torsdag 26 januari 2023

Ny kniv - Yggdrasil Forge Lavaeteinn XL

Namnet på den här kniven är intressant. Joe Bardsley, mannen bakom Yggdrasil Forge, har valt att stava det Lavaeteinn vilket kan vara något förbryllande. Vanligare är Lævateinn vilket betyder "skadekvist". Ett uttryck i form av en underdrift som används i den poetiska Eddan för ett magiskt vapen, om det är ett svärd, spjut eller stav är något oklart. Mer klart är att namn som som slutar på -teinn eller -ten ofta hänvisar till svärd i de isländska sagorna. 

Designed and handmade by Joe Bardsley
Lavaeteinn XL från Yggdrasil Forge


I det här fallet har skadekvisten fått tillägget XL likt de andra knivarna jag presenterat med ursprung i Manchester, England. Extra Large skall ses i relation till de två centimeter kortare originalknivarna. Den här mäter 250 mm på längden, är 30 mm bred som mest och det ger en vikt på 210 gram. Materialet är 1080 kolstål som härdats till höga 65 HRC och sedan värmebehandlats ned till mer kastknivsvänliga 55HRC. 

Det här framstår som en tämligen väl vald storlek för att bli en mycket effektiv projektil främst avsedd för no spin-kastning men som troligen är minst lika bra för halv-rotationstekniker som military half spin. Det återstår att se och är något jag ämnar undersöka så fort det här jäkla vädret blir mer kastvänligt.  



Yggdrasil Forge


/ J - letar efter magiska vapen

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar