fredag 4 mars 2022

Recension SRM 9215

- en kniv med japanska influenser


Den här modellen kallad 9215 är den andra kniven på relativt kort tid som jag recenserar här på bloggen från kinesiska SRM. Det två skiljer sig dock åt på många plan. Det de har gemensamt är låskonstruktionen, clipet och handtagsmaterialet. Sedan är det slut med likheterna. Där 7828L var knubbig med ett aning fyrkantigt utseende är det här en lång slank kniv som utan tvekan bjuder på japanska influenser.

SRM 9215


Flirten med japanska traditionella dolkar eller kanske knivar i form av kwaiken/kaiken syns tydligt i profilen, bladformen och inte minst hur handtaget imiterar tsukamaki eller den ädla konsten att linda ett handtag. I övrigt bjuder kniven på en mix av en för prisklassen goda material och SRM:s nya stapelvaror i form av Ambi-lock och Ambi-clip

Idag skall vi ta en närmare titt på hur de materialen och komponenterna är hopsatta och hur bra resultatet av det blev. 

9215 bjuder på japanskt influerade linjer



Twitterversion: Med 9215 tolkar SRM en klassisk japansk Kwaiken och resultatet blir både bra och snyggt, för den som gillar looken!



Blad


Bladet på 9215 är slankt och tämligen långt. Det mäter inte mindre än 91 mm på längden vilket matchas av en blygsam höjd på 20 mm. Det är det tillsammans med den svagt svängda eggen som avslutas med en kort brant buk upp till spetsen som skänker det karakteristiska utseendet som känns igen som en "Kwaiken" eller "Kaiken" som det också kan transkriberas från japanska. Det utseendet förstärks dessutom av en falskegg/swedge på den här kniven.  

Formen på spetsen betyder i korthet att den inte är lika kantig som en "amerikansk tanto" av den typ som t ex Cold Steel gjort sig kända för. Sedan svänger bladet på den här kniven svagt uppåt som en trailing point. Allt sammantaget ger ett mycket distinkt utseende. Ett snyggt blad om man gillar typen. 

Märkningen är också diskret vilket gör att trots att SRM använder dubbla loggor samt anger information i form av ståltyp och modellbeteckning på bladet syns den mycket lite. Smakfullt utfört i mitt tycke. 

Bladet som är gjort av D2-stål mäter nio centimeter på längden


Tjockleken på bladgodset är 3,1 mm och materialet som används i den här kniven är D2. Tjockleken är med andra ord densamma som den andra kniven jag nämnde tidigare, 7228L. Men bladet är är väsentligt slankare och därtill är slipfasen markant lägre. Det ger därmed sämre skäregenskaper om de två knivarna jämförs. Men i gengäld tror jag inte att den som köper den här kniven är ute efter en mattkniv heller. 

Formen följer knivtypen den är inspirerad av och har drag av en klassisk tanto


D2 som material i knivar kan man ha lite olika åsikter om. Rent generellt kan sägas att de tar en god egg, håller den länge och att de är relativt stryktåliga genom att vara hårda. Däremot är de inte rostfria så det får man ha i åtanke beroende på hur och i vilka miljöer kniven kommer att användas mest. 

Ett styck testfodral tillskuret ur kartong. Till sådant fungerar den här kniven väl


Fabrikseggen får godkänt och jag har inga negativa invändningar på den fronten. Väl i arbete uppträder 9215 som förväntat. Eller faktiskt något mer civiliserat än vad det ursprunget antyder. Så länge man ägnar sig åt vad som nog kan kallas typiska vardagssysslor (EDC) fungerar kniven bra. Att öppna paket, skära ned kartong för återvinning, kapa ett snöre eller rep, skära en plastflaska till improviserad tratt, skära till ett "mock up"-fodral i kartong till ett set med kastknivar. Eller det där sista kanske mer var en typisk syssla i min värld än för gemenen man. För mig har det dock börjat bli rätt vanligt. Det och att skära till läder. Till det använder jag dock inte den här kniven. Bladet är för långt och handtaget för tunt för att det skall ge den kontroll jag önskar i det sammanhanget. På samma vis är det här ingen kniv jag väljer för att ta med mig ut i skogen och det riskerar att stå träarbete på menyn. 


Handtag


Som jag nämnde tidigare är handtaget gjort för att imitera eller snarare efterlikna ett lindat handtag. Den effekten åstadkoms med två lager G10 i olika färg som fått det karaktäristiska rombformade mönstret. Här är det som synes i blått och svart men kniven finns även med rött/svart handtag för den som letar efter något ännu mer slående. 

Handtaget erbjuder dubbla lager G10 utanpå en stålram


Själva konstruktionen är okomplicerad med en stålram som fundament. Den har lättats på ett föredömligt vis vilket är en bidragande orsak till den låga vikten även om formen är mer betydelsefull på den punkten. En slank kniv betyder förstås lite material. 

Kniven är hopsatt med två små skruvar på var sida in i en partiell back spacer, utöver pivotskruven då förstås. Den är förstås justerbar medelst en T8-mejsel. Sedan är den här kniven inte särskilt lätt att demontera i vilket fall som helst på grund av låset. Som alla knivar med den här låstypen innehåller den små fjädrar vilka kräver finmotorik och tålamod för att hantera. Inget för mig med andra ord. 

Ett slankt och tillika smalt handtag som till största delen är öppet i ryggen


Längden på handtaget är 12 cm och höjden låga 2,2 cm. På bredden mäter kniven 11 mm. Det ger ett handtag långt nog för att rymma alla händer misstänker jag men också en kniv som inte fyller handen särskilt väl givet det slanka formatet. 

G10-materialet är i det här utförandet inte särskilt grovt eller "greppigt" men det räcker till, särskilt som mönstret skänker ökad friktion det också. Därutöver har handtaget fått två uppsättningar jimpings, eller räfflor för bättre fäste. De är dock inte särskilt uttalande så det kan diskuteras huruvida de fyller någon funktion eller ej. 

Ryggen är delvis öppen på den här kniven och mot slutet av handtaget återfinns en back spacer av G10 som även inkluderar ett hål för fånglina. 

Längden  och den enkla formen gör att alla grepp fungerar


När man greppar kniven eller skär med den väntar inga överraskningar. Den känns som den ser ut, som en lång rak pinne. Inget fel i det då hela handen får plats samtidigt som det neutrala handtaget inte styr hur det skall hållas. 

Men med formen kommer också nackdelen att det inte fyller handen särskilt väl. Sedan har den kantiga bakänden en tendens att hamna mot insidan av handen när kniven hålls i ett sabelgrepp. Men i det här fallet bryr jag mig inte särskilt mycket om det då det här ändå inte är en kniv man arbetar med under några längre tider. 9215 är en kniv för de snabba snitten och kartongöppningarna och i mitt fall öppning av årets första förpackning grillkol. Inte för att tälja med, skära till mattor eller något liknande. 



Öppning och lås


Den här kniven öppnas med en "tumplatta" eller disk som återfinns på bladryggen. Egentligen tillhör jag dem som klart föredrar tumknoppar framför den här lösningen. Men på den här kniven tycker jag att man valt rätt från SRM:s sida. Plattan syns nämligen knappt från sidan och inte särskilt mycket ovanifrån heller vilket smälter bättre in med den övriga designen än vad jag tror tumknoppar gjort. 

Så utseendemässigt har jag inget emot lösningen och funktionen är helt ok den också. 

Plattan för tumöppning av bladet är relativt lättåtkomlig


Förvisso hamnar tumplattan tämligen tätt emot handtaget men den höjer sig lagom mycket för att ge fäste åt tummen ändå. Mönstret som återfinns på plattans kant är även det markant nog för att ge fäste så tummen inte halkar av. För att underlätta åtkomst har man försett sidorna med fördjupningar på båda sidor men de är så små att de närmast är av kosmetisk karaktär. 

Det finns ingen "detent-kula" som står för motståndet på den här kniven utan det låset som agerar mothåll och håller bladet på plats i stängt läge. Det ger en annan och inte lika distinkt känsla som en kula men fungerar trots det väl. Det går att snärta ut bladet om man vill även om kniven inte tillhör de snabbaste. 

Motståndet är även starkt nog för att hålla bladet på plats så kniven inte öppnas ofrivilligt. Det går att fälla ut det halvvägs med en mycket kraftig snärt med handleden men till skillnad från 7228L är inte gången på den här kniven så mjuk att det går att gravitationsöppna kniven. Något som kan räknas både som ett plus eller ett minus beroende på hur man betraktar det hela. 

"Ambi lock" är SRM:s tolking av ett lås med en tvärgående bult


På låsfronten intet nytt skulle man kunna säga. Med den flirten  med Remarque konstaterar jag att SRM lutar sig tungt på sin version av ett lås med tvärbult kallat Ambi-lock. Som alla kan se är det en tolkning av originalet från BM. 

Att det inte är något nytt är i det här fallet bra. Det går att konstatera att SRM kan det här med att tillverka den här typen av lås. Alla rutor som kan behöva ett kryss får det. Låset är lätt att komma åt, kryss. Det är lätt att hantera, kryss. Det går att använda med båda händer, kryss. Och framför allt, det håller bladet på plats utan rörelser vare sig horisontellt eller vertikalt, kryss. 

Det är ett välgjort lås helt enkelt. Möjligen kan invändas att det kräver lite fingergymnastik för att hanteras smidigt på grund av det smala handtaget. 


Att bära


Lång och slank, det är allt  jag har att säga. Eller nej, det finns lite mer att språka kring men det är en god sammanfattning. Handtaget är som tidigare nämnts inte så volumiöst men långt. 

G10 sidorna är mediumsträva om man kan uttrycka det så. Men i gengäld gör mönstret att det greppar bättre både mot en hand och dessvärre mot ett byxtyg. Därmed är inte kniven helt enkel att hala fram alla gånger. Det händer att byxan vill följa med upp. 

TFAC eller mer vardagliga "Ambi Clip" innebär att det med lätthet kan avlägsnas utan verktyg


Clipet är det för SRM standardiserade "Ambi"-clipet eller TFAC som de också kallar det vilket står för "Tool Free Ambi Clip". En teknik som i all enkelhet går ut på att clipet kan avlägsnas eller skiftas från sida till sida utan verktyg. Det är fäst i bakänden på kniven som synes. Det lossas genom att man klämmer ihop det som en pincett varpå de hakar som finns på metallspröten släpper sitt grepp inne i G10 sidorna. Sedan är det bara att dra det rakt bakåt och det kommer löst. En mycket finurlig konstruktion. 

Även i övrigt är clipet bra med väl avvägd spänst, god ramp och dugligt med utrymme under vilket passar de flesta tjocklekar på tyg. 

Clipet är inte enbart lätt att ta bort, det fungerar tämligen bra också


Eftersom clipet är av deep ride loop over-stil så bärs kniven mycket diskret trots att du har tillgång till över nio centimeter blad. Konstruktionen gör också att kniven är helt ambidextriös då det kan skiftas från höger till vänster sida och även låset går att hantera med båda händer liksom öppningsplattan. 




Sammanfattningsvis


Det finns en trend i fällknivsvärlden att hämta inspiration från japanska traditionella knivar. Eller snarare kan det kallas en designfåra vid det här laget då fenomenet funnits en tid. Ett tydligt exempel är den långa rad knivar som Böker släppt tillsammans med Lucas Burnley på temat. Men de var vare sig först eller sist med de här designelementen då förlagan som sagt är en historisk knivtyp. 

I och med 9215 har även SRM hoppat på tåget. De gör det med den äran får erkännas. Då får jag bortse från mina personliga preferenser eftersom jag inte alls gillar knivtypen. Estetiken tilltalar inte mig särskilt mycket och inte är den särskilt praktisk heller. Eller det beror på hur man ser det då det från början inte är knivar för dagligt bruk utan snarare för att sticka i folk, en självförsvarskniv. En kwaiken kompletterade ofta ett svärd för att användas som sista utväg eller inomhus om det var för trångt för svärdsviftande. 

Utseendet är kanske en smula polariserande men det är något jag tycker är en styrka då det gör knivar mer intressanta rent generellt. Det är den uppåtsträvande spetsen jag inte uppskattar, därför gillar jag inte persisk-inspirerade knivar heller. Ja, sedan är jag inte den största anhängaren av tantospetsar eller handtag som kröker sig åt fel håll. Därmed finns rätt mycket med det här utseendet som inte tillhör mina preferenser.  

Men för alla som uppskattar utseendet är det här ett gott exmpel på ett väl genomfört tema. Det är konsekvent och smakfullt utfört. 

9215 fungerar som lång slank EDC-kniv


Överlag är 9215 en välbyggd kniv som väl uppfyller vad den är tänkt att göra men lite negativ kritik har jag även om den mest är av subjektiv karaktär. Den första rör aktern på kniven. 

Handtaget avslutas nämligen med ett hål för den tydligen obligatoriska fånglinan. Den kunde gott slopats på den här kniven. Den stör utseendet i mitt tycke och jag ser inte poängen med funktionen i det här fallet. Kniven är för stor att bäras löst i fickan så den behöver inte fiskas upp med hjälp av ett snöre och handtaget är så långt att det inte behöver förlängas. Så varför en fånglina? För att den inte skall singla iväg vid vedhuggning? Eller tappas över bord vid fiske? Nja, det här är inte den typen av kniv så det känns bara onödigt. Bra är emellertid att den formats så den smälter in i övrig design på kniven. 

Sedan finns det ytterligare en detalj med det här handtaget som jag inte alls uppskattar måste jag erkänna. Dessvärre är det formen! I konsekvensens namn har man valt att låta handtaget kröka sig så det matchar knivens övergripande kurvatur. Det är korrekt med tanke på förlagan men det gör även att handtaget inte passar mig alls. Det böjer sig åt "fel" håll. På samma vis som klassiska swaybacks gör det. Jag får hela tiden lust att vända kniven upp och ned varpå handtaget blir bekvämare i mitt tycke. 

Men annars har 9215 mycket som talar för sig. Det är en kniv med bra material med handtagssiudor i G10 och D2-stål i bladet, den är sunt konstruerad och sedan har den ett par ess i rockärmen. Ett är det väl utförda låset och den andra är förstås TFAC - SRM:s eget påhitt med ett clip som kan avlägsnas eller repositioneras utan verktyg. Därtill, vilket är ännu bättre, fungerar det väl!

SRM 9215, en kniv för den som gillar Kwaikens


SRM 9215 har i mitt tycke en mycket klar målgrupp. Det är en kniv för dem som är stora anhängare av slanka fickknivar i allmänhet och japanskinspirerad estetik i form av kwaikens i synnerhet. För den som önskar köpa en så säljs den bland annat av Lamnia och betingar då ett pris på 667 riksdaler. 


SRM - Stay ready for more



Specifikation:


Längd utfälld: 212 mm
Längd hopfälld: 121 mm
Vikt: 89 g
Bladlängd: 91 mm
Godstjocklek: 3,1 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10, tvåfärgad
Lås: Ambi lock

Producerad av: SRM, tillverkad i Kina.



/ J -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar