måndag 10 februari 2020

Dagens bild nr 200 Tärningar

Balans. Det är ett begrepp som är viktigt att förhålla sig till. Det gäller i livet såväl som när knivar undersöks. Just knivar bör vara välbalanserade av flera olika skäl. Men nu var det faktiskt en annan balans jag funderade kring. Den mellan olika material. Och det är det som dagens bild illustrerar. Ja, det och en massa tärningar förstås men det var mest för att jag tyckte de gjorde sig bra på bild. 


"Dices"

Balansen det handlar om är den mellan blad och handtag. En knivs främsta tillgång är ett bra blad, men det som på datorspråk skulle bli "gränssnitt" eller själva kontakten med våra extremiteter, handtaget, är nog så betydelsefullt det med. 

Nuförtiden gäller dock att typ av stål är viktigast i universum. I alla fall i knivuniversum. Därför finns det en uppgraderad version av den här modellen eller snarare dess oassisterade släkting RAT1. Den  har fått D2 i bladet istället för originalets AUS8. Men handtagsmaterialet är detsamma, kallat "Nylon 6". Det är ett tämligen hållbart men snorhalt plastmaterial. Eller ja, nylon, det hörs liksom på namnet. 

Hur som haver. Versionen på bilden heter "1A" och kommer med ett fjäderbelastat blad och har därför en liten säkring på bladet. Även den här versionen har AUS8 i bladet men betydligt greppigare G10 i handtaget. Ett rejält steg upp alltså. Särskilt för en kniv som säger sig rikta sig mot uteliv och arbete. Det vill säga tyngre uppgifter. Något som avspeglar sig i såväl format som konstruktion för övrigt.

Så vad är viktigast i det här fallet. Ett stål som är mer rosttrögt och mjukare men med sträv G10 i handtaget eller ett mer rostbenäget stål som är hårdare och håller skärpan längre parat med ett halt nylongrepp? 

Det är en fråga om balans. Den egna smaken får avgöra. 


/ J - balanserar på en egg

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar