Den gångna helgen bjöd inte bara på rejäla mängder nederbörd och en del åska utan även på knivkastning i sällan skådad omfattning. Åtminstone för dem som var på plats i Arboga för de svenska mästerskapen i sportkastning. Som arrangör stod återigen Arboga sportkastningsklubb, ASK.
|
"Meken" i Arboga, hemmaarena för Arboga Sportkastningsklubb |
Det var en diger mängd medaljer som skulle fördelas. I sportkastning tävlas det nämligen både i kniv- och yxkastning. Knivkastningen delas dessutom in i två discipliner, rotationskastning och "No spin". Utöver det finns det flera olika tävlingsmoment.
I år innebar det att man först kvalificerade sig via precisionskastning på distanserna tre, fem och sju meter. De tre bästa gick sedan vidare till final i "Walk back". Den grenen avgjorde vem som kunde titulera sig svensk mästare i knivkastning.
|
Det var ju bland andra de här medaljerna vi tävlade om! |
|
Samt plaketter till dem som placerade sig i "Games" |
Samma förfarande tillämpades även vid yxkastningsmomentet, först precisionskastning följt av final. Lägg därtill att de tävlande återfinns i fyra klasser, barn, ungdom, dam och herr så inser du att antalet medaljer blir omfattande.
|
I sportkastning kan alla vara med, gammal som ung |
Utöver de reguljära tävlingsmomenten så återfanns även tre olika lekar eller "Games" att delta i. I år erbjöds möjligheten att kasta "Speed Throw" jämte "siluettkastning" och den anrika grenen "Mountain man". Den senare lär härstamma från nordamerika och de tävlingar som hölls mellan pälsjägare och annat utbygdsfolk när de kom ned från bergen för att sälja sina varor och fylla på förråden. Skrönor skulle berättas, mat och starka drycker skulle inmundigas kring lägerelden och det avgjordes vem som var bäst på att kasta yxa och kniv. Kanske lades ett bäverskinn in i vinstpotten, vad vet jag?
Siluettkastningen har sina rötter i cirkusuppvisningar med levande måltavla. Men den stackars assistenten har nu ersatts av ett par målade röda prickar som skall undvikas. "Speed" eller hastighetskastning går ut på att de tävlande skall sätta så många knivar som möjligt i en tavla på tjugo sekunder. Flest godkända knivar vinner.
|
Siluettkastning har sina anor i cirkuskonster |
Sportkastning är inte en särskilt stor idrott i Sverige men som vanligt även i mindre sporter är det svårt att nå den absoluta toppen. Talanger finns alltid vare sig det handlar om gotländsk rövkrok eller den ädla konsten att kasta skarpa föremål och det finns alltid entusiaster som går in för saker och ting med liv och lust. Så även i detta fall. Glädjande nog är det här en sport för alla. Könsfördelningen är ovanligt jämn och ålderspannet sträcker sig från barn till pensionärer då det inte krävs någon enormt kraftfull fysik för de flesta grenar. Dessutom finns det även möjlighet att tävla även om du t ex är rullstolsburen.
SM-tävlingarna var uppdelade på två dagar och knivmomenten klarades av på lördagen och yxkastningen på söndagen. Lördagsförmiddagen bjöd på rotationskastning och eftermiddagen på "No spin". Sedan var det inte helt lätt att hålla körschemat skulle det visa sig. Bland annat berodde det på att det var ovanligt jämnt varpå ett flertal särkastningar var tvungna att hållas mellan de tävlande. Det ledde till att herrfinalen i No spin som låg sist på programmet fick avgöras i en alltmer tilltagande skymning.
Ett mörker som dessutom förstärktes av att moder natur ville ha ett finger med i spelet. Hon satte upp en dramatisk kuliss. Dagen hade i stort bjudit på tämligen fint väder såtillvida att det var uppehåll och inte särskilt mycket vind. Däremot var det oerhört kvavt så det blev en svettig affär att kasta kniv. Förklaringen till det kom framemot kvällningen då åskan mullrade och blixtar ljungade i fjärran. Men turligt nog höll den sig på avstånd och cirkulerade runt Arboga länge nog för att tävlingarna skulle hinna genomföras även om det var med ett nödrop. Den riktiga urladdningen kom senare på natten.
|
Yxkastningen avgjordes i varierande grader av regn |
|
Liksom "Speed throw". Det syns inte på bilden men jag försöker kasta i hällregn |
Anledningen till att ingen ville skjuta upp något moment till dagen efter var dels att tiden då skulle bli knapp men även att meteorologerna hade utlovat ruskväder. De fick rätt den här gången. Under söndagens yxkastning fick samtliga närvarande uppleva alla typer av regn. Det började med duggregn och fint strilande avbrutet av kraftigare skurar. Sedan kom hällregn som förstärktes till en stunds skyfall för att sedan återgå till ett uthålligt dagsregn. Så höll det på från tidig morgon fram till kvällen. Som tur var lättade det till uppehåll lagom till prisceremonierna.
|
Vi var alla mycket tacksamma för att det fanns tillgång till ett rejält tält |
|
Det rådde viss lägerstämning inne i tältet |
Vi deltagare var mycket glada över att ASK har tillgång till ett militärtält och att man i det hade en kamin som eldades rödglödgad. Som dagen artade sig var det bara att gå ut i regnet, klara av ett moment, bli dyngsur och så småningom kall och sedan in i tältet och försöka bli varm igen. Blöta kläder ångade framför kaminen och det rök in lite när brasan matades med gamla kasttavlor. På det hela taget en mysig atmosfär som påminde om ett scoutläger. Tror jag, jag har aldrig varit scout men det var från dem som tältet var lånat.
Apropå atmosfär så är den synnerligen gemytlig bland knivkastare. Känslan att vara i en stor familj är påtaglig. Man känner sig välkommen och det är lätt att prata med alla. Det är skönt för en nybörjare och tillika utböling som jag.
Trots brisen på rutin så blev årets SM en stor framgång för mig personligen och om det ämnar jag förtälja lite senare. Nu vill jag däremot passa på att framföra mitt varma tack till arrangerande ASK. Det engagemang och trevliga bemötande ni står för gör en varm om hjärtat bara man tänker på det. Det tillsammans med alla genomsympatisk medtävlande varav min kära sambo var en gjorde det här till en oförglömlig helg!
/ J - eder knivkastare i etern
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar