måndag 17 april 2023

Ny kniv - Civivi Sokoke

Så hittade den hit till de djupa småländska skogarna, kniven som de som redan haft förmånen att hantera den sade var en hit. De första intrycken är att de hade absolut rätt. Det här är en riktigt sympatisk bekantskap kan jag säga redan efter att ha haft den i hand en liten stund. Den uppfyller alla grundläggande kriterier. Den ser bra ut, den känns bekväm i hand och bladet ser kompetent ut. Lägg därtill att handhavandet är mycket sympatiskt och du har en lovande kniv. 

Kniven jag talar om är Civivi Sokoke

Civivi Sokoke


Eftersom jag är en nyfiken person så var jag tvungen att slå upp vad "Sokoke" är. Det visade sig vara en extremt sällsynt kattras härstammandes från Kenyas ostkust och en skog som heter just Arabuko-Sokoke. Än märkligare är att den utrotningshotade katten framförallt föds upp här i Sverige. 

Just den här katten har en sympatisk päls av linne-Micarta. Kvaliteten på den är vid första påseende riktigt bra. Mjuk och behaglig men ändå lite grepp mot handen. Materialet har även den egenskapen att det brukar åldras med värdighet. 

Handtag av Micarta och blad av svenskt stål



Kniven är en mellanstor EDC-kniv vilket i siffror betydet en totalängd på strax under tjugo centimeter med ett blad på 8,5 cm. Vikten skrivs till 100 g. 

Stålet som används är Sandvik 14C28N, ett material som ofta återkommer i Civivis katalog. I det här fallet har det fått en blästrad yta. Ett val som kanske kan diskuteras av flera orsaker som jag ämnar återkomma till i en framtida recension. Kniven öppnas endera med tumknoppar eller med en frontflipper. Låset är en liner lock. 

Kniven är för övrigt designad av ingen mindre än Ray Laconico. Att det är en mästare som varit i farten kan uttydas av de flödande men ändå effektiva formerna. Trots den synbara enkelheten finns det ett flertal detaljer att studera. 

Om den första känslan är något att gå efter har vi i den här kniven ytterligare en brottarsuccé från Civivi. 


Civivi Knives



/ J - entusiastisk

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar