måndag 12 december 2022

Ny kniv - Yggdrasil Forge Huginn XL

En ny kniv! Men först, först skall tullen ha sitt. Åtminstone vad tid beträffar. Det är märkligt med tanke på att paketet var korrekt märkt och att det syns tydligt på röntgen vad det innehåller. Det är även en gåva knivkastare emellan varpå några enorma summor inte har förts över något gräns, synlig eller osynlig. Och ändå kännder de sig lite osäkra, herrarna och damerna som jobbar med tullverksamhet på Postnord. Det kanske är en sändning med narkotika ändå? Eller kanske snarare en kryssningsmissil i det här fallet. Bäst att riva upp det och tejpa om det efter att ha konstaterat "oj, det var exakt vad innehållsförteckningen sade". 

Yggdrasil Forge Huginn, handgjord kastkniv från England


Det var nämligen en kastkniv i paketet som kom från England. Efter Brexit kunde det lika gärna vara skickat från månen. Men det är där man hittar Yggdrasil Forge, i Storbrittanien alltså, inte på månen. En liten enmansfirma som specialiserat sig på bushcraft-knivar och inte minst kastknivar även om fler produkter finns i sortimentet. 

Mannen bakom, Joe Bardsley är såväl smed som knivmakare. Allt från varumärke via grafisk profil till namnen på knivarna är kraftigt influerat av fornnordisk mytologi som ni kanske ser. Som svensk och knivkastare är det en kombination som är svår att motstå. 

XL-versionen mäter 250 mm på längden och väger in på 240 g


Den här modellen har i enlighet med det döpts efter en av Odens korpar till Huginn (Sic!) Eller för att vara mer exakt, Huginn XL. Det tillägget är synnerligen viktigt då det är det som avgjorde att jag intresserade mig för kniven. Jag hittade Yggdrasil Forge via Instagram redan för något halvår sedan och tyckte då att flera av modellerna såg mycket intressanta ut, främst för no spin-kastning. Men de hade en nackdel vad min smak beträffar, de var för små. En original Shard mäter  220 mm på längd och är 6 mm tjock vilket ger en vikt på 200 g enligt uppgift. Jag har knivar som är så lätta men generellt vill jag gärna se 50-70 g mer vilket i absoluta tal inte låter så mycket men blir det rent procentuellt och inte minst i känslan när man kastar. 

Det är där "XL" kommer in i bilden. Uppenbarligen är det fler än jag som letat efter en större storlek och som knimakare har Yggdrasil Forge möjlighet att vara flexibla. Därför satten sig Joe ned på sin kammare, föreställer jag mig, och modellerade om den här kniven. Det är inte enbart att förstora dem, balans och kastegenskaper måste kvarstå. 

Resultatet blev bland andra den här modellen som väger in på 240 gram istället. Det åstadkoms genom att längden förlängts till 25 cm. Det måttet är för övrigt detsamma för alla XL-modeller. Materialet är som alltid ett kolstål i form av 1080 som sedan enligt uppgift härdats till 65HRC (!) innan det värmebehandlas ned till 55 HRC. Det får ändå ses som relativt högt för en kastkniv. 

Det skall bli förbaskat roligt att lära känna den här kniven och dess kastegenskaper. Jag lär återkomma i ämnet, var så säkra!






/ J - återgår till rötterna

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar