söndag 24 september 2017

Spännande oktober

Det händer mycket på knivfronten både där ute i stora världen och för mig personligen. Därför ser det ut som om jag kan lova en spännande och tillika knivig oktobermånad redan nu. 

Jag kommer bland annat att presentera ett par för mig nya och spännande märken som dykt upp på senare tid. Båda återfinns österut men från två olika länder.  

Ett av dem är  Ruike Knives som med ett brett sortiment i överkomliga prisklasser snabbt fått fäste i knivvärlden. Vad det ser ut som försöker de "göra en Real Steel" och etablera sig med en serie moderna fällknivar som är välbyggda men främst bygger på stål som handtagsmaterial och därifrån utvidga programmet. Men utöver "framelocks" i stål har de även knivar med G10 i handtagen och inte minst en spännande serie multifunktionsknivar. De ser ut att vara snäppet större och kraftigare än de gängse Schweizerknivarna, lite i linje med Bökers senaste ansträngningar på området. Lägg därtill ett par fastbladare som inte ser oävna ut på papper i alla fall och du har en ny utmanare från Kina.

Snart i en dator/padda/telefon nära dig, en recension av Extrema Ratio BF2 CD


Sen har jag förmånen att få testa en kniv från japanska Raging Jap ett märke som jag till för några veckor sen inte var medveten om existerade. Det skall bli extra intressant eftersom japan är kända för att göra kanske världens bästa köksknivar men det varit lite mer tunnsått på fällknivssidan. De klassiska Higonokami-modellerna finns förstås men de är enkla knivar och i andra ändan av spektret hittas bland de dyraste produktionsknivarna som finns att tillgå från Rockstead. Däremellan är det rätt tunnsått. Du hittar några modeller från JKD (Japanese Knives Direct), Moki, Seki Cut och förstås MCusta. Troligen är den inhemska marknaden mer diversifierad men de har i så fall inte hittat ut på den internationella scenen. 

Däremot görs många knivar i Japan och då framförallt i Seki. Där gjordes Gerbers knivar när de var något att ha och där tillverkas knivar från märken som Al Mar, Spyderco och inte minst svenska Fällkniven bland andra.  

Därför är det extra välkommet med ett japanskt nytillskott på knivhimlen. 

Inte gjord vare sig i Kina eller annorstädes i österlandet utan i Maniago, Italien. Fox Tur designad av Jesper Voxnaes


Därtill kommer här på Knivigt värre recensioner av ett par sinsemellan mycket olika knivar. Det blir italienskt tema med Fox Tur designad av allas vår vän Jesper Voxnaes och en nattsvart krigarkniv från Extrema Ratio. Ni som följer mig på Instagram kan inte ha missat att det rör sig om modellen BF2 CD. Hm, inget upphetsande namn kom jag på. 

Hur som haver har de snabbt blivit något av fickfavoriter och jag tänkte förtälja om varför. Återstår att se om de fortsätter att vara det även efter det att smekmånaderna passerat. Det kan endast tiden utvisa. 

Vad mer? Jo, det blir det nygammalt som i urgammal teknik i moderna knivar. Vad sägs om ett par "frictionfolders"? En billigare eller skall vi säga mer prisvärt alternativ av okänt ursprung från Kina men med överraskande god byggkvalitet och en mer namnkunnig i Fox Slim Dragotac Piemontes. Ett samarbete mellan Bastinelli Knives och Fox. Traditionellt möter moderna knivtrender. Blir det en krock eller uppstår synergieffekter?

Sen väntar ytterligare ett kapitel i "Pakistanska äventyr". Vi är nu framme vid delen som handlar om att skärpa det mystiska stålet...som kanske visar sig vara en järnklump och att använda kniven. 

Väl mött i höstmörkret kära läsare!!


/ J - blickar framåt#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

1 kommentar:

  1. Ever wanted to get free Facebook Likes?
    Did you know that you can get them ON AUTO-PILOT & ABSOLUTELY FOR FREE by using Like 4 Like?

    SvaraRadera