tisdag 2 november 2021

Dagens bild nr 248 "Gammelmansskägg"

Egentligen är det här en mycket tidig vårbild. Men av någon anledning är cirkeln sluten och både temperatur, luftfuktighet och solens strålar känns snarlika nu jämfört med då. Bara dofterna skiljer åt. Då väntade den riktiga våren och sommaren runt knuten. Nu svarta tider och lövdöd. 

Hösten börjar väl så sakteliga övergå i vinter även här i södern. Men än så länge dröjer sig löv kvar på på träden och med dem en smula hopp att det fortfarande kan bli någon strödag som är varm och skön innan det riktigt mörka helvetet börjar.

Min inställning till vintern är nämligen en smula aggressiv. Mest beroende på att snö och torr kyla är något som för det mesta lyser med sin frånvaro i den här delen av världen. Så de där propagandabilderna med rimfrost i träden, -5 grader och strålande sol är ytterst sällan aktuella här. Istället är det mörker, blåst, fukt och regn som dominerar. Inte bara ute utan även i sinnet.

Hubertus Spring i skogen mot skägglav
"Gammelmansskägg"


För att muntra upp tillvaron kan man njuta av lite fina knivar. En av dem är den här. En "leverlock" av äldre typ från tyska Hubertus. Den här typen av fjäderdrivna fällknivar kallas "Springer" på tyska. Som texten på bladet upplyser om är kniven tillverkad i Solingen. 

Den här har beteckningen HH vilket står för handtagsmaterialet, hirsch horn. Annars har den gjorts i flera versioner där trä är det vanligaste handtagsmaterialet även om modern Micarta har förekommit. Sammantaget kan sägas att det här är en av de bättre knivarna av den här typen som går att få tag i. Fit och finish är mycket god utan att befinna sig på "CNC" och lasernivå. Det vill säga handgjord charm av hög kvalitet. Något jag ibland föredrar framför precision ned till tusendelar av en millimeter. Något som skall skiljas från att man med en maskin försökt att uppnå det men misslyckats. Det är något annat. 

Nu skall jag om en stund bege mig ännu en bit söderut för att se om det finns någon värme där. Samt lite västerut för att ta en titt på det stora blå. 

Ja just det, jag kanske måste förklara titeln på bilden. Gammelmansskägg är ett av namnen på den här laven som agerar bakgrund på fotot. Den är för övrigt riktigt bra att använda till tändmaterial om sådant behövs. 


/ J - tänker tillbaka

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar