fredag 29 november 2013

Knivrecension Böker Plus "Albatros"

- Designersamarbeten V, Ansø 


Det är egentligen märkligt att jag tycker så pass bra om den här tingesten som jag faktiskt gör. Den ståtar med helt andra attribut än de jag normalt söker hos en bra fällkniv. Men utmärkande för god design och formgivning är inte sällan att det finns något som retar ögat och väcker nyfikenhet och får en att vilja titta en gång till, ett förhållande som inte enbart gäller knivar nota bene. Det komplexa lockar mer än det simpla.

I det här fallet talar vi om en kniv med personlighet -  massiva axlar och kraftig nacke och en något förvånad uppsyn. Böker "Albatros" är en kompakt historia med 3,6 mm tjocka sidor i grå titan och ett bladgods på en halv centimeter. Lägg därtill över ett och ett halvt hekto i vikt fördelat på endast sexton centimeter och du har en kniv som ger ett starkt visuellt intryck som inte passerar obemärkt.

Böker Plus "Albatros" -  En synnerligen udda fågel i samlingen

Första gången jag såg kniven på bild tyckte jag mest att den såg klumpig ut men det var ändå något med det bedrägligt enkla utseendet som pockade på uppmärksamhet och som uppenbarligen fastnade i bakhuvudet men just då kändes den inte aktuell och därtill var den för dyr. 

Ni som samlar på saker vet emellertid att fokus kan skifta över tid och jag råkar för tillfället vara inne i en "Little Big Knife"-fas vilket bland annat resulterat i anskaffande av knivar som Spydercos "Dragonfly", Bökers "Nano", Bladetechs "Mouse Lite" och Cold Steels "Mini Tuff Lite". Knivar som jag har all anledning att återkomma till och kommer att presentera här i lite olika former framöver.

Den tillfälliga graalen för mig i det sammanhanget är "Techno" vilken är ett samarbete mellan Marcin Slysz och Spyderco men tyvärr tillåter inte plånboken dylika utsvävningar för tillfället. När Knifecenter reade ut "Albatros", en kniv med liknande utseende och dessutom ett verk av en av mina favoritdesigners kunde jag inte låta bli att slå till.

Vingspannet mäter 164 mm vilket inte är så albatrosslikt

Att jag tycker om Jens Ansös skapelser är ingen hemlighet då jag tidigare här på bloggen presenterat knivar som "Whale" och "Zulu". 

Den danske customknivtillverkaren och industridesignern  har tidigare gett ut ett flertal knivar i samarbete med tyska Böker med modeller som "Haddock", "Cox", "Solo", "Minos" och senast "Minos II" på programmet. De är de serieproducerade versionerna av de knivar som tas fram i Ansös egen experimentverkstad Testlab Outbreak och därmed görs tillgängliga för oss vanliga dödliga. 

"Albatros" är liksom "Whale" knivar som  återfinns i Bökers "Plus"-sortiment vilka produceras i Kina till skillnad från de andra modellerna som tillverkas i Solingen Tyskland och då under namnet "Böker Manufaktur" med den kända trädlogotypen på*. Orsaken till outsorcingen är förstås att pressa ned priserna och därmed öka försäljningen.

Anledningen till att jag nämner Kina i sammanhanget är att Böker dessvärre har haft problem med sin kvalitetskontroll emellanåt vilket varit något som avskräckt bland annat mig från fler köp vilket är synd eftersom de är ett av de märken som har riktigt många attraktiva knivar till följd av samarbeten med knivmakare som T Rexford, D Curtis, N Blackwood och L Burnley m fl. 

Det tycks dock inte spela någon roll vart knivarna är tillverkade då t ex den första generationen i Todd Rexfordsamarbetet "Epicenter" (Tysklandstillverkad) hade stora problem bl a med att skållorna var ojämna. Och såväl "Haddock" (Solingentillverkad) och föreliggande "Albatros" (Kina) har gjort sig ökända för att vissa exemplar drabbats av "lockrock"**. 

Som tur var lider inte mitt exemplar av den åkomman utan låser som ett litet men solitt bankvalv. Återstår dock att se vad som sker över tid då det även rapporterats om att problemet kan uppkomma efter hand. 


Blad


Bladet är kort och kraftigt med en längd av 6,6 cm och en tjocklek på en halv centimeter. Typen är i grunden en droppoint eller kanske att betrakta som en modifierad droppoint med tanke på bladets proportioner. Formen ger en mycket uttalad buk och det breda bladet gör att kniven nästan får två separata delar av eggen liknande de egenskaper som ett tantoblad kan ha. Men till skillnad från en tanto saknar den här kniven i princip spets. Den som finns är högst rudimentär.


En fågelnäbb i utmärkta VG-10 och med tumlad yta

Kniven är skålslipad men det i relation till längden mycket breda bladet (3cm) gör att den närmast känns flatslipad eftersom den stora radien gör kurvaturen mycket svag. Sekundärslipningen övergår sen i en primäregg som initialt var alldeles för brant enligt mitt tycke och det var möjligen det som bidrog till att den upplevdes som slö direkt ur låda. Eller så var den bara dåligt slipad, i vilket fall skar den dåligt. Jag har därför sen bilderna togs slipat om kniven med en högre slipfas och därmed flackare vinkel vilket dramatiskt förbättrade knivens prestanda.

Nu är den riktigt trevligt vass och mycket beroende på det enligt mig utmärkta VG-10 stålet i bladet vilket är ett rejält kliv upp från det 440C som Böker brukar använda i sina "Plus-knivar". Ytan harmonierar väl med handtaget och knivens övriga utseende då det är en tämligen grovt tumlad finish. 

Det bör tilläggas att reprofileringen av eggen tog sin grundliga tid då det är rätt mycket material som skall avlägsnas och det jag använder mig av är en (kopia av) Edgepro Apex. För att få den vass ända in mot ricasson har jag dessutom lagt till ett litet jack vid eggens bas. 

I övrigt kan sägas att jag är glad över att slippa hela noveller skrivna över sidorna på bladet***. Presentationssidan av kniven har en diskret Böker Plus logga och motstående sida en lika försynt Ansö-logotyp och med mycket liten text står skrivet "1241 VG10" på ricasson. Föredömligt Böker!


Handtag


Konstruktionen är enkel på gränsen till genial. Handtaget består av två rejäla bitar titan som endast är sammanfogat i tre fästpunkter, pivotskruven och två distanser/bultar i den bakre delen av greppet.
  
Det ger en öppen konstruktion som accentueras av att bladet är så tjockt vilket ger mer luft mellan skållorna. Det faktum att en av sidorna även agerar lås bidrar till att hålla antalet komponenter till ett minimum. 


Matt mörkgrå titan ger ett sobert utseende och är inte så känsligt för repor


De 3,6 mm tjocka sidorna är gjorda i massiv titan

För den som önskar förse sin klenod med fånglina är den här utrustad med ett överdimensionerat hål för det ändamålet. Det lär passa alla dimensioner av snören upp till tunnare tamp. Finishen på skållorna är en grovt tumlad variant som tillsammans med bladet bidrar till det robusta industriella utseendet.

Konstruktionen är extremt enkel och elegant

Det här är en kniv som överraskar med bättre ergonomi än vad man vid första anblicken kan tro. De 3,6 mm tjocka sidorna i titan ger mycket att greppa om och fyller handen väl trots den ringa längden på kniven. Starkt bidragande till komforten är de väl fasade sidorna och rundade hörnen vilket gör att det inte finns några skarpa kanter någonstans på handtaget. 

En detalj som ger bra intryck är att låset är mycket väl utskuret ur handtaget med mindre toleranser än vad som är vanligt i den här prisklassen. 


Öppning och lås


Bladet fälls ut med en tumknopp som i det här fallet är enkelsidig. Den går dock att skruva loss om man önskar byta sida på den eller kasta den i en låda vilket kan vara aktuellt om man bor i ett land där man inte får äga enhandsöppnade knivar som Tyskland. Nu kan väl påpekas att på mitt exemplar var den mest flyttbar i teorin då skruven förvisso släppte till en början men sen började honskruven på motstående sida rotera med så det gick inte att demontera knoppen vilket krånglade till slipandet av kniven. Noteras kan även att det förefaller vara exakt samma modell på knopp som återfinns på "Whale".


Återanvändning av tumknoppsform. Den här känns igen från flera Ansö-modeller från Böker 


Det något ökända låset på den här kniven

Funktionen är utmärkt då knoppen är ovanligt stor och bra placerad. Den är lättåtkomlig och det breda bladet gör att öppningsvinkeln blir rätt vilket inte alltid är fallet med alla knivar. 

Tyngden i bladet gör att det här inte är en kniv man snärtar fram. Extra tydligt var det när min kniv var helt ny eftersom den då var trög på gränsen till svåröppnad och upplevdes "grusig". Lite smörjmedel och en kortare inkörningsperiod så var det problemet löst. Nu stänger och öppnar kniven mjukt och bra. Fjäderkraften ("detent") som håller bladet stängt är bra avvägt och tämligen stark vilket behövs med den massan i bladet. 

Låset är som sagt känt för att kunna dras med en del problem. Förklaringen till det tror jag står att finna dels i hur bladtangen är skuren i relation till låsarmen, i det här fallet för tvär vinkel och dels i materialet. Jag har haft problem med andra lås i titan. Fenomenet är inte okänt då bland andra Strider haft samma bekymmer med en del av sina knivar. 

Som tur var låser min kniv solitt med ett förtroendeingivande högt "klack" utan glapp i sidled eller spel i höjdled. Bladet är också helt centrerat i stängt läge. 


Att bära


Med tanke på bredden på kniven och inte minst vikten är den är förvånansvärt bekväm att bära. Mycket av det beror på den mjuka ytan på kniven och ett väl fungerande clip.

Clip i titan vars utförande harmonierar väl med  kniven 

Hur kniven upplevs i fickan påverkas dock mycket av om den bärs med spetsen uppåt eller nedåt. Med spetsen uppåt sitter den djupare i fickan och därmed stabilare och far inte omkring. Vänder man på den så känns vikten betydligt mer och det sticker upp tämligen mycket kniv ur fickan något jag generellt inte tycker om. 

Något jag påpekat tidigare är att jag inte uppskattar att ha rivjärn i fickan. Jag vill fortfarande ha mina fingrar i behåll även när jag fiskat upp nycklarna för tionde gången samma dag. Därför blir jag glad av den mjuka ytan på den här kniven och avsaknaden av vassa hörn, utstickande bladtang och "tractionplan". Sen är det ännu en fördel att den är kort så det får plats ytterligare saker utöver kniven i fickan. 

Clipet, även det i titan, fungerar utmärkt och har bra spänst. Det är flyttbart upp- och ned på handtaget som sagt men inte till andra sidan så tyvärr alla vänsterhänta.

Här syns hur långt ned håler för clipet sitter  om man byter position 

Om det är avsiktligt eller ej kan jag inte svara på men som det är borrat är det stor skillnad på hur mycket av handtaget som sticker upp ur fickan beroende på hur clipet monteras. Fördelen är att man då kan välja vilket man föredrar.  


Sammanfattningsvis


Om god formgivning kan man ha många åsikter. Den här kniven är bra formgiven och därför finns mycket att säga om den. Till exempel är det inte den bästa av knivar och heller inte den vackraste. Men ändå tycker jag om den - för att den är intressant. Märkligt hur det kan bli. 

En analogi till bilvärlden kanske kan göras. Ingen skulle väl komma på att kalla Jaguar E-type för en usel bil? Trots att den inte i något avseende är "bäst". Den kan ju bevisligen flytta folk från punkt a till punkt b och det med stil kan väl tilläggas. Fast i det här hänseendet ligger väl kanske en SUV närmast till hands som jämförelseobjekt. Kniven är tung, klumpig inte lättast att bära och skär inte bäst heller. Ungefär som en SUV som inte gör något bra alls jämfört med andra bilar. Enda skillnaden är att jag är öppen med den här knivens tillkortakommanden och försöker inte komma med pseudoargument om varför den är förträfflig. 

Det handlar om andra värden än om "bäst" mer om intresseväckande och stil. Tycke och smak helt enkelt. Tur är väl det annars skulle det inte bli många knivmodeller kvar för oss samlare att välja mellan. 

Just mitt exemplar hade sina brister men efter smörjning och slipning är det fixat. Återstår nu att se hur det blir med låsfunktionen. Somliga brister går nämligen att ha fördrag med andra inte. 


Det var sagan om den fula ankungen från Danmark som blev en...tja, albatross


Specifikation:

Längd utfälld: 164 mm
Vikt: 167 g
Bladlängd: 66 mm
Godstjocklek: 5 mm
Bladstål: VG-10
Lås: Framelock
Handtag: Titan

Producerad av: Böker Plus, producerad i Kina

Mer information på Bökers hemsida här


/ J - tillfällig ornitolog


* Böker tillverkar sina mest exklusiva knivar i Solingen Tyskland under namnet "Böker Manufaktur" (Boker Tree Brand). De något enklare modellerna ges ut under varumärket "Böker Plus" och budgetknivarna sorteras under "Böker Magnum". De sistnämnda är tyvärr oftast omdöpta "Kinaknivar" och inte alltid av egen design.
** För den som inte vet är "lockrock" ett vertikalt spel mellan blad och handtag som uppkommer på fällknivar i kontakten mellan låsarm och bladtang på inte helt korrekt utförda lås, framför allt "framelocks". 
*** CRKT hemfaller ofta åt den synden men inget slår de extremdyra italienarna Extrema Ratio därvidlag. 

1 kommentar:

  1. Riktigt bra och genomgående recension! lättläst och intressant ☺
    Må bäst broder!

    SvaraRadera