torsdag 1 februari 2018

Knivrecension Harnds CK9168 Talisman

- budgetlyx


Dagen till ära skall vi ta en närmare titt på ett kinesiskt märke som tidigare varit aktuellt här på bloggen med modellen "Viper". En kniv som förvisso var välbyggd och stabil men till den grad att den kändes klumpig och oinspirerad. En kniv i kinamängden som inte lämnade några djupare intryck. Den saknade "det" helt enkelt. Men Harnds Knife & Tools som hela namnet lyder verkar ha lärt sig något sedan det begav sig. 


 Harnds CK9168 Talisman


Dagens kniv "Talisman" är nämligen betydligt mer ambitiös både vad gäller material och utförande. Det färgar av sig på utseendet som är mer raffinerat än sina mer grovhuggna föregångare och bjuder på både enkelhet och en viss elegans. I paketet ingår även ett par tekniska överraskningar som man både bildligt och bokstavligt får på köpet. 


En rejäl brukskniv från Harnds


Twitterversion: Harnds Talisman, kompetent budgetlyx.


Blad


Först kan påpekas att stålvalet i Talisman är ovanligt för en kinesisk kniv. De brukar i budgetklasserna i första hand förses med inhemskt stål och därefter av valfritt stål märkt "D2" eller importerat 14C28N eller VG10 i mellanprisklasserna. Här är det istället japanskt AUS8 som är aktuellt. Frågan är dock varför man valt just det stålet? En gissning från min sida är att det handlar om marknadsföring. De kinesiska stålen har fått en smula dåligt rykte eller snarare blivit kända på den västerländska marknaden för att vara mindre bra. Troligen beroende på att "sifferstål" som 8Cr13MoV och dess enklare kusiner återfinns i nästan alla budgetknivar nuförtiden och det är ett stål med klara begränsningar.

Harnds kunde exempelvis valt det inhemska 9Cr18MoV istället som faktiskt är bättre än det aktuella AUS8* men valde att inte göra så.

Bladet är delvis snyggt. Med det avser jag att formen i mina ögon är trivsam om än kanske något anonym. Även finishen får godkänt men sen var det märkningen som drar ned helhetsintrycket. På ena sidan "Talisman" och "AUS8" och på andra märke och logga. Allt i blockigt och fult typsnitt även om storleken är klädsamt återhållsam. Jag skulle föredra att de endera lät bli västerländska typsnitt och använde kinesiska tecken med tanke på att kalligrafi är en konstart i Kina eller anlitade någon som kan det här med grafisk profil. Ett problematik de delar med fler österländska företag för övrigt. 


AUS8 är inte det vanligaste stålet i knivblad härstammande från Kina


Men vad det verkar har de lyckats med hanteringen av stålet vad beträffar härdning och värmebehandling och kniven uppträder ungefär likvärdigt med andra knivar i samma material. Det vill säga det är tämligen rosttrögt även när jag med flit slarvat och lämnat kniven ett tag med tomatrester på för att se hur det skulle gå. Eggen blir skarp och är rätt lätt att bryna men håller inte särskilt länge. Sen vet jag inte hur det förhåller sig i det här specifika fallet än men AUS8 har en tendens att flisa sig/chippa ibland något jag bland annat haft problem med några Cold Steel-knivar. En egenskap jag inte gillar. Stålet är dugligt men utan fanfarer. Men ordet för dagen var budget och därmed får det godkänt. 


Det är en enkel rättfram droppoint som avslöjas när kniven öppnas


Bladformen däremot kan få ett litet tut i luren. Liksom resten av formgivningen hålls bladet enkelt, en droppoint med bra proportioner. Det är ganska mycket blad vi bjuds på och det mäter in runt nio centimeter i strumplästen. Så det är ingalunda en liten kniv vi talar om. Höjden på bladet är 26 millimeter och grovleken är tre millimeter. Bladet är fullt flatslipat och som vanligt slår jag ned lite på att det är för tjockt bakom eggen. Men det gäller i princip alla moderna knivar. Ni har hört det förut från min sida och det lär upprepas, kanske till leda. 

Spetsen på den här kniven är adekvat vilket jag uppskattar. Den moderna trenden med "klyvarblad" på fällknivar ger jag inte mycket för. Fabriksslipningen får även den godkänt och kniven behövde inte skärpas innan användning. 

När man sen jobbar med kniven känns den lite som en grovarbetare. Vill man inte reprofilera den så fungerar den faktiskt bäst till  tyngre sysslor. Det relativt stora bladet och rejäla handtaget bidrar till det. I trä biter eggen bra och bredden på handtaget gör att det går att hålla på en stund innan man får skav. Ännu bättre blir det med ett  par tunna handskar på. I kartong och liknande blad märks det att kniven är tjock bakom eggen. Den skär där något sämre än vad godstjockleken och det fullt flatslipade bladet antyder. I gengäld är eggen lite tåligare än vad den hade varit om den varit tunnare. Av samma skäl är det här ingen särskilt bra köksassistent men det säger sig nästan självt. 


Handtag


Talisman byggs utifrån en kraftigt lättad stålram vilket inte varit fallet med tidigare modeller och det är ett bland flera exempel på varför den  här kniven känns som ett kraftigt kliv framåt i utveckling. Utanpå ramen sitter skollor i G10 som det lagts ned en del arbete på. Dels är de sympatiskt slipade men framför allt är de rundade. Sidorna är således välvda och inte helt platta. Det känns lyxigt och är snyggare men framförallt bekvämare att hålla i. Sen är handtaget rätt grovt vilket förvisso fyller handen bra även om jag personligen föredrar något slankare knivar särskilt om de skall tillbringa mycket tid i en ficka. 


Ett i stora delar mycket välformat handtag som är något bredare än på många fällnivar


Kniven är halvöppen i ryggen då den har en delvis täckande backspacer. Ramen är hopsatt med en enda tämligen elegant skruv placerad akteröver utöver pivotskruven. Den senare är av utsmyckad typ och bildar ett "H" och ser vid första anblick ut att vara av den typ som inte går att komma åt med standardverktyg. Tacknämligt nog hittas på andra sidan ett vanligt skruvhuvud avsett för T8 varpå den farhågan kan avskrivas. 

Överlag är handtaget tämligen ergonomiskt där särskilt ett par detaljer kan framhållas. Det är inte det absolut bästa handtaget jag hanterat därtill är det för "blockigt" men det klarar sig med den äran.  Saker som höjer den över genomsnittet är den fina slipningen av ståldetaljerna och landningszonen för pekfingret där ramen är avfasad invändigt. Ytterligare en positiv detalj är hur clipet inte känns alls när kniven greppas. 

Något mindre bra är hörnen på akterkastellet som är något för kantiga för min smak. Får man dem i handflatan känns de. Men i gengäld är handtaget så pass långt att det för det mesta går att undvika. 


Öppning och lås


Att Talisman är en flipperkniv kommer nog inte som en överraskning då det sticker upp en metallbit på ovansidan av handtaget och alla andra sätt att öppna kniven är dömda att misslyckas. Kraften hos "detent"-kulan är stark nog för att du inte skall kunna skaka upp bladet ens om du försöker. 

Harnds designer har kommit ihåg detaljen med att det gör ont om pekfingret landar i knivars motsvarighet till ett stenröse och därför är ytan flat och dessutom har man valt att fasa insidorna på ramen för att ytterligare mjuka upp området. Föredömligt gjort må jag säga särskilt med tanke på knivens prisläge. 


Det är märkligt att även många relativt dyra flipperknivar missar den här detaljen - fingret skall landa någonstans efter utfört arbete. Här sympatiskt fasade kanter


Handhavandet är långt över förväntan och kommer sig av kombination fungerande geometri för flippern i relation till pivotskruven och keramiska lager. Nödvändigheten av dem kan diskuteras rent generellt men det känns onekligen påkostat i det här fallet.

En kraftig linerlock står för säkerheten. Här kan också ses slipmärken där jag rundat av en av
 få missade kanter på den här kniven


Låset är en linerlock av det kraftigare slaget. Tilltagen ram och stor kontaktyta gör att det låser stabilt utan det förhatliga spelet eller det irriterande glappet. Sen skall ju lås släppas också. Den detaljen har man nästan lyckats med. Det finns dock en liten miss. Händer det någon enstaka gång gör det inget men i längden är det synnerligen irriterande - kniven nyper dig! Huden på pekfingret har en tendens till att fastna mellan låsarmen och skollan på något vis vilket inte särskilt trevligt.

Det kan tilläggas att problemet var lätt åtgärdat. Någon minuts arbete med sandpapper och så var problemet löst för gott. Ett varning bara, slipdamm från G10 är inte att leka med för lungorna.


Att bära


För att vara en större kniv får Talisman godkänt på den här punkten. Mycket av det beror på ett riktigt bra clip. Något som  många kinesiska tillverkare missar helt enligt min erfarenhet. Det gällde för övrigt även Harnds tidigare försök. På Viper är det gigantiskt och trots det inte särskilt bra.

Här är det ett vikt clip som får kniven att sitta både väl och lågt i fickan. Det är heller inte iögonfallande mer än nödvändigt. Det är fäst med en skruv men in i G10 sidan vilket gör att det sitter mer än stadigt.


Ett mycket bra clip, diskret, håller kniven på plats och känns inte i handen. 
Snyggt vet jag inte men det är i alla fall inte fult


Men visst, det är en större fällkniv det bör man ha i åtanke när den köps. Handtaget mäter mer än tolv cm på längden och hela femton millimeter på bredden så den passerar inte helt obemärkt i fickan. Men Talisman är inte så pjåkig i relation till hur mycket blad du får med dig. Det är alltid en avvägning som måste göras och den kan vara mer eller mindre viktig för olika individer. 


Sammanfattningsvis


Budgetlyx sattes som underrubrik. Det som fick mig att göra det är listan på vad du får för en relativt blygsam penning. Först en stilren design som inte är tyngd med oväsentligheter. Sedan ett par väl arbetade G10 sidor som både är polerade och välvda och bjuder på relativt bra ergonomi. Addera till det ett godkänt stål. På insidan bjuds på lättad ram och de tekniska överraskningarna som nämnts. Kniven är nämligen försedd med kullager och därtill är de liksom "detent-kulan" gjorda i keramik. 


En kniv även för utomhusbruk, prisnivån gör även att man inte behöver vara rädd att ta i med den när så tarvas


Harnds Talisman är något dyrare än de allra billigaste modellerna från märken som Ganzo, Tekut och SRM men erbjuder enligt mig betydligt mer än dem och konkurrerar därmed på andra meriter i det här fallet. En viktig faktor är att det här liksom den tidigare Viper är egenframtagna knivar och att Harnds såvitt jag vet aldrig ägnat sig åt designstöld. Men på den punkten kan jag ha fel. Men för mig är det inte en oviktig faktor.

Harnds Talisman, en kniv jag rekommenderar för den "prismedvetne" som det brukar heta


Talisman är kniven för den som söker en modern flipper som öppnar lätt och ledigt och som trots lågt pris bjuder på god funktion och ett par lyxiga finesser. Köp den inte om du vill ha en liten och smidig kniv som är diskret i fickan. Till det är den för stor särskilt på bredden. Köp den inte heller om prestige eller andrahandsvärde är värden du söker hos din fickkniv. Utöver det är det en mycket solid kniv och ett bra köp. Specifikation:

Längd utfälld: 212 mm
Längd hopfälld: 122 mm
Vikt: 138 g
Bladlängd: 90 mm
Godstjocklek: mm
Bladstål: AUS8
Handtag: G10 på stålram
Lås: Linerlock

Producerad av: Harnds, tillverkad i Kina


/ J - budgeterar

*Många blandar ihop siffrorna och tror att alla kinesiska stål är desamma. På samma vis har jag ofta fått argumentera mot personer som tror att 440A, 440B och 440C på något vis skulle vara av samma kvalitet. En siffra eller bokstav kan förändra stålets egenskaper en hel del.  

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar