måndag 8 november 2021

Ny kniv - Sencut Episode

Ibland blir man positivt överraskad. Det är sympatiskt att jag fortfarande kan bli det. Särskilt när det handlar om budgetknivar och inte pjäser i den högre skolan. I det här fallet rör det sig om en kniv från ett för mig nytt märke, Sencut

Det är ett systermärke till Civivi vilket är intressant då det i sin tur skapades som ett "budgetalternativ" till WE-Knives. Lite som Lexus och Toyota en gång i tiden. Sen drog Civivis priser en smula norrut och det är där Sencut kommer in i bilden. De är tänkta att ta över luckan som uppstod i den lägre divisionen. 

Och en sak står klar, om de tänker göra det med knivar som Episode så behöver alla konkurrenter se upp!

Sencut Episode


Då det här är min första representant för märket granskades kniven extra ingående när den anlände. Men det finns inte mycket som avslöjar att det är en "budgetkniv". För det första är den mycket lätt, billigare knivar tenderar annars att vara tyngre på grund av bland annat klumpigare ramar. Det i sin tur brukar ge upphov till balansproblem. Men inte i det här fallet. Balansen är utmärkt och ramen är rejält lättad. Därtill är den mycket fint rundad både på rygg- och buksida. Inga vassa kanter, något som annars också brukar vara avslöjande. 

Sedan har kniven excellent "action". Det är en riktigt kvick flipperfunktion på det här exemplaret och låset finns inget att invända mot heller. Därtill är bladet nästan en "free dropper", dvs bladet faller nästan in av sig själv när låsarmen släppt sitt grepp. Ett lätt skak och bladet glider på plats. Mycket av det beror på fina kullager. 

Det  man sparat in på är egentligen tre saker. En är designer. I det här fallet innebär det inte att det är något fel på formgivningen men att man sparar de kända namnet bland knivmakarna till Civivi och WE sortimenten. Det andra är material. Inte för att de går av för hackor här heller. Vi bjuds på Micarta i handtaget och 9Cr18MoV i bladet vilket inte skall förväxlas med enklare kinesiska stål. 

Det tredje och det som troligen betyder mest för slutpriset är att alla mellanhänder skippats. Sencut kan endast köpas via Amazon. Inga grossister i mellanled med andra ord. Nackdelen är förstås att man som konsument inte får några lokala handlare att gå till där man kan känna och klämma på produkterna när tillverkare gör på det viset. Men det fanns inte från början heller, inte i mitt fall hur som haver. 

Jag återkommer förstås med en recension av den här mycket intressanta kniven!

 

/ J 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar