lördag 30 september 2017

Små fällknivar


På min person bär jag så gott som alltid mer än ett vasst föremål - fler än en kniv och mer regel än undantag är att en av dem är riktigt liten. Vad som är stort och smått i sammanhanget är till viss del knutet till tycke och smak men vi kan nog enas om att de knivar jag avser här tillhör det pyttiga gardet. 

I den här kategorin vill jag placera knivar som fungerar som komplement till större fällknivar. De behöver inte nödvändigtvis vara så attans mycket mindre än de jag tidigare här på bloggen kallat "Little Big Knives" i olika recensioner men de har oftast ett annat format och en mindre svulstig kostym. 

Exempel på små kompletteringsknivarTypexempel på knivar i den här klassen som jag har använt eller använder frekvent är: Kershaws Chive, ProTech Stinger, Puma 4-Star Mini, CRKT Jettison Compact, knivar som DogTag, Grasshopper, Manbug och Ladybug från Spyderco, Victorinox Classic,  SRM 704 och 705, DoukDouk Small samt klassiska mönster som t ex Rough Rider Peanut, small Barlow, Canoe etc.

Deras främsta användningsområden är lika diminutiva som formatet och kan handla om uppgifter som att pilla upp illasinnade förpackningar av diverse slag. De är även utmärkta för paket och brevöppning samt avlägsnande av lösa trådar på kläder o dyl. De fungerar dessutom att fälla ut i aningen mer publika miljöer eftersom de inte syns lika väl som exempelvis en Cold Steel Voyager XL vilket gör att de tenderar att göra folk mindre upprörda. En icke föraktlig egenskap inte minst i dessa tider när alla är terrorister. Framför allt om man gillar knivar. Jag är därför högst troligen terrorist. 

Kort sagt används de där mer iögonfallande knivar inte är lämpliga. Förutom att de inte skrämmer populasen gör deras slanka figur att de är lätta att umgås med. De märks helt enkelt inte förrän du känner för att socialisera med dem en stund.

Nu är vi knivnötter en smula udda på det viset att den egenskapen inte alltid är önskvärd. Ur ett strikt praktiskt perspektiv är det förstås ett plus men så var det de andra faktorerna. De som är kopplade till intresset och som gör att många av oss inte alls misstycker om fällkniven faktiskt känns en smula i fickan. Ibland kan de här två storheterna förenas och ibland krockar de markant. Det är också en anledning till att jag bär fler än en kniv.


/ J- äro ett nöt, av annat slag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar