Vi fortsätter det fornnordiska temat och i den presentationen får jag nästan lust att yttre de bevingade orden "Tungur Knivur" från Korpen flyger. Se där, nu var det gjort! Den här gången är det nämligen den andra av Odens korpar som landat i de djupa Småländska skogarna. Den här kniven från Yggdrasil Forge har nämligen döpts till Muninn. Sedan har den fått tillägget "XL" av skäl jag återkommer till.
Yggdrasil Forge Muninn XL |
Egentligen är de två knivarna inte helt lika trots namnen. De av er som läser allt jag skriver (och ni är några stycken, vilket jag är enormt glad för) vet att Yggdrasil Forge är ett litet enmansföretag från Storbrittanien. Närmare bestämt återfinns Joe Bardsley som mannen bakom Yggdrasil heter i Manchester. Han är både smed och knivmakare och specialiserar sig på frilufts/"bushcraft"-knivar och inte minst kastknivar. Utöver det erbjuder han en lång rad andra produkter på sin hemsida.
Den här XL-versionen av Muninn mäter 250 mm på längden |
Det är där den här kniven kommer in i bilden. Huginn är markerade som "bästsäljare" på hemsidan och jag kan snabbt förstå varför. Förlagan till den kniven är mycket känd och omtyckt. Den sorterar nämligen under kategorin "Arrow"-inspirerade no-spin-knivar.* Men även om det står klart vart inspirationen hämtats är Huginn XL ingalunda någon kopia. Den kniven är bredare och har även mer markanta eggar till exempel. Det finns inte hur mycket variation som helst att tillgå för att göra en funktionell kastkniv av den här typen.
Den här, vår andra korp Muninn, har ett kantigare uttryck med väsenligt mycket kortare eggar som synes. Det diskvalificerar den för övrigt för deltagande i tävlingar anordnade av Eurothrowers. Något jag skrivit tidigare om. Även den här kniven är i XL-utförande och det innebär 25 cm längd, 3,1 cm bredd och en godstjocklek på 6 mm. Vikten hamnar med de måtten på 255 g. En Tyngre kniv än de andra i samma serie med andra ord. Det påverkar förstås även balansen. I det här fallet misstänker jag att de gör sig bra som allround-knivar av det skälet. Men det lär jag återkomma till.
Stålet i båda de här knivarna och så vitt jag vet alla kastknivar från Yggdrasil är 1080, ett kolstål som med rätt härdning torde vara slagtåligt nog. Joe uppger på sin hemsida att knivarna härdas till hela 65HRC innan de trimmas ned till 55 på Rockwell-skalan via värmebehandling innan de är klara.
Det återstår att se hur hållbara framförallt spetsarna på de här knivarna är. Recensioner följer så snart det finns empiriskt underlag vilket snön och kylan sätter stopp för just nu.
/ J - mannen som talar med korpar
* Ursprunget kan spåras till den tyska knivkastaren "Tom Tom", Thomas Hampich som designat originalet. Därefter har den spridit sig och finns nu i många versioner från ett flertal tillverkare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar