onsdag 5 februari 2020

Dagens bild nr 199 Jag föredrar

Jämförelser är alltid intressanta. Särskilt jämförelser av olika knivar, åtminstone på den här bloggen. De här två knivarna parade jag ihop på bild av två skäl. Ett var att de tillhör undantagen i min knivhög då de är helsvarta eller "blacked out" som det också populärt kallas. Modellerna är troligen bekanta för de flesta som frekventerar den här typen av sidor. 

Men för de som inte vet är det Spydercos vid det här ikoniska Paramilitary 2 och Kershaws nästan lika kända Blur. Den senare för övrigt designad av knivmakaren Ken Onion. 


"I prefer"

Men det främsta skälet till att para ihop dem var som en jämförelse mellan handtag. Jag tillhör nämligen de undantag som inte anser att PM2 är det under av komfort och ergonomi som så ofta framhålls. Anledningen är enkel. Handtaget är för kantigt! Då skall tilläggas att exemplaret på bilden har sandpapprats rätt rejält varpå sidorna är både mjukare och rundare än de var i original.

Sen sitter det dessutom ett lås på ovansidan precis där tumvecket hamnar om man tar i när man skär, exempelvis i trä. En av nackdelarna med Spydercos "Compression Lock" för övrigt.  

Blur är raka motsatsen i de avseendena. Överlag känns handtaget rundare, mjukare och mer neutralt. Det  är därför jag föredrar det greppet. Sen har den inget förbaskat "choil" som stjäl halva eggen så den erbjuder väsentligt mycket mer egg i relation till storlek än vad Spydercon gör. 

Nästa steg upp på den ergonomiska skalan är när man börjar göra handtaget mer tredimensionellt eller snarare att det sväller även på bredden här och var. Men dit når inga av de här knivarna så det får anstå till en senare jämförelse. 


/ J - återigen i jämförelsetagen

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar