lördag 20 augusti 2022

Ny kniv - Camillus Tyrant


Ibland undrar man över tingen tillstånd och ibland bara över små saker. Idag är det jag som undrar och det som kluras på är namnet på den här kniven. Vem tyckte att "tyrann" var ett bra namn? Det är ju inte något som känns direkt positivt eller utstrålar förtroende. En tyrann kan man verkligen inte lita på som bekant.

Hur som haver Tyrant är en liten fastbladare från nygamla Camillus Brand eller Camillus som de fordom hette. Ett av amerikas äldsta knivmärken som efter en stormig period för en femton år sedan levt lite i skymundan men som återigen satsar. I alla fall känns det så.

Tyvärr kommer den här Camillusmodellen i ett blisterpack avsett för Wal Mart misstänker jag. Det samt det medföljande butikslarmet och skitnacket om "10x hårdare" inger inte förtroende 


Som tur var känns kniven väsentligt mycket mer gedigen än förpackningen, det här är Camillus Tyrant


I satsningen ingår bland andra den här kniven som kan betraktas som en "back up"-kniv, en mindre fastbladare för EDC eller kanske t o m en kniv för campingturen beroende på ägarens preferenser.

Tyrant ingår i Camillus "Titan"-serie vilket mest innebär att bladet försetts med en svart beläggning av "Carbonitride Titanium". Annars är bladet gjort av D2 och mäter 7,5 cm på längden. På hemsidan har de lite komiskt vänt på det och hävdar att kniven enbart är 3" lång och bladet 7,25". Förutom den lilla fadäsen så behöver de verkligen se över sina texter generellt. Den marknadsförare som författar dem verkar inte kunna så mycket om knivar. T ex så hävdar de att kniven erbjuder "D2 steel blade which offers good corrosion resistence /../" Det är förstås kvalificerat dravel då D2 inte ens är ett rostfritt stål utan ett verktygsstål. Möjligen kan det hävdas att det är "semi-rostfritt" om det nu är ett begrepp men det tillhör inte de bättre på den parametern kan jag förtydliga. 

Handtaget är gjort av G10 kring en hel tånge. Själva konstruktionen baseras kring det mycket djupa fingerurtag som finns. Tänk knivmodeller som Fred Perrin Bowie eller CRKT Minimalist med flera. En detalj är att man i handtaget har inkorporerat en fånglina så den kan dras ut och fästas runt handen om bäraren så önskar. 

Kniven levereras med ett läderfodral vilket dessutom ett inbyggt litet diamantbryne som återfinns vid bälteshällan. Överlag en tämligen intressant kniv med några detaljer värda att diskutera mer ingående. Så kommer förstås att ske så snart jag hunnit använda den och klura på vad jag anser om tingesten ifråga. 




/ J - ingen tyrann 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar