Det här inlägget kan mycket väl förvandlas till ett öppet brev till Eurothrowers och högst troligen blir det så. Det är nämligen en del saker jag inte förstår med deras nya regelverk som skulle trätt i kraft till årets VM/Big Throwers Meeting. Eller mer korrekt, det är några ändringar jag inte förstår mig på. Till i år har de nämligen ändrat villkoren för vilka knivar som får användas i tävling i deras regi. Det gäller dock inte alla kastsätt och moment utan enbart no-spin.
Exempel på knivar som inte är tillåtna om de nya reglerna tillämpas strikt, Wulflund Vengeance, Throwingzone Scalpel och Acejet Guillotine |
De nya reglerna är mycket svåra att hitta men söker man och funderar på att delta i årets inofficiella VM som skulle gått av stapeln i Tyskland så hittar man dem länkade på samma sida. Jag skrev "skulle" eftersom det är inställt då både den ort där det var tänkt att hållas samt reservorten i Frankrike sagt nej på grund av pandemin. Detta trots att evenemanget inte skulle gå av stapeln förrän senare i år.
De nya reglerna för 2022
Hur som haver, de nya reglerna* för no spin-knivar stipulerar följande:
The Knives
3.1
- Only knives are to be thrown in this no-spin event.
- 3.2 For this no-spin event, the lower bound restrictions for a throwing knife from the standard rules do not apply.
- 3.3 A knife can not be a no-spin throwing knife for this event if it fails any of the following preconditions: - Minimum weight 195g. - Has clearly distinctive blade and handle. - Blade comprises at least 30% of the total length. - Width at least 2cm for a stretch of at least 5cm (anywhere on the knife).
- 3.4 The event tests the mastery of specific throwing techniques. Therefore the following limitations are imposed: - Prohibited are all devices stabilising the flight, such as feathers, wings or ribbons. - Prohibited are throwing aids such as Atlatl spear throwers, slings, or strings that impart rotation. The throwing aids include the Spanish Gyro throwing knives. Due to a number of factors (finger acting as spear thrower, stabilising rotation along the longitudinal axis), those throwing knives fly with the tip steadily pointing towards the target, thus reliably sticking independently of the distance or the skill of the thrower.
- 3.5 No-spin throwing knives will be marked with a "N" upon knife registration
Reglerna för knivar att användas till rotationskastning är däremot väsentligt mycket friare. Där räcker det med tre kriterier. De säger att "Only knives with a rigid blade, longer than 23cm and with a blade narrower than 6cm" är tillåtna. Sedan var det inget mer. Synnerligen kort och koncist formulerat.
De får inte vara för korta, inte för breda och bladen får inte vara mjuka, vad det nu innebär. Bredden förstår man då en schysst vässad spade skulle täcka hela tavlan och därmed träffa samtliga poängzoner samtidigt. Längden känns godtycklig men inte många vill kasta med kortare knivar i vilket fall som helst. I övrigt får de vara långa eller tämligen korta, lätta eller tunga, med eller utan handtagssidor etc.
Således går det utmärkt att ta valfri kniv som idag används för no-spin och använda för rotationskastning men inte tvärtom.
Icke tillåtna knivmodeller
Anledningen att jag adresserar ämnet är att de här regleringarna kommer att ställa till stora problem för de som idag kastar no-spin. Det gäller såväl många kända profiler och deras egendesignade alster som amatörer som använder deras produkter. Knivar man tränat med under mer eller mindre lång tid kan plötsligt bli inaktuella för tävlingssammanhang.
Antingen har man från Eurothrowers sida med flit velat attackera ett flertal tillverkare/designers med framgångsrika modeller bakom sig eller så åkte barnet ut med badvattnet. Utan att anstränga mig alltför mycket kan jag nämligen hitta många kända knivmodeller som inte uppfyller ett eller flera av de nya kriterier som fastställts.
Exempel på knivar tänkta för no-spin som inte uppfyller alla de krav som Eurothrowers satte upp inför för VM 2022
- Throwingzone Scalpel, Proton, Wayflyer och Bolt
- Prince Steel Knives Arrow och Jack of all Trades
- Graf Knives Dart och T3 Nospin
- Acejet Stinger, Hornet, Raven I, Kunai och Guillotine
- Wulflund Vengeance, Arrow och Top Dog
- Flying Steel Starship, Moonship, Amulet, Vayu, North Wind, Talisman och Shur-Knife
- Yggdrasil Knives Huginn
- Bimknives Teardrop och Arrow,
- DXB Sport Perun II och Veles
Ni som kan era kastknivar märker att det handlar om framförallt knivar som utgår från Tom Toms kända Arrow-modell och derivat/vidareutvecklingar av den här modellen från bland andra Adam Celadin. Men inte enbart då även modeller med olika upphovsmän från Storbrittanien, Frankrike, Ryssland, Indonesien och USA också hamnar under bilan.
De flesta av de här knivarna har "eggar" som är kortare än en tredjedel av knivens längd då de oftast hålls till spetsen av rent praktiska skäl. Det finns ingen anledning att göra dem längre. De skall ju ändå inte skära något och i de flesta fall är de ändå mest symboliska.
Det är troligen det här man från Eurothrowers sida vill undvika i tävlingar. En "Bo Shuriken", hemtillverkad i det här fallet. |
Men den regel som nästan alla stupar på är att de skall ha ett "distinkt blad och handtag". Det är för det första en mycket luddig formulering och sedan är frågan varför? För att promota knivar av "Osetr"-typ? Den enda orsak jag kan föreställa mig är att man vill undvika Bo Shurikens eller "raka kaststjärnor" som det klumpigt blir översatt till svenska. Alltså spikliknande kastvapen. Men det var där barnet försvann med badvattnet. Det fåniga är att så fort det läggs till någon form av rudimentärt parer/fingerskydd i designen så kan det hävdas att det är en avskiljare mellan vad som är blad och vad som är handtag även om formen är identisk på båda sidor. Som exempel kan Acejet Excalibur tjäna då den modellen har den typen av detalj. Däremot skiljer inget i tjocklek eller bredd på handtag respektive blad vid parerskyddet.
Problemet är bara att för att kunna nyttja en del no-spin-tekniker så krävs att knivarna är släta för att pekfingret skall kunna glida längs med handtagsdelen på kniven vid släppet av densamma. Parerskydd kan även vara ivägen då man kastar instinctive half spin
Eftersom reglerna är så luddigt formulerade så uppstår även frågan om vad som krävs för att en kniv skall leva upp till dem? Att man förstör knivens utseende genom att modifiera dem något?
Låt mig ta ett exempel. Acejet Stinger är en av modellerna som missar två av kraven. De är betydligt tyngre än de stipulerade 195 grammen och de är bredare än 2 cm under en sträcka av minst 5 cm vid bakänden/handtaget. De kraven är således uppfyllda. Men sedan stöter vi på patrull då "eggarna" som ändå inte möts och därmed per definition ändå inte är eggar men som ändå utgör "bladet" INTE motsvarar en 1/3 av knivens längd. Inte heller är övergången mellan blad och handtag tydligt då det inte finns någon. Den är därmed bannlyst!
MEN kniven kan förstöras utseendemässigt och därmed göras helt regelenlig om jag uppfattat det hela korrekt. Först förlänger man de fyra eggarna cirka en centimeter med lämplig fil och vips var det kriteriet uppfyllt. De motsvarar nu en tredjedel av knivens längd. OM det nu är eggarna som räknas som blad vill säga, det anges inte i reglerna. Lösningen riskerar att bli ful men godkänd.
Godkänd respektive icke godkänd Stinger? Det är frågan som återstår att se |
Sedan karvar man ett rutmönster i bakänden för att markera att det är handtaget. Tyvärr försämrar det kastegenskaperna då man inte vill ha en sträv yta på en no spin-kniv gjord för slide-tekniker. Tummen befinner sig nämligen på sidan av handtaget vid dylika kast.
Det går också att provocera genom att ställa sig frågan hur FÅ streck som krävs för att det skall räknas som ett "distinkt handtag". Är hela ytan uppruggad och mönstrad måste det gälla som handtag. Det finns andra helstålsknivar som t ex somliga "neck knives" som ser ut på det viset. Men räcker två spår i metallen eller kanske åtta eller är det vid sexton, sjutton streck som gränsen går? Ytterligaren fråga som väcks är om mönster räknas som handtag utgör då resten av kniven utan den detaljen blad?
Själv tycker jag nog att den delen man håller kniven i och som inte är vässad är handtag. Men det räcker uppenbarligen inte för Eurothrowers. Ja, om man inte kastar rotationskastning förstås. I det fallet behöver kniven inget "distinkt" handtag alls.
Det här är Dismissal 14" från Condor. En kniv som är fullt tillåten för rotationskastning men inte för no spin-kastning, även om den förvisso är usel till det |
En kniv kan med andra ord vara godkänd för rotationskastning men inte tillåten om du kastar den utan att den snurrar i luften.
Det är synnerligen oklart vad gränsen går gällande utformningen på blad/handtag och det förefaller mig vara tämligen uppenbart att de som hittat på det här påfundet inte vet ett dugg om att formulera den här typen av dokument.
Problem som följer om de nya reglerna tillämpas
Det som händer om de här reglerna tillämpas är att en hel kategori av kastknivar förklaras ogiltiga, i klartext innebär det alla av "Arrow"-typ jämte många andra smalare modeller. Det är många som kastar med knivar som skulle vara persona non grata och bland dem några riktigt kända och bra kastare. Osökt kommer jag att tänka på Thomas "Tom Tom" Hampich från Tyskland, Adam Celadin från Tjeckien och Henry Guillaume från Frankrike.
Sedan skulle det inte vara extremt svårt att från tillverkarnas sida inkorporera de förändringar jag föreslog som hemsnickeri ovan i sina produktionsknivar. Men då följer att alla som redan investerat pengar i knivar måste köpa nya. Om de vill tävla vill säga.
Som amatör men sneglandes mot årets SM i knivkastning undrar jag vilka knivar jag skall träna med? Just nu använder jag mig av både Guillotine och Stinger från Acejet samt Scalpel från Throwingzone. Alla tre tillhör dem som inte är tillåtna på tävling om man från svenskt håll anammar Eurothrowers regler. Fast det här är mina favoritknivar måste jag i så fall växla till knivar jag inte kastat med lika mycket.
Jag är lite nyfiken på om det är fler än jag som funderat kring det här och om någon möjligen sitter inne med några svar?
/ J - bakom knivar och tangentbord
* Reglerna hittas här (20220605 kl12.25):
https://www.knifethrowing.info/big_european_throwers_meeting.html och kan laddas ned i PDF-format.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar