måndag 17 februari 2020

Ny kniv - Fox Ziggy

Italienska Fox har i sitt sortiment en rad knivar som härstammar från vår kära superduo från Danmark, Jesper Voxnaes och Jens Ansø. I det här fallet är det herr Ansø som är aktuell. 

Tidigare existerande alster från honom tillverkade av Fox är modellerna Flipper, Zero och Mojo. Tre knivar som skiljer sig väsentligt åt sinsemellan. En kniv med mycket specitellt blad samt titan eller träskollor och som namnet antyder en flipperfena, en liten tvåhandsöppnad back lock med FRN-handtag och knubbigt blad samt en lika knubbig bjässe med tumknoppsöppning i Mojo. Inte mycket gemensamt dem emellan alls. 

Ziggy däremot drar mer åt Flipper-hållet men är mindre extrem i sitt uttryck. Inget recurve-blad eller  pistolgrepp och så är den dessutom något mindre. En aning mer bruksorienterad skulle man kunna säga. 


Fox FX-308 CJB Ziggy

Ziggy delar förutom namn de övergripande linjerna med sin customförlaga. Men samtidigt känns det som en fusion mellan flera Ansømodeller då originalet är mer kompakt och därmed inte har lika slank profil. Sen hade de som så ofta är fallet med knivar från honom helt galna assymetriska slipningar.  

Foxversionem är snällare i sitt formspråk men det gör den även till en kompetent brukskniv. Det märks att en skicklig formgivare varit i farten. Det är många detaljer som är genomtänkta på den här kniven. Det är även något som Fox skickligt förvaltat. Produktionskvaliteten är genomgående hög och det syns på slutresultatet.

Appropå syns är det här en helsvart version med en bladbeläggning kallad Idroglider. Skollorna är av kolfiber och bladstålet är N690.



/ J - gillar rävar


#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar