måndag 3 januari 2022

Ny kniv - Viper Gianghi

Nytt år, nya tider och därmed nya knivar. Först ut eller om jag skall vara helt ärlig sist, är den här kniven från italienska Viper Knives kallad Gianghi. Det lär vara ett gammalt ord för jägare på persiska för övrigt. Att jag skrev "sist" var för att den faktiskt var en av de sista som trillade in i slutet av 2021. Något som kanske bevisades av att den första arbetsuppgift den ställdes inför var att trimma julgranen och den senaste var att putsa och skiva upp oxfilén till nyårsmiddagen.  

Jag har emellertid inte hunnit presentera den förrän nu. 

Den här italienska skönheten kommer med ett högkvalitativt läderfodral


Gianghi är designad av Fabrizio "Silver" Silvestrelli. Inte bara känd för sina många samarbeten med Viper Knives utan även som customknivmakare. Därtill råkar han vara ordförande för Italiens knivmakargille. Hans knivar kännetecknas ofta av flödande, eleganta linjer och ett enkelt formspråk. Det gäller i högsta grad den här kniven också. 

Gianghi är en kniv från Viper Knives designad av den italienska mästaren Fabrizio Silvestrelli


Gianghi finns i ett par olika utföranden med handtag i trä eller Micarta och blad med satinfinish alternativt en stentumlad yta. Den här utförandet kallat "CV" medför en kombination av ett stentumlat blad och handtag i Micarta. Handtaget är för övrigt ett av de mest bekväma jag hanterat. Det är trivsamt tredimensionellt skulpterat och ger mycket gott fäste med sitt djupa urtag för pekfingret. Extra säkerhet ges både av ett fingerskydd framåt och en "anknäbb" som gör att man inte halkar bakåt. Skollorna är monterade med tre skruvar med torx-huvuden. Kniven är annars en fulltångekniv. 

Bladet är en snygg droppoint gjort av N690. Förutom att vara trevligt att se på är det synnerligen praktiskt. Det är lämpligt då kniven är inriktat mot jakt och annat friluftsliv som camping och vandring. 

Paketet avslutas med ett välsytt och stadigt fodral i läder. Överlag ger kniven mycket sympatiska intryck. Det är extra roligt då det är min första fastbladare från det här märket! En recension kommer förstås. 




/ J - rivstartar nya året

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar