fredag 21 april 2023

Dagens bild nr 269 "Också en arbetsdag"

Arbetsdagar kan se lite olika ut. Idag bestod min av idel sol utomhus och tillika i sinne. Även om jag mestadels fick betrakta solen genom ett fönster då jag var upptagen med att försöka få knivarna på jobbet i lite bättre skick. 

Köksknivar som används av många och som dessutom diskas i maskin (!?) tar mycket stryk. Men nu är det slut med vissa av missförhållandena i vilket fall som helst. Efter att jag försökt slipa upp dem så blir det inga mer turer i diskmaskin för då blir allt mitt arbete ogjort. 

För dem som inte förstår brukar jag dra en liknelse med en bil. De flesta har en sådan i närheten om de inte äger en själv. Jag brukar fråga dem om vad de gör om de får en måsskit på motorhuven. Tar de en mjuk trasa och något milt tvättmedel eller tar de fint sandpapper och avlägsar den med? Det sistnämnda skulle nämligen fungera det också. 

En sådan här maskin med jigg underlättar arbetet med det gör ändå inte sig själv. Särskilt som den här stenen av någon outgrundlig anledning hade en stor sliten fläck där slipmaterialet var borta. 


Mycket slipande blev det. Bland annat fyra knivar av den här typen


Till mitt förfogande hade jag en eminent Tormek T8 som dessutom är utrustad med jiggar för både knivar, saxar och borr. Själva stenen är en diamantsten, grovlek 600 skulle jag gissa på. Dessvärre hade jag inget mer att slipa på. Jag hade gärna sett en något finare sten för mer polering. Nu löstes det genom att jag helt enkelt drar de sista omgångarna mycket lösare. 

Sedan fanns även en utmärkt strigel och slippasta så den användes för finliret. Knivarna är inte fina nog för att få till den där sista skärpan. Det är rostfria budgetstål vi talar om. Därför gäller en duglig bruksegg snarare än en konnässöregg. Den rakar armhår med aningen tryck och skär igenom tidningspapper med lätthet och ett svagt väsande. Det brukar höras på ljudet hur eggen uppträder. 

Nästa vecka skall jag ta det sista gänget. Idag blev det sju eller åtta knivar, jag kommer inte riktigt ihåg. 



/ J - i slipartagen

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar