
Material:
- Papper, kartong
- Läder, 2,4 mm och 3,5 mm
- Kontaktlim, Pattex
- Narvsvärta
- Nitar, koppar och skruvnitar
- Tråd, vaxad polyestertråd 1mm
- Bivax
- Lädersmorning/olja
/ J - blivande läderfetischist?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar