tisdag 3 januari 2023

Ny kniv - QSP Canary

Vi börjar väl som vi slutade? I alla fall i det här avseendet. En av de sista knivarna som damp ned i de småländska skogarna var en slip joint från QSP. Även årets första presentation är av en modell från samma företag. 

Den här gången är det nästan en lika udda skapelse. För det första kan konstateras att det inte är en fällkniv. Nu har QSP gjort fastbladare förut och jag har till och med recenserat ett par av dem.* Men det tillhör inte vanligheterna och den här är dessutom en mycket liten skapelse eftersom det är en neck knife.

Kniven har döpts till Canary.

QSP Canary


Version QS141-D1 har blad i satin-utförande och handtagssidor i blue denim Micarta


QSP verkar förvänta sig succé från början då kniven släppts i inte mindre än tio versioner från start. De enklaste med tvåfärgad G10 i handtaget och sedan finns mellanmodeller med Micarta i sidorna. Just den här versionen med beteckningen QS141-D1 har handtag i denim blue Micarta. Lyxversionerna har laminerade damascus-blad och kolfiber i handtaget. Det finns för övrigt versioner i grundutförandet med färgkombinationer som gör att kniven gör skäl för namnet. Vi talar om djärva färkombinationer som svart/gul och svart/röd. 

Det lilla bladet är tre millimeter grovt och gjort av svenskt Sandvik 14C28N. Bladet har en hög flatslipning och kröns av en rygg där räfflorna gjorts till ett dekorativt element. En detalj som är mycket snyggt utförd.

Kniven levereras med Kydex-fodral och en kedja


Alla varianter kommer med ett Kydex-fodral med kolfiberutseende och levereras med en kulkedja som gör att kniven kan bäras kring nacken. Att det är en neck knife innebär bland annat att den är liten. Mindre än jag trodde till och med! Total längd är 13,3 cm varav bladet utgör 6,3 cm. Det ger en vikt så låg som 80 gram för hela paketet och 58 g för enbart kniven.

QSP Canary är en mycket intressant liten gynnare och snygg därtill! Fler rapporter om hur den är att hantera kommer.


Quality Service Price logo


/ J - rivstartar det nya året


* I det här fallet QSP Erised I och Bison

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar