torsdag 22 december 2022

"Dan före dan före..."

Jag hoppas sannerligen inte att soppan blir sämre av fler kockar. För stunden står nämligen både min sambo (snart färdig kock) och min bonusson (kockstuderande) ute i köket och lägger handen vid de sista sillarna inför jul. Det vankas Brantevik-, svartvinbär- och senapssill. Bestämt tror jag att det tillverkas delar till någon form av pepparkaksh....nej, pepparkakshusvagn också.! 

Själv jobbar även jag i ett kök nuförtiden, åtminstone delvis och jag ämnar bidra med mina delar imorgon. Då blir det Janssons frestelse, revben och förstås min julgröt som även utgör grunden för Ris á La Maltan. Resten av det som skall inmundigas är tillagat sedan tidigare. Så frukta icke, julköttbullarna med extra mycket kryddpeppar är färdiga de med. 

Det är väl det enda fokuset som finns den här julen. God mat och förhoppningsvis lugn och ro. Världen ser ut som den gör och jag behöver en paus från den för bara några ögonblick för att inte gå under. 

Men viss julefrid håller på att infinna sig och sinnestämningen därmed lugnare. 

"Dan före dan" Traditionell kniv för en traditionell jul. Eller...det är en italiensk kniv och julen blir inte alls traditionell här i år!


Därför ägnade jag mig tidigare åt att arrangera ett par julbilder. Nej, just det här upplägget är inte helt spontant. Det kräver ett jäkla balanserande för att inte kniven skall sticka iväg kan jag tillägga. Dessutom hängde regnet i luften. Den snö som föll för några dagar sedan och de tjugo minusgrader som rådde är som bortblåsta. Grön jul är vad vi får. Eller snarare svart då det aldrig blev riktigt ljust den här dagen. Den där med vintersolståndet funderar jag på om det är bluff. Det känns banne mig inte som vi går mot ljusare tider. 

Kniven som balanserats kallas "Gobbo" som betydre puckelrygg på italienska. Namnet kommer sig av den distinkta puckel eller krök som handtaget gör. Just det här är en modern tolkning ( av en klassisk regional knivtyp. För formgivningen står mästaren Silvestrelli. Märket är förstås Viper Knives

Och med de orden och med den kniven vill jag tillönska alla läsare en innerligt god jul! 


/ J - smuttar på lagrad must

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar