söndag 20 december 2020

L'original

Intet nytt under solen heter det fast kanske borde man säga att "det mesta har gjorts förut" istället. Några nya saker tillkommer förstås även om antalet faktiska nyheter minskar. Det gäller exempelvis många mekaniska uppfinningar, bland annat de kopplade till cyklar. Ett område som jag är tämligen bekant med. Sådant som är modernt nu som heldämpade eller kedjelösa cyklar experimenterades det med redan på 1800-talet till exempel. Men uttrycken ovan kan i högsta grad även appliceras på vårt kära knivintresse också. 

Ibland kommer det dock något snille och tänker ut något som inte funnits förut eller kanske snarare ett nytt användningsområde för något som redan fanns. Ett av de bästa exemplen på det är troligen Spydercos användning av ett hål i bladet för att öppna en fällkniv. Hål i blad förekom tidigare från stund till annan men inte med den baktanken. Et voila, något nytt och unikt var fött. 

Ibland är stegen inte lika extrema men ändå väldigt typiska. Ett sådant skall jag skriva om idag och det är en kniv vid namn "La Griffe" eller klon som det heter på svenska. Upphovsman är franske Fred Perrin.

Fred Perrin La Griffe, the original
Originalet, Fred Perrin La Griffe Noir


Inte heller den kniven innehåller något fundamentalt nytt men kombinationen av tre element gör den mycket distinkt i utseendet och därmed unik.  

  • Det är mycket liten fastbladad kniv med kort blad, i original en wharncliffe
  • Den har ett så kallat pistolgrepp
  • Den har ett markant hål för ett finger i bladet

Det är fingerhålet som är det mest utmärkande draget för kniven men det var näppeligen det första av sitt slag i världen. Hål för fingrar har funnits i både kniv och svärdshandtag förut i historien. Utseendet på den här kniven med de här tre uttalande detaljerna kanske tarvar en förklaring men det är helt enkelt ett resultat av devisen "form follows function". 

I det här fallet måste man kanske veta något om upphovsmannen för att hänga med i svängarna. Till saken hör att Perrin är en man med många strängar på sin lyra. Han är förutom knivsmed och formgivare även före detta kommandosoldat samt livslång utövare av diverse kamparter. Och det är här La Griffe kommer in i bilden. Den har en praktisk sida också men den är snarare en bonus. Trots sitt ringa format är det nämligen i grund och botten en självförsvarskniv. Av det skälet ville Perrin ha en liten kniv som var lätt att dölja samt bära varpå den alltid är tillgänglig. Ni vet enligt tanken att "den bästa kniven är den man har med sig".

För att den ändå skulle vara så effektiv som möjligt behövde den en rejäl spets och en egg som biter hårt. Men den behövde även ha ett så säkert grepp som var möjligt för storleken, därav pistolgreppet. Det gör också att du kan gömma handtaget inne i handen så du kan stöta eller jabba med kniven vid behov. Men det främsta kännetecknet, det stora hålet, fyller ett dubbelt syfte. Det gör dels att du i princip inte kan tappa kniven eller bli avväpnad men också att du kan öppna handen för att greppa någon/något samtidigt som du behåller kniven i handen. Det är i det senare det går att väva in en praktisk aspekt. Du kan förstås  öppna en kartong, och sedan flytta den för att ta nästa kartong utan att lägga ifrån dig kniven även om det inte var huvudsyftet. 

Storleken på bladet har även den en brutal men genomtänkt förklaring. Förutom att det gör kniven lätt och smidig att bära så gör det även att det är svårare att oavsiktligt skada någon riktigt allvarligt. Om du tar en titt på traditionella stilettinspirerade knivar som Fairbairn/Sykes och alla moderna derivat därav, allt från Gerber Mk II till moderna dolkar som Extrema Ratio Suppressor eller stridsknivar som Ka-Bar m fl så är de stora eller åtminstone långa. Sticker du ett hål i någon med ett sådant blad blir det inte självförsvar utan mord, möjligen dråp i en senare rättegång. Risken att du skall döda eller lemlästa någon med ett mycket litet blad är mindre enligt upphovsmannen. 

Klon som inspirerat många


Så orginalet till alla de knivar av den här typen som finns på marknaden är alltså utformat av Fred Perrin. 

Därefter har det gjorts många kopior, några kloner och ett flertal fullt legitima samarbeten på temat. Några sådana ligger Spyderco bakom. De gillar ju hål i knivblad redan från början och har vid flera tillfällen samarbetat med Fred. Bland annat genom modellen PPT men framförallt genom att Sal Glesser blev inspirerad av La Griffe när han designade först SPOT och senare Swick som dessutom släppts i flera generationer. Eftersom de är ett hyvens företag så har de även betalat royalties till Perrin fast de inte behövt då inget patent finns.* 

Även Cold Steel tyckte idén var cool och även de hade den goda smaken att tala om varifrån idén kom när de gjorde sin Point Guard. Eftersom de trots allt är Cold Steel växte den förstås avsevärt i storlek. 

Förutom Perrins egna customversioner av kniven har även Warren Thomas gjort varianter av den här kniven i sin speciella stil där han blandar kolfiberblad med titaneggar. Även det har skett under öppna förhållanden i samförstånd. 

Men sedan kommer vi till de som inte har det minsta hyfs över huvudtaget. Är de månne kineser tänker någon? De kopierar ju allt. Jodå, det finns knivar med fingerhål i handtaget därifrån också, senast från Two Sun för att nämna någon tillverkare. Men de knivarna är inte det minsta lika La Griffe för övrigt så det är inget att säga något om. Det är en annan knivmodell helt enkelt. Detsamma gäller exempelvis Gerbers Remix som också har ett gigantiskt hål för pekfingret. Där återfinns inte problemet då de knivarna bara utnyttjar ett av de tre fundamenten. Ett som dessutom är urgammalt.   

Att skitföretag som Smith & Wessons knivavdelning stjäl vilt det vet vi så att de gjorde en "H.R.T Bear Claw" var kanske inte oväntat. Det är en La Griffe-kopia med något uträtat handtag. 

Nä istället kan man läsa om CRKTS 2510 "Bear Claw" att Russ Kommer som "designat" den kniven hade självförsvar för kvinnor i åtanke. De säger på sin hemsida bland annat att "He thought a knife that was easy to grip and hard to lose would be a big hit, and since he made the first Bear Claw™". Så gulligt av dem att lägga till ett litet "TM" på slutet när kniven i den spetsiga versionen är nästan identisk med La Griffe eller snarare den av Emerson-tillverkade versionen med talon-blad. Bara med den skillnaden att när Ernie också tyckte att idén var lysande efter att ha träffat Fred Perrin så frågade han om lov. Därefter lade han till sin personliga knorr på modellen i och med den konkava eggen. Russ Kommer påstår att "His original concept was a self-defence knife for woman that would be lightweight, easy to access and control".

Den bara råkade bli närmast en karbonkopia på en La Griffe både vad beträffar utseende och funktion. Som sagt inget fel i det om man medger varifrån inspirationen kommer ifrån men att påstå att man hittat på grundmönstret själv är synnerligen magstarkt.

Riktigt lika illa är det inte med SOG som släppte "Snarl" vilket är en licenstillverkad version av Brous Blades Silent Soldier. En kniv som är "designad" av Jason Brous. Det enda han gjorde var att ta en La Griffe och lägga till ytterligare fingerhål så var hans formgivarinsats klar. Ja, sen har förstås M-Tech kopierat dem båda genom att släppa en budgetkniv som ser likadan ut fast med tantospets. Men det var bara väntat. De även en ren La Griffe kopia komplett med rak egg och krökt pistolgrepp.    

På senare tid har även mer anrika Amare poppat upp med sin A-Max vilket är en uträtad, rak La Griffe.

Med detta vill jag ha sagt att jag inte har något emot att vare sig enskilda personer eller företag inspireras av varandra. Den eviga diskussionen om vem som fakt iskt har kopierat vem kan ibland gå lite väl långt, särskilt i diskussionsforum på nätet. Kniven är en av människans äldsta redskap och det mesta har faktiskt gjorts. Därav följer att mycket måste bli mer ellre mindre likt något som funnits förut. Men när man hämtar så klara karaktärsdag från andra förlagor som i de exemplen jag givit ovan blir det hela en smula löjligt när man påstår att man hittat på modellen själv.  

Så kontentan blir, låt dig gärna inspireras men tala om av vem!


/ J - rätar inte ut knivar men frågetecken

Vilket det för övrigt inte heller gör på Spydercohålet. Det är däremot ett TM eller trade mark för Spyderco men det är något annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar