måndag 15 augusti 2022

Ny kniv - Camillus Bushcrafter 8.5"

Dags för en premiär både för bloggen och för mig. En första Camillus. Ett amerikanskt märke med anor och mycket historia då det grundades redan 1876. Något som gärna framhävs både på företagets hemsida och Instagram. Något mindre information återfinns om det faktum att företaget gick i konkurs under tämligen spektakulära förhållanden 2007. Märket återuppstod emellertid tämligen snabbt men som just det, ett varumärke och inte längre ett fristående företag. De som då köpte Camillus heter Acme United Corporation. Det var ett namn som jag enbart trodde existerade i serietidnings- och filmvärlden ltillsammans med telefonnummer som börjar på 555. 

Annars är det lite av samma öde som rönt många amerikanska märken under senare årtionden. Nyligen hände exakt samma sak med SOG och Cold Steel som nu sorterar under samma moderbolag (GSM Outdoors) och tidigare köptes Gerber upp av Fiskars till exempel. 

Det är mot den bakgrunden som nysatsningarna från de här företagen skall ses. Frågan är dock om deras produkter är värda att satsa på? Att de inte är vad de var är säkert alldeles sant. Istället är frågan om de nya knivarna håller måttet? 

Det ämnar jag försöka utröna genom att testa och recensera ett antal knivar från Camillus Brand som de numera heter. I alla fall gör de det på Instagram. Först ut är den här kniven kallad Bushcrafter 8.5"

Camillus Bushcrafter 8.5"


Bushcrafter är en synnerligen stabil kniv som redan i teorin och på bild såg vettig ut. En stadig ram med ett par rejäla bitar Micarta på utsidan till handtag kompletteras med ett drop point-blad som fälls ut med tumknoppar. Låser gör kniven med en back lock vilket känns helt rätt i sammanhanget. Konstruktionen måhända inte är innovativ men det är inte heller något jag kräver av en kniv med namnet Bushcrafter.

Lika rätt känns stålet som är svenskt, Sandviks 12C27 eller "Moraknivsstålet" som det länge var känt som. Sedan hävdar Camillus att bladet är "Titanium bonded", vad det nu är och att det på något vis skall göra bladet starkare. Just den biten är jag aningen skeptisk till men lovar att återkomma när jag vet mer kring vad som avses. 

En stadig lock back kniv med Micarta i handtaget och 12C27 i bladet


Camillus verkar tro på konceptet då det redan från början handlar om en en liten familj. Det här är är storebror bland fällknivarna och den finns även i mindre version med en totallängd på 6.75" istället för de åtta och en halv tum som den här mäter. Sedan finns en fastbladad version med samma samma namn och längd som den här kniven med faktiskt nästan helt annan form på både skaft och blad. 

Enligt uppgift skall den här specifika modellen dessutom vara tillverkad i USA. Jag måste säga att det ser lovande ut så här långt. Jag kan redan nu utlova presentationer av ytterligare fällknivar från Camillus inom en relativt snar framtid jämte ett par små fastbladare. 







/ J - kikar på något nygammalt

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar