måndag 5 december 2022

Ny kniv - Bestechman Dundee

Bestechman, klingar det namnet bekant? Inte? För de flesta gör det nog inte det och det är rätt naturligt då det är ett helt nytt märke. Eller rättare sagt ett nygammalt eller hur  man skall uttrycka det. Det är helt enkelt ett resultatet av att Bestech gör som så många andra och försöker täcka en större del av marknaden genom att skapa ett märke till. Ett fenomen som jag beskrev i "Knopparna som blev en snårskog". Sedan tycker jag kanske inte att namnet "Bestechman" är särskilt väl valt om jag skall vara ärlig. Men det är en högst personlig åsikt. Det låter konstruerat i mina öron.  

Fast mer intressant är vad de kan tänkas uträtta i relation till konkurrenterna. Trenden att kinesiska märken först etablerar sig och sedan utökar antalet varumärken har pågått ett tag nu.* Därmed är det inte "terra incognita" som de beträder. 

Den bruna Micartan är exklusiv för Knives and Tools.com
Bestechman Dundee


För sitt första försök har Bestechman tagit till ett rätt ovanligt fast bra grepp. De har nämligen anlitat en känd och etablerad designer vilket inte tillhör vanligheterna i de här sammanhangen. Vanligen brukar det handla om "in-house designers" eller anonyma team som står bakom knivarna vare sig de är lyckade eller ej. 

Men inte här och det syns på slutresultatet. Bakom formgivningen står polske Ostap Hel som förutom att ha gjort knivar åt modermärket Bestech även knåpat ihop knivar åt både Civivi och WE men även åt Kansept Knives och Real Steel. En vid det här laget etablerad herre med andra ord. 

Dundee som den här modellen kalllas är en attraktiv kniv med slanka linjer och en rad intressanta detaljer att studera närmare. Målet bakom designen sägs vara “Simplicity, utility and materials suitable for budget friendly EDC tool.” 

Det har resulterat i en kniv med blad på 85 mm vilket ger en totallängd på strax över tjugo centimeter. Tämligen långt ifrån den filmkniv som kniven har fått sitt namn ifrån. Jo, det är är allas vår krokodiljagande australiensare som fått ge namn åt skapelsen. Den enda likheten jag kan komma på är att något form av clip point är inblandad. Men där upphör alla gemensamma beröringspunkter. 

Redan från början tror man på modellen då den släpptes i inte mer än nio olika färgställningar varav några är exklusiva för vissa återförsäljare. Materialen är G10 och i den här versionen med sidor i Micarta.** Men här tror jag bestämt att orden "budget friendly" i målsättningen fått lite för stort genomslag med tanke på sluresultatet. Jag lär få återkomma till varför i en recension då det finns både ris och ros att dela ut till Dundee. De första intrycken är att Bestechmans premiär inte är oäven men att det finns brister att diskutera. 







/ J - clip point!

#knivesandbikes #knivigtvarre

* De regerande mästarna på området är för närvarande WE Knives som tillsammans med Civivi och Sencut är uppe i hela tre olika märken. 
** Och den bruna Micartan är specifik för Knives and Tools.com varifrån den här kniven kommer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar