söndag 7 augusti 2022

Ny kniv - Zitoon The Iron Mistress

Om du tänker "klassisk kniv" så kan det generera bilder av ett flertal olika modeller i huvudet på den knivintresserade. Det kan vara en Morakniv med rött trähandtag om du är svensk, en Opinel eller kanske Douk Douk om du är fransman eller så kanske det är en "Schweizerkniv" för gemene man. 

Men bland alla de mest klassiska knivarna hittas förstås ett namn som sticker ut och det är "Bowie-kniven". En knivtyp vars ursprung är aningen höljd i dunkel beträffande hur den exakt såg ut och vilka förebilder den hade. Det är emellertid ett ämne för en helt egen diskussion. 

Populär är den emellertid och det gäller även i knivkastarkretsar. En väldigt trogen tolkning av knivtypen kommer från Zitoon Knives i frankrike och den har fått namnet The Iron Mistress

The Iron Mistress från franska Zitoon Knives


Kniven sägs vara en hyffsat trogen version av den kniv som en viss Jim Bowie en gång i tiden skall ha beställt av knivsmeden James Black. Det må vara hur det vill med den saken men snygg är den i alla fall. Den är resultatet av mannen bakom Zitoon, Olivier Feret och Pascal Boucreux som är en framstående fransk knivkastare i främst rotationsteknik. 

Resultatet blev som sagt The Iron Mistress som för övrigt fått sitt namn från den klassiska filmen från 1952 med Alan Ladd i huvudrollen som Jim Bowie. 

Det är givet förlagan en tämligen stadig kniv som mäter 35 cm på längden och har en tjocklek på 5mm. Det ger en totalvikt av 420 g. Det gör den till min näst tyngsta kastkniv så här långt. Handtaget har redan från start försetts med sidor av läder som är limmade och nitade på plats. Ett traditionellt sätt att göra handtag till kastknivar på. Skollor av andra material håller helt enkelt inte och är ofta svårare och eller dyrare att ersätta. Dessutom ger lädret en bra känsla när kniven lämnar handen. 

Materialet i kniven är svenskt och kommer från SSAB, Hardox 450. Mycket tuffare än så blir det inte då det är ett av deras höghållfasthetsstål. Eller enkelt uttryckt, du hittar det t ex i tänderna på grävskopor och i schaktblad till Bulldozrar och liknande. 

Utmärkande för alla knivar från Zitoon Knives är att de är handgjorda i frankrike av en person. Inga massproducerade knivar här inte. Med det följer den charm och personlighet som ett sådant tillvägagångsätt ger. 

Jag ser verkligen fram emot att få inviga den här skönheten på kastarenan!





/ J - begeistrad

#knivesandbikes #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar