måndag 24 april 2023

Ny kniv - MKM Flame Light


Litet och spetsigt, ni vet dolkformat är det verkligen DET mest praktiska i bladväg? Nä, det är det inte men är det snyggt? Ja, det är det! Och av just det skälet har jag den här versionenen av MKM Flame Light. En kniv formgiven av Michael Zieba. 

Gillar man nu inte små knivar med dolkblad så finns Flame Light i andra utföranden också. Redan "original Flame", en kniv med låssida i titan och olika varianter på presentationssida finns att tillgå med ett flatslipat drop point-blad också. Detsamma gäller för den här versionen. 

Maniago Knife Makers Flame, a Zieba design
MKM Flame Light


I övrigt är det försvinnande lite som förändrats med tillägget "Light". Visst några få gram lättare har kniven blivit i och med att titansidan är borta. Särskilt hittas den skillnaden mellan heltitanutförandet och den här. Då har vikten minskat från 70 g till 55 g. I versionerna som redan har en en presentationssida i Micarta är skillnaden ännu mindre då utgångspunkten var blott 59 g. 

Främst är det låset som ändrats i och med materialbytet. Istället för en frame lock återfinns här en liner lock som håller bladet på plats. Något jag inte alls har något emot. De eventuella nackdelar som skulle finnas raderas ut av det symmetriska utseendet som uppnås med två sidor i samma material. I det här fallet kan du välja mellan tre nyanser av canvas-Micarta. 

I övrigt känns materialen igen då pivotkragen är av titan och bladet gjort av M390-stål. Clipet är något enklare i fjäderstål istället för titan som på sin något dyrare släkting. 

Längden är strax under 18 cm, 176 mm varav bladet mäter 72 mm. En liten kniv med andra ord. Men väldigt snygg om jag får säga det själv! Därtill mycket välgjord vad det verkar. En rapport kommer framöver någon gång då våren hunnit ytterligare ett par steg på väg. 




/ J - går på utseende

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar