måndag 23 februari 2015

Knivrecension CRKT "Summa"

- utgången McGinniskniv



Den dominerande knivtrenden här på bloggen verkar stå fast och den är att många av de knivar jag presenterar har några år på nacken. De är inte sista skriket helt enkelt. Men det må så vara.

Förklaringen är helt enkelt att jag sällan skaffar knivar direkt när de kommer ut på marknaden. Det har jag vare sig intresse eller ekonomisk möjlighet att göra. En annan delförklaring är att jag först för något år sen kom på att jag kunde presentera dem i text och bild här. Därför blir förhållandet mellan nya knivar och gammal skåpmat som den blir. I vilket fall som helst är de ofta det första som skrivs på svenska om respektive kniv har jag noterat. Det gäller även i detta fall.

CRKT Summa


Föreliggande kniv är en skapelse signerad Gerry McGinnis som är en tämligen ung custom-knivmakare*. Den här modellen, "Summa", gavs ut av Columbia River Knife & Tools 2009 och är numera tagen ur produktion. Så den som önskar inneha en dylik får söka sig till begagnatmarknaden.

En modern tolkning av en Laguiole? Likheterna finns där

Kniven ifråga är en fullvuxen kniv med ett nio och en halv centimeter långt blad och en totallängd på över tjugoen centimeter utfälld. Den var därmed den största i en fyrklöver McGinnisknivar från CRKT där de mindre döpts till "Premonition", "Tuition" och minstingen "Schrimp". Utöver det har företaget även släppt "Notorious" ihop med McGinnis.


Blad


Bladfomen är en lång slank droppoint med svag s-formad egg och en falskegg på ovansidan. Det som utmärker bladet är dock den extremt utförda skålslipningen som nästan börjar direkt vid bladryggen och har en tämligen aggressiv vinkel. Den gör också att kniven som helhet bli mycket lätt. 

Bladgodset är tre millimeter över nacken men tunnas ut tämligen omgående vilket ger lite stål bakom eggen och därmed god geometri för skärande. Av samma skäl blir spetsen tämligen delikat vilket gör den bra för precisionsarbete men också en smula bräcklig.


En lång svagt s-formad egg

Stålet i kniven är det nuförtiden så vanligt förekommande kinastålet 8Cr14MoV och är här härdat till runt rc58. Härdningen är inte oäven och den här kniven håller skärpan någorlunda även om den förstås inte är lika uthållig som ett bättre stål. Av samma skäl är den inte heller särskilt svårslipad. Tack och lov är "recurve"-eggen inte så uttalad att det stör sliparbetet. Vet inte hur jag skall ställa mig till s-formade eggar. Å ena sidan så förstår jag teorin bakom dem och de ger snygga blad. Å andra sidan är raka eggar lättare att arbeta med och framförallt lättare att slipa.  

Som vanligt är det alldeles för blaffiga loggor och grov text på produkter från CRKT

Vad gäller bladet kan konstateras att det liksom resten av kniven är visuellt tilltalande med ett rejält undantag och det är den förbannade texten. Loggorna är som vanligt hos CRKT överdrivet stora och utförda i märkligt valda typsnitt. Jo, jag förstår reklamvärdet men jag behöver ändå inte tycka om det! Mitt ideal är om inte sterila blad så åtminstone smakfulla och helst diskreta loggor. Är det ingen på det företaget som vet någonting om layout och design? Titta bara på namnet "Summa" på bilden ovan. Det stämmer inte alls överens med det övriga uttrycket. 

Något som däremot bidrar till en mer exklusiv och arbetat känsla är den mjukt rundade bladryggen vilket även harmonierar med övriga mjuka former på kniven. Finishen på bladet är annars en polerad satin vilket inte är oäven men även drar till sig fingeravtyck. 


Handtag


Handtaget är konstruerat med micartaskollor skruvade på en ram av stål. Linnemicartan är uppbyggd av flera lager i blått och svart. Effekten framträder tydligt eftersom handtaget är tredimensionellt format och dessutom polerat. Det ger djup i färgen och en extremt mjuk känsla. Däremot ger det förstås inget grepp att tala om. 

Nu är det inget som stör mig eftersom det här är ett väl tilltaget handtag på över tolv centimeter vilket ger gott om plats för alla fingrar oavsett handstorlek. Dessutom förstärks greppet som vanligt på den här typen av knivar då flippern utgör handskydd i utfällt läge. Vid basen av bladryggen finns de numera nästan obligatoriska räfflorna men de är mer kosmetiska än användbara på den här kniven. 

Ett mjukt ergonomist grepp i tvåfärgad polerad micarta

En udda detalj är att knivens ram är blåanodiserad. Huruvida det är snyggt eller ej kan man tvista om. Bra är däremot att ramen är urborrad vilket bidrar till att hålla vikten nere på kniven. Även om den extrema skålslipningen på bladet bidrar mer i det fallet skulle jag tro.  

Fördelen med stål i ramen är förstås att det styvar upp konstruktionen och det gäller även den här kniven som trots att den är lång och slank inte flexar i sidled ens om den provoceras. 

Blåfärgade liners i stål utgör knivens stomme

Handtaget är ergonomiskt och känns bra i handen mycket tack vare de välvda sidorna och de runda formerna. Ryggen på greppet har en partiell "backspacer" i plast. Kniven har inget hål för fånglina och heller ingen möjlighet att fästa någon på annat vis.


Öppning och lås


Den här kniven öppnas enbart med en flipperfunktion. Den saknar tumknoppar, hål eller andra öppningsanordningar. Möjligen kan den fällas ut med två händer men det är lite besvärligt eftersom det inte finns mycket blad att greppa i hopfällt läge och att det bjuder på visst motstånd. Fördelen i det här fallet är att det är en av de bäst fungerade billiga flippers jag varit i närheten av. Den fungerar både om den används som "knapp" eller om man drar fingret i en bakåtsträvande rörelse. Båda sätten ger samma säkra resultat varje gång och bladet formligen flyger ut. Detta är anmärkningsvärt då jag sett i ett par olika videos att andra haft problem med öppningen på den här kniven.

En gigantisk flipper som dock fungerar och inte nöter hål på kläderna

Den stora, med betoning på stora, nackdelen är att flippern är ack så ful. Stor, klumpig och påtaglig men i alla fall mjukt rundad så den inte är i vägen i fickan vilket ofta är fallet med den sortens lösning annars. Faktum är att de flesta knivar med flipperöppning har en tendens att äta hål i fickorna efter ett tag på grund av de utstickande metalldelarna. Även skarpa hörn på G10-skaftade knivar äter effektivt upp byxtyg vad det lider.

Jag är inte generellt förtjust i flippers av bland annat de skälen. Men här fungerar den som sagt väl och en annan fördel med konstruktionen är att det inte finns några utstickande delar på bladet som är i vägen när man skär i något. 

En tämligen tunn linerlock fungerar som bladspärr

Bladspärren är en linerlock i stål. En enkel beprövad konstruktion för billigare knivar. Även i det här fallet fungerar det väl även om själva låsarmen är rätt tunn. Nu tillhör jag inte de personer som vänder upp och ned på mina knivar och bankar skiten ur dem så det upplever jag oftast inte som ett problem. Faktum är att jag aldrig fått en lås på en kniv från någon etablerat märke att fallera. Av det skälet kan jag tycka att diskussioner kring bladspärrars styrka kan få en smula teoretisk karaktär. 


Att bära


Den här kniven påminner något om en Spyderco "Police" på det sättet att det är en lång kniv med mycket blad men som på grund av en slank uppenbarelse inte stjäl så mycket utrymme i fickan.

Ett fungerande clip som kamoflerar sig väl mot blå mörkblå jeans

Det som gör kniven lättburen är att den har mjukt rundande hörn och polerat grepp. Det gör att kniven nästan glider på plats och är lätt att hala fram. Däremot är knivhandtaget rätt tjockt vilket gör att avtrycket i fickan ändå blir större än ovan nämnda klassiker. 

Clipet är en mycket synlig historia då det är blankt och blått vilket å andra sidan väl harmonierar med resten av knivens utseende. Det kan endast bäras för högerdrag med spetsen nedåt. Det är inte särskilt flexibelt men går inte att lösa på annat sätt på grund av den slanka designen med det avsmalnande greppet. Fördelen med det är att inte hela skollorna blir fulla med hål. 

Funktionen på clipet är delvis bra. Det gör att kniven är lätt att få plats och hålls kvar där. Det som är mindre bra är att det visar för mycket på kniven. Det är mycket styvt och hade varit för hårt om det varit annat material i skaftet. Som det är nu fungerar kombinationen av polerad micarta och spänst väl.

Sen kan tilläggas att clipet inte är i vägen och orsakar obehag när kniven används. Den positiva detaljen kan tillskrivas både clipets utformning men även längden på handtaget vilket ger gott om utrymme. 


Sammanfattningsvis


McGinnis formspråk tilltalar inte för alla och jag själv känner mig kluven inför det. De andra knivar han gjort för CRKT tycker jag inte blommar ut helt. Jag har själv "Tuition" och "Premonition". Men Summa är en i mitt tycke mycket elegant kniv. Det större formatet gör att linjerna kommer mer till sin rätt. 

En tämligen elegant formgiven kniv, bortsett från flippern då

Sen finns det begränsningar med den här kniven. Clipets placering gör att kniven endast kan bäras på ett sätt vilket bland annat krånglar till det om man råkar vara vänsterhänt. Lägg därtill att bladet är en "recurve" det vill säga kniven har en svagt s-formad egg vilket dels ger särskilda egenskaper vid användning och dels är något svårare att slipa. Kniven har också en mycket aggressiv skålslipning och det enda öppningssättet är en flipper. Sen är handtaget mycket slankt. Slår man ihop dessa egenskaper så förstår man att det här inte är en kniv som är kompatibel med allas smak. 

På pluskontot finns att den är lätt, särskilt relativt storleken. Det ger mycket egg att arbeta med utan att man behöver släpa runt på ett bojsänke. Kniven är också mycket lätt att öppna med den utmärkta flippern och lika lätta att fälla ihop och stoppa undan tack vare ett smidigt lås och det släta och mjuka handtaget. Summa känns också mycket välbalanserad och kvick i handen. Något som är särskilt viktigt när man har blad som här närmar sig tio centimeter.  

Det är också en mycket elegant kniv och den har ett genomtänkt uttryck vilket inte är helt vanligt på knivar i den här prisklassen. Såtillvida känns den exklusiv. De flödande linjerna, tvåfärgade micartan, rundade bladryggen och anodiserade detaljerna bidrar till att göra den intressant.

Men sen var ju kruxet att den inte går att köpa längre. 



Specifikation:

Längd utfälld: 216 mm
Vikt: 102 g
Bladlängd: 95 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 8Cr14Mov, 58-59 HRC
Handtag: Micarta, polerad

Producerad av: CRKT, tillverkad i Kina

Här en länk till CRKTs hemsida


/ J - rotar på knivhyllan efter gamla fynd

* Liksom vi andra dödliga har han en tendens att bli äldre men han var i tjugoårsåldern när den kniven släpptes vilket får anses ungt i sammanhanget. Hans customknivar kan köpas för i storleksordningen 700-1000 dollar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar