lördag 27 november 2021

Ny(a) kniv(ar) - Biting Metal Bug Osetr TZ


Låt mig presentera en uppsättning kastknivar från Biting Metal! Sällan har knivar varit så efterlängtade kan konstateras. För tillfället tycker jag nämligen att det oerhört roligt att kasta kniv. Då är nya knivar förstås något som är efterfrågat. Utöver väntetiden blir det lite extra frustrerande när jag faktiskt haft de här knivarna i några dagar utan att kunna testa dem. Det har nämligen ösregnat i de här trakterna. Och när det inte regnar är det kolsvart ute. Men igår och idag fick jag chansen. Första känslan är att de är helt perfekta för mig. De känns helt naturliga för framförallt No spin-tekniker men även för rotationskastning från tre och fyra meter. Mer än så har jag inte kunnat prova men vilken mersmak de ger!

De här franska knivarna är tolkningar av en "Osetr"-kniv. Ett ord som för övrigt betyder stör på ryska.  

Biting Metal Bug Osetr TZ


Biting Metal är Throwing Zones egen husmärke


Den här modellen är extra intressant då den är formgiven av en herre vid namn Guillame Henry. Han är även känd som "Abeille Mètallique" eller metallbiet på Youtube. Där hade han en av de första franska kanalerna inriktad mot instinktiv knivkastning. Den har han inte mycket tid med nuförtiden misstänker jag då han bland annat driver nätaffären Throwing Zone. Förutom att de säljer knivar från kända märken som Cold Steel, Pierre Cazoulat, AceJet och Opus Knives med flera så har de i dagarna även lanserat ett utökat samarbete med ett par av världens bästa knivkastare, tyskarna Werner Lengmüller och Thomas "Tom Tom" Hampich. Därtill tillverkar Throwing Zone yxor och knivar under helt eget märke. Bland andra den här modellen. För att vara mer exakt så är de här knivarna från Biting Metal vilket är deras eget husmärke. 

Ursprunglingen var det här en ren customkniv som faktiskt handsmiddes. Men varefter efterfrågan ökade så var man tvungen att ändra produktionstekniken. Nu skärs knivarna till och slipas fram men det är fortfarande människohänder som står för arbetet. I fällknivsvärlden hade väl knivarna kallats "mid-tech" med modern terminologi. Enkelt uttryckt görs de i små serier till största delen för hand. Det resulterar i enastående kvalitet. 

Namnet Bug Osetr TZ speglar den dubbla bakgrunden med fransk design utifrån rysk inspiration. Typiskt för just den här varianten är det mjukt svängda handtaget. Såväl under som översida har noggrant uträknad kurvatur för att ge bästa kastegenskaper vid no-spin- kastning. Det är främst det knivarna är inriktade mot men de fungerar även utmärkt till de flesta andra tekniker också. Själva grundtypen är mycket flexibel därvidlag. Detsamma gäller den här kniven. 

Som sagt, bara strålande första intryck. Jag återkommer med en recension när knivarna har använts ordentligt!




/ J - hivar knivar

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar