tisdag 16 augusti 2022

Ny kniv - Zitoon Knives Le Classic XL

Tillägget XL i namnet antyder att det även finns en mindre version av den här kniven. Och det gör det naturligtvis. Den är till skillnad från den här mer inriktad mot No spin-kastning. Det här monstret är däremot tydligt avsedd för att användas till rotationstekniker. Jag kallar den för monster för att den känns så i handen. Mycket beroende på att den är extremt kraftig i relation till längden.

Kniven jag talar om kommer från franska Zitoon Knives, ett enmansföretag från Normandie. Den här modellen är döpt till Le Classic XL

Från franska Zitoon Knives kommer Le Classic XL


Materialet i knivarna känns igen då Zitoon använder sig av svenskt stål. Det är ett stål från SSAB kallat Hardox 450. Stålet är ett så kallat höghållfasthetsstål och hittas i applikationer som exempelvis flak till dumprar, bulldozerblad och rivkrokar samt tänder till grävskopor. Synnerligen hållbart med andra ord. 

Av det får man i den här kniven hela 8 mm tjocklek fördelat på en längd av 28 cm. Det ger en totalvikt på 360 g. Inte extremt på något vis men ändå mycket för en kniv som mäter under trettio centimeter. 

Kniven har klara Bowie-influenser med sina proportioner och sitt clip point-blad. I handtaget hittas hål för fastsättning av handtagssidor om så önskas. Det återstår att se hur jag gör med den saken. Något som även återstår att se är om jag kommer att komplettera den här modellen till ett set. Finishen på kniven är borstad och hela kniven andas kvalitet. Den känns precis så gedigen som en solid, fast välformad, bit stål kan kännas. 

Bakom Zitoon Knives står Olivier Feret. Han är själv knivkastare och designar och tillverkar knivarna på egen hand. Tillskärningen är laserbaserad men resten av arbetet står Olivier för. Med andra ord är de här knivarna handgjorda eller "custom"-knivar om ni så vill. Citationstecknen är inte där för att vara ironisk utan för att definitionen av begreppet varierar. 

En recension av den här modellen kommer senare. Något säger mig även att det inte är den sista kniven från Zitoon som kommer att synas här på bloggen. 




/ J - améliore son français

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar