måndag 9 januari 2023

Ny kniv - Yggdrasil Forge Ullr XL

Ullr eller som han ofta omnämns "Ull" är kanske en av de mindre kända asagudarna. Men förutom att vara känd för att vara en utmärkt skidåkare lär han även ha varit expert på bågskytte. Siktet kanske hänger med även till att omfatta knivkastning? Man får hoppas det i alla fall. 

Förutom att vara en gud för skidskyttar så är Ullr även en kastnivsmodell från engelska Yggdrasil Forge. Bakom det namnet hittas Joe Bardsley som är både smed och knivmakare och tillika designer av den här kniven. Formen är enkel, det är en tveeggad dolk och med det följer att den torde vara utmärkt för bland annat "half spin"-tekniker och i övrigt tämligen allround-betonad. 

En handgjord kastkniv från Manchester, England


Just den här modellen har liksom de övriga jag presenterat (HuginnMuninn) från Yggdrasil Forge fått tillägget "XL". Det innebär att kniven är 250 mm lång, 6 mm tjock och har en bredd som som varierar mellan 26 mm till 29 mm som mest. Det eftersom eggarna är "S-formade". Eller ja, det är en kastkniv så "eggen" är i själva verket kring 1,5 mm tjock. Därmed föreligger ingen risk att skära sig. Inte ens när kniven greppas i bladet. 

Balansen är lätt baktung och balanspunkten återfinns 10,5 cm från handtagets ände. Vikten hamnar med den här formen på 238 gram vilket gör att den återfinns i mitten av modellerna i XL-sortimentet. 

De första intrycken var så pass goda att jag redan åstadkommit ett fodral att bära den i. Det kanske säger något? Så snart vädret tillåter knivkastning återkommer jag med rapporter om hur den här de andra knivarna från Yggdrasil Forge uppträder. 

Yggdrasil Forge



/ J - omfamnar sin inre viking

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar