tisdag 4 januari 2022

Ny kniv - Werner Lengmüller Custom Blade Patriot Dagger

I alla sporter och aktiviteter finns det en del namn som är mer kända och mytiska än andra. Inom knivkastning är Werner Lengmüller från Tyskland ett sådant. Vem som är bäst är alltid ett spörsmål men han är en av de mest framgångsrika sportkastarna i modern tid. 

Tidigare gjorde han också customknivar och hade du tur kunde du få tag i en uppsättning. För tillfället hinner han inte med det men har i gengäld inlett samarbete med två olika tillverkare. Några modeller görs av Prince Steel i USA och dessutom har han tillsammans med franska Throwingzone.fr skapat märket Werner Lengmüller Custom Blade

Det som kan vara något förvirrande för den som söker på nätet är att åtminstone en av modellerna är gemensam för dem kallad "The Pirate" och "Werner's Pirate" av respektive tillverkare. 

Den här modellen däremot är en kniv som Werner bara tillverkade i ett fåtal exemplar själv och som nu är unik för Throwingzone.fr. Som titeln avslöjar är det "Werner's Patriot Dagger" eller bara Patriot Dagger det handlar om. 

Werner's Patriot Dagger
WL Custom Blade Patriot Dagger


Det som utmärker den här modellen, även i relation till de flesta andra han designat är att den är helt symmetrisk. Det kan ha sina fördelar i vissa situationer då det inte spelar någon roll hur man greppar dem. Det finns ju inget upp och ned på kniven. För att spinna vidare på det temat, "no pun intended", jo det är en "spinner". Det vill säga kniven har ett hål i mitten som mest är till för att kniven skall bli mer lekvänlig. Men det jag tänkte säga är att Patriot Dagger har väldigt lika grepp både från handtag och blad tack vare formen. 

Proportionerna är mycket väl avvägda. Balansen återfinns en fingerbredd framför fingerskydden vilket innebär helt centralt 16 cm från spetsen. Kniven mäter för övrigt 32,5cm på längden och är 6 mm tjock. Det ger en totalvikt på 365 gram. En stadig kniv utan att tillhöra de tyngsta med andra ord. De ligger t ex ett hekto under mina tyngsta knivar. Stålet är intressant och kommer från Sverige. Det rör sig om SSAB Hardox. Det är ett så kallat slitstål, framtaget för applikationer som t ex rivkrokar till bulldozers och skopor för grävmaskiner. Därmed torde det vara utmärkt för även för kastknivar. 

Nu är frågan om jag inte skall göra ett par fodral till de här knivarna. Ett för "snabbdrag" och ett för att bära dem i. Och kanske sätta på läderhandtag på själva knivarna? Det skulle göra greppet fylligare och vara snyggare men i gengäld gör det att greppet inte blir lika symmetriskt. Så det återstår att se hur jag väljer att göra. 





/ J - kastsugen

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar